Χαιρετισμός στο 30ο Πανελλήνιο Συνέδριο γενικής/οικογενειακής ιατρικής

Χαιρετισμός Θ. Καράογλου στο 30ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Κυρίες και κύριοι,

σας καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου στη Θεσσαλονίκη, ευχόμενος κάθε επιτυχία στο 30ο πανελλήνιο συνέδριο της γενικής-οικογενειακής ιατρικής.

Θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές διότι έφεραν στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας μια επιστημονική συνάντηση υψηλού επιπέδου.

Είμαι σίγουρος ότι από σήμερα έως και τις 15 Απριλίου οι διακεκριμένοι εισηγητές θα ανταλλάξουν:
-γνώσεις
-και εμπειρίες ουσίας.

Όπως είμαι βέβαιος πως όλοι σας, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο λειτούργημα που υπηρετείτε, θα συμβάλλετε τα μέγιστα στην προβολή ενός ολοκληρωμένου επιστημονικού προγράμματος, το οποίο:
-αφενός θα προλάβει τις επιστημονικές εξελίξεις
-και αφετέρου θα δώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης συνεργασιών.

Διότι ο ενημερωμένος επιστήμονας, αυτός δηλαδή που κατέχει το κεφάλαιο της γνώσης, μπορεί να κάνει καλύτερες επιλογές.

Φίλες και φίλοι,

ένα ιατρικό συνέδριο έχει πάντα εξαιρετικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι τα θέματα:
-υγείας
-και ποιότητας ζωής
είναι πάντα επίκαιρα και βρίσκονται δικαιωματικά στην κορυφή του ενδιαφέροντος.

Για αυτό και το 30ο πανελλήνιο συνέδριο γενικής/οικογενειακής ιατρικής αποκτά ξεχωριστή βαρύτητα για δύο βασικούς λόγους:
-πρώτον γιατί η κρίση έχει πολυεπίπεδες επιπτώσεις στην υγεία μας
-και δεύτερον επειδή επηρεάζει αρνητικά τους όρους λειτουργίας των δομών υγείας.

Προσωπικά δεν έχω καμία πρόθεση να δώσω πολιτική διάσταση στον χαιρετισμό μου. Άλλωστε, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, πολλάκις έχω ασχοληθεί με τις ευθύνες της ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου.
Ωστόσο θα ήταν παράλειψη να μην σταθώ στο χρέος της πολιτείας να δώσει λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν το χώρο σας, ώστε ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας να έχει την αυτονόητη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Τα δημόσια νοσοκομεία υποφέρουν από υποστελέχωση, ενώ το εθνικό σύστημα υγείας λειτουργεί χάρη στην αυτοθυσία πολλών ανθρώπων.

Την ίδια στιγμή οι περισσότεροι γιατροί αναζητούν καλύτερες συνθήκες εργασίας στο εξωτερικό. Και αυτό είναι το δυστύχημα για τη χώρα καθώς στερούμαστε πολύτιμους ανθρώπινους πόρους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την εθνική προσπάθεια να σηκώσουμε την Ελλάδα πιο ψηλά.

Για αυτό και στη Νέα Δημοκρατία έχουμε τονίσει επανειλημμένα την ανάγκη χάραξης ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την υγεία, το οποίο θα δίνει:
-έμφαση
-και προσοχή
στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά πως η αδιαφορία και η προχειρότητα στις πολιτικές υγείας μπορεί να κοστίσουν ζωές.

Όπως κανείς δεν πρέπει να λησμονεί ότι το ιατρικό λειτούργημα πρέπει να παραμείνει αξία:
-πανανθρώπινη
-και αναλλοίωτη.

Με αυτές τις σκέψεις σας καλωσορίζω στην όμορφη πόλη μας και χαιρετίζω την έναρξη των εργασιών του 30ου πανελλήνιου συνεδρίου γενικής-οικογενειακής ιατρικής στη Θεσσαλονίκη.

Είμαι σίγουρος ότι αυτό το βήμα θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για τη στήριξη του κλάδου σας και της ποιότητας των ιατρικών υπηρεσιών.

Σας ευχαριστώ!