Ξενάγηση της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Κέντρο Ιστορικής Τεκμηρίωσης του Διοικητηρίου

Θεσσαλονίκη, 23 Οκτωβρίου 2020

Δελτίο Τύπου
Ξενάγηση της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Κέντρο Ιστορικής Τεκμηρίωσης του Διοικητηρίου

Τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020, ανήμερα του εορτασμού του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου και της απελευθέρωσης της πόλης πριν από 108 χρόνια, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, θα υποδεχθεί στο Διοικητήριο την Α.Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και θα την ξεναγήσει στο Κέντρο Ιστορικής Τεκμηρίωσης του Κτηρίου.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 18.00 μ.μ. σύμφωνα με όσα ορίζουν οι υγειονομικές διατάξεις λόγω της πανδημίας.
Το Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης είναι το πρώτο Δημόσιο κτήριο της πόλης το οποίο στεγάζει υπηρεσίες και έχει διαμορφωθεί σε αυτό ειδικός εκθεσιακός χώρος (μόνιμη έκθεση) στον οποίο παρουσιάζονται σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι σήμερα.
Το κτήριο του Διοικητηρίου κατασκευάστηκε τα τέλη του 19ου αιώνα από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι. Πέραν της αρχιτεκτονικής του αξίας χαρακτηρίζεται από την ιστορικότητά του, αφού σε αυτό έλαβαν χώρα γεγονότα τα οποία σημάδεψαν τη νεότερη πολιτική και διοικητική ιστορία της πατρίδας μας, όπως η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912, η λειτουργία Υπουργείου Βορείου Ελλάδος και άλλα.
Το ιστορικό κτήριο του ΥΜΑΘ αποτελεί σημείο τουριστικής αναφοράς, καθώς οι επισκέπτες του Κέντρου Ιστορικής Τεκμηρίωσης γίνονται κοινωνοί της ιστορίας και της αρχιτεκτονικής του κτηρίου.