(Άρθρο): "Να μη χρειαστεί να... διασωληνώσουμε την οικονομία"

Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα "Politik.gr", που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 02 Απριλίου 2020

«Να μη χρειαστεί να... διασωληνώσουμε την οικονομία»

Όταν μια προσπάθεια χαίρει της καθολικής αναγνώρισης της κοινωνίας δεν χρειάζονται πολλά λόγια και συνθήματα. Όλοι συστρατεύονται στην κοινή προσπάθεια και πορεύονται με γνώμονα το δημόσιο καλό, όπως συνέβη εξαρχής με την αποτελεσματική (κατά κοινή ομολογία) διαχείριση της πανδημίας στην πατρίδα μας.

Χάρη στις συντονισμένες πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης και τα έγκαιρα μέτρα που απέτρεψαν την ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού, η Ελλάδα στέκεται με θάρρος και αξιοπρέπεια απέναντι στον αόρατο εχθρό, έχοντας αποκτήσει ξανά την έξωθεν καλή μαρτυρία.

Το γεγονός ότι σήμερα αποτελούμε το σωστό παράδειγμα αντιμετώπισης του κορωνοϊού στην Ευρώπη, οφείλεται στο ότι η "άμυνά" μας δομήθηκε πάνω στην ψυχραιμία, την αποτελεσματικότητα και τη σύνεση, δίχως να παρασυρθούμε από πρακτικές και θεωρίες που ακούγονται πιο... βολικές αλλά είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.

Αυτός είναι ο κύριος λόγος που ενώ στην Ιταλία τα κρούσματα και οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει κατά πολύ εκείνα της Κίνας, στη χώρα μας η καμπύλη αύξησης των κρουσμάτων δεν ακολουθεί την καλπάζουσα τροχιά άλλων χωρών που έχουν παρόμοια δημογραφικά χαρακτηριστικά και υποδομές με τη δική μας.

Την ίδια τακτική εφαρμόζουμε και στο "μέτωπο" της οικονομίας, όπου κύριο μέλημά μας είναι να μη χρειαστεί να τη... διασωληνώσουμε εξαιτίας του κορωνοϊού.

Στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση ανακοίνωσε τέσσερα διαφορετικά πακέτα στήριξης, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση που δίνεται στους πολίτες από κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο δοκιμάζεται από την πανδημία.
Τα μέτρα καλύπτουν 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενους, δηλαδή 8 στους 10 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, καθώς και 700.000 -δηλαδή 3 στους 4- ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως νομικής μορφής.

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις, κάτω από το δίχτυ προστασίας που απλώσαμε καλύπτονται 800.000, δηλαδή 3 στις 4 που λειτουργούν στην πατρίδα μας. Εκείνες που εξαιρούνται είναι ελάχιστες, δεδομένου ότι οι ευνοϊκές προβλέψεις της Πολιτείας αφορούν το 86% των Κωδικών Αριθμών Προτεραιότητας.

Ιδιαίτερη μέριμνα έχει ληφθεί και για τους ανέργους, η στήριξη των οποίων θα εντατικοποιηθεί εντός του Απριλίου μέσω προγράμματος κοινωφελούς εργασίας για περίπου 36.500 συμπατριώτες μας ηλικίας 18 έως 67 χρόνων σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ενώ τον Μάιο ξεκινούν σταδιακά προγράμματα που αφορούν περίπου 100.000 ανέργους.

Οι παραπάνω υποστηρικτικές παρεμβάσεις κρίθηκαν απαραίτητες, διότι η συρρίκνωση της παραγωγικής δραστηριότητας -που οφείλεται στην εξάπλωση του κορωνοϊού- θέτει σοβαρά ερωτηματικά για τη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων.

Κύρια έννοια μας, λοιπόν, είναι να διαφυλάξουμε τις θέσεις εργασίας, ούτως ώστε η πρώτη ημέρα της μετά κορωνοϊού εποχής να βρει όρθια τόσο την κοινωνία, όσο και την εθνική μας οικονομία.

Η έως τώρα προσέγγιση του ζητήματος κρίνεται απολύτως ικανοποιητική, γεγονός που αποτυπώνεται πρωτίστως στην εμπιστοσύνη που δείχνουν ξανά μετά από χρόνια οι πολίτες στους χειρισμούς του κράτους.

Και ως γνωστόν, το αισθητήριο του κόσμου είναι ο πιο αξιόπιστος κριτής!