"Η Μακεδονία και η Θράκη κερδίζουν το μεγάλο στοίχημα της ανάπτυξης"

Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην εφημερίδα "Τύπος της Θεσσαλονίκης", που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

«Η Μακεδονία και η Θράκη κερδίζουν το μεγάλο στοίχημα της ανάπτυξης»

Για όλους τους Θεσσαλονικείς και τους Βορειοελλαδίτες ο φετινός Σεπτέμβριος είναι ιδιαίτερος. Η πράξη ευθύνης να μην πραγματοποιηθεί το εκθεσιακό σκέλος της 85ης ΔΕΘ, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, άλλαξε τα καθιερωμένα δεκαετιών. Ωστόσο πρόκειται για μια απόφαση που ορίζει η κοινή λογική, δεδομένου ότι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας είναι υπεράνω της οικονομίας.

Το γεγονός αυτό σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί τη σπουδαιότητα που έχει ο θεσμός της ΔΕΘ για την οικονομική και εμπορική δραστηριότητα της Μακεδονίας και της Θράκης. Αποτελεί μονάχα μια στιγμή στην τεράστια ιστορία της και συνάμα μια πρόκληση να επεξεργαστούμε ένα νέο πρότυπο διεξαγωγής της τα επόμενα χρόνια. Ένα νέο μοντέλο, πιο σύγχρονο, πιο ψηφιακό, που θα επαναβεβαιώνει τη δημιουργικότητά της, προτάσσοντας καινοτόμα και ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Κινούμενη στην παραπάνω λογική η φετινή διοργάνωση είναι έτοιμη να αναδείξει τη δημιουργική πτυχή της Βόρειας Ελλάδας. Να καταστήσει σαφές ότι η γεωγραφική μας περιοχή αλλάζει ριζικά προς το καλύτερο, γεμάτη ενέργεια και διάθεση να αξιοποιήσει κάθε αναπτυξιακή ευκαιρία από τις πολλές και σημαντικές που της παρουσιάζονται τους τελευταίους 14 μήνες, διάστημα που μεσολάβησε από τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.

Θέλοντας να τονώσουμε την έρευνα στη Μακεδονία και τη Θράκη και να αξιοποιήσουμε το σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε, στο Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) προχωρούμε με γοργούς ρυθμούς την κατασκευή του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς "Thess Intec", οραματιζόμενοι να καθιερώσουμε τη Θεσσαλονίκη ως "μήτρα" της καινοτομίας στη Ν.Α. Ευρώπη.

Με τις νέες επενδύσεις να αποτελούν τον πυρήνα του αναπτυξιακού σχεδίου μας, δώσαμε λύσεις σε μια σειρά γραφειοκρατικών ζητημάτων που "ξεκλείδωσαν" το project και εργαζόμαστε πυρετωδώς προκειμένου το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο να ολοκληρωθεί μέχρι την Άνοιξη του 2022, ώστε το 2023 να έχουν τελειώσει και όλα τα θέματα που αφορούν στις υποδομές. Τηρώντας τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα το καλοκαίρι του ίδιου έτους επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα θα ετοιμάζουν τη μετεγκατάστασή τους εντός του εμβληματικού πάρκου καινοτομίας των 761 στρεμμάτων στην περιοχή της Περαίας.

Εξίσου σημαντικό έργο που υλοποιεί το Διοικητήριο είναι και η ανάπλαση της ΔΕΘ-Helexpo. Ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ολοκληρώνεται το πρώτο τρίμηνο του 2021 και οι εργασίες ξεκινούν εντός του 2022, ώστε τον Σεπτέμβριο του 2026 η Θεσσαλονίκη να γιορτάσει τα 100 χρόνια του θεσμού της ΔΕΘ στις νέες εγκαταστάσεις, οι οποίες θα αποτελούν νέο τοπόσημο για την πόλη.

Το "Thess Intec" και η ανάπλαση της ΔΕΘ-Helexpo είναι η απόδειξη ότι η Θεσσαλονίκη διαθέτει ιδιαίτερη δυναμική. Τα δυο "Mega Projects" που ανέφερα παραπάνω, σε συνδυασμό με τα σημαντικά έργα υποδομών, τα οποία έχουν περάσει στη φάση της κατασκευής, "αφυπνίζουν" την ευρύτερη περιοχή, θέτοντας στέρεες βάσεις για την επίτευξη ενός ουσιαστικού άλματος προς τα εμπρός.

Το λιμάνι, για παράδειγμα, εξελίσσεται ημέρα με την ημέρα στο πιο σύγχρονο της Μεσογείου. Η επέκταση του 6ου προβλήτα και η σύνδεσή του με την ΠΑΘΕ, την Εγνατία Οδό και τον σιδηρόδρομο το καθιερώνουν ως κυρίαρχη εμπορική πύλη της Ν.Α. Ευρώπης. Το φιλόδοξο έργο "Fly Over" στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης εισέρχεται στην τελική ευθεία προκειμένου να διευκολύνει τις μετακινήσεις στη Βόρεια Ελλάδα. Οι μεγαλεπήβολες επενδύσεις της Pfizer και της Cisco και η ανάπλαση του πρώτη στρατοπέδου "Παύλου Μελά" φέρνουν στην πόλη "αέρα" προόδου και αισιοδοξίας στους τομείς της εκπαίδευσης, της καινοτομίας και του πολιτισμού.

Συνοψίζοντας, η Μακεδονία και η Θράκη κερδίζουν το μεγάλο στοίχημα της ανάπτυξης. Δηλώνουν παρούσες στις εξελίξεις, συμμετέχοντας ισότιμα στο αναπτυξιακό σχέδιο που έχει καταστρώσει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συνήγορός μας σε αυτό είναι όσα έχουμε ήδη πετύχει. Και είναι πολλά, γιατί μιλούν τα έργα μας!