"Η Βόρεια Ελλάδα ανακτά τη (χαμένη) αυτοπεποίθησή της"

Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020

«Η Βόρεια Ελλάδα ανακτά τη (χαμένη) αυτοπεποίθησή της»

Όπως στη ζωή έτσι και στην πολιτική η κινητήρια δύναμη είναι το όραμα. Ο σκοπός που σε ωθεί με απίστευτη ενέργεια προς τα μπροστά προκειμένου να ξεπεράσεις τον εαυτό σου και να πραγματώσεις το στόχο που έχεις θέσει.

Στους 14 μήνες που μεσολάβησαν από το βράδυ των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019, στο Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) δουλέψαμε σκληρά ώστε η Θεσσαλονίκη και κατ' επέκταση η Βόρεια Ελλάδα να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση. Να σηκώσουν τα μάτια από το χθες και να στρέψουν το βλέμμα στην Ευρώπη και το μέλλον. Να πειστούν ότι μπορούν να επιτύχουν σημαντικούς στόχους αρκεί να έρθουν σε ρήξη με τα λίγα, παύοντας να αναζητούν βολικές δικαιολογίες για τις ευκαιρίες που πέρασαν αναξιοποίητες και για εκείνες που δεν ήρθαν ποτέ.

Το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν να διευρύνουμε τους ορίζοντες της Μακεδονίας και της Θράκης θέτοντας ως στόχο την υλοποίηση δυο mega projects, όπως είναι η δημιουργία του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς "Thess Intec" και η ανάπλαση της ΔΕΘ-Helexpo και το δεύτερο να συνδυάσουμε τις πολιτικές και τις στρατηγικές μας με συγκεκριμένες πράξεις.

Ακολουθώντας πιστά τα χρονοδιαγράμματα που έθεσε προσωπικά ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα μπορούμε να περηφανευόμαστε οτι και τα δυο εγχειρήματα προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, αλλάζοντας προς το καλύτερο τη μοίρα της Βόρειας Ελλάδας.

Το "Thess Intec" θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το καλοκαίρι του 2023, έχοντας ως θεματοφύλακα την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας. Όπως δεσμευτήκαμε, στις αρχές Αυγούστου υπογράφηκε η συμβολαιογραφική πράξη σύστασης της ΕΑΝΕΠ (Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου), ενώ προχωρούν η πολεοδομική μελέτη και η μελέτη λειτουργίας του πάρκου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχουμε εκπονήσει, μέχρι την Άνοιξη του 2022 θα ολοκληρωθεί το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο και το 2023 τελειώνουν τα θέματα που αφορούν στις υποδομές, ώστε επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα να υποδεχθούν τους 7.000 νέους εργαζόμενους.

Σε ό,τι αφορά την ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης, όλα προχωρούν βάσει του αρχικού σχεδιασμού. Ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2021, για να ακολουθήσει η προκήρυξη των λοιπών μελετών με στόχο οι εργασίες ανάπλασης να ξεκινήσουν εντός του 2022 και το 2026 να γιορτάσουμε στις νέες εγκαταστάσεις τα 100 χρόνια από την πρώτη διοργάνωση της ΔΕΘ.

Τα δυο κομβικά έργα που ανέφερα παραπάνω εκφράζουν την πάγια άποψη της Κυβέρνησης ότι η άσκηση αληθινής πολιτικής συνεπάγεται προσφορά στην κοινωνία και στις γενιές που θα ακολουθήσουν.
Αναφέρομαι στην "αληθινή πολιτική" που παράγει αποτελέσματα, γιατί τα "σχεδόν έργα" που παρουσιάζονταν ως μακέτες τα προηγούμενα χρόνια στους Θεσσαλονικείς δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ψευδαισθήσεις προόδου. Αντίθετα, τα πραγματικά έργα που υλοποιούμε στο σύντομο διάστημα των 14 μηνών είναι εκείνα που βελτιώνουν τη ζωή των συμπολιτών μας.

Γιατί, σε τελική ανάλυση, το πρωτεύον στην πολιτική δεν είναι πόσες κορδέλες εγκαινίων κόβεις, αλλά τι έργα κληροδοτείς στον τόπο σου και πόσο χρήσιμος και ωφέλιμος είσαι στην πατρίδα σου.