Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από κρούσματα γρίπης των πτηνών στη λίμνη Βόλβη

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από κρούσματα γρίπης των πτηνών στη λίμνη Βόλβη Κύριο

Αρ. πρωτ.:3592/20-02-2017

Θεσσαλονίκη, 20 Φεβρουαρίου 2017

Προς:
-Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
-Υπουργό Υγείας

ΕΡΩΤΗΣΗ
«Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από κρούσματα γρίπης των πτηνών στη λίμνη Βόλβη»

Συναγερμός έχει σημάνει στις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Κεντρικής Μακεδονίας μετά την επιβεβαίωση εντοπισμού δυο κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών στη λίμνη Βόλβη.
Παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα δεν διαπιστώθηκαν σε πτηνά εκτροφής ή παραγωγής αυγών, αλλά σε κύκνο και αγριόπαπια, υπάρχει έντονος προβληματισμός, δεδομένου ότι η γρίπη των πτηνών προσβάλλει τον άνθρωπο και παράλληλα εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους καταστροφής του πτηνοτροφικού κεφαλαίου.
Μάλιστα αντίστοιχα κρούσματα εμφανίστηκαν και επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά τόσο σε άγρια σταχτόχηνα στο βιότοπο των λιμνών Πρεσπών, στα τέλη Ιανουαρίου, όσο και σε βουβόκυκνο στο Δέλτα του Έβρου στις 19 Δεκεμβρίου 2016.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
-Ποια μέτρα λαμβάνει η χώρα μας για την προστασία από τη γρίπη των πτηνών;

-Έχει επικαιροποιηθεί το σχέδιο αποτροπής εξάπλωσης της νόσου σε περίπτωση ύπαρξης γενικευμένης εμφάνισης κρουσμάτων λόγω μετάλλαξης του ιού;

-Δεδομένου ότι κρούσματα γρίπης των πτηνών έχουν εντοπιστεί σε αρκετές γειτονικές Βαλκανικές χώρες, ποιες οδηγίες έχουν δοθεί στους κτηνιάτρους και τους πτηνοτρόφους των παραμεθόριων περιοχών της πατρίδας μας ώστε να αποφευχθεί η διάδοση της νόσου;