«Ο ΕΟΠΥΥ αφήνει ακάλυπτους τους νεφροπαθείς που επιλέγουν ιδιωτικές κλινικές για αιμοκάθαρση»

«Ο ΕΟΠΥΥ αφήνει ακάλυπτους τους νεφροπαθείς που επιλέγουν ιδιωτικές κλινικές για αιμοκάθαρση» Κύριο

Αρ. πρωτ.:9028/25.09.2017

Θεσσαλονίκη, 25 Σεπτεμβρίου 2017

Προς Υπουργό:

-Υγείας

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Ο ΕΟΠΥΥ αφήνει ακάλυπτους τους νεφροπαθείς που επιλέγουν ιδιωτικές κλινικές για αιμοκάθαρση»

Η υγεία δεν είναι πεδίο προς διαπραγμάτευση, ανεξαρτήτως περιόδων ύφεσης και κρίσης, αλλά αγαθό που πρέπει να απολαμβάνει κάθε άνθρωπος. Ιδιαίτερα αν πρόκειται για τους νεφροπαθείς, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι ανά τακτά χρονικά διαστήματα να επισκέπτονται δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες υγείας, προκειμένου να υποβληθούν στην επίπονη διαδικασία της αιμοκάθαρσης.
Όπως είναι γνωστό, στην Ελλάδα σήμερα είναι καταγεγραμμένοι περίπου 10.700 νεφροπαθείς, στους οποίους κάθε χρόνο προστίθενται επιπλέον 250-300 άτομα. Από αυτούς οι 6.800 (63%) καταφεύγουν σε ιδιωτικές μονάδες αιμοκάθαρσης και οι 3.900 (37%) σε δημόσια νοσοκομεία.
Ο λόγος είναι προφανής, αφού σύμφωνα με δημοσιεύματα (εφ. "Παραπολιτικά", Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017), οι ιδιωτικές κλινικές διαθέτουν μηχανήματα αιμοκάθαρσης νέας τεχνολογίας σε ποσοστό 90%, σε αντίθεση με τα δημόσια νοσοκομεία όπου από τα 2.000 μηχανήματα αιμοκάθαρσης που λειτουργούν σήμερα, μόνο το 25% είναι σύγχρονα.
Αν, μάλιστα, λάβουμε υπόψη και τις σημαντικές ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό που καταγράφονται στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία, αντιλαμβάνεται κανείς το λόγο για τον οποίο οι ασθενείς γυρνούν την πλάτη σε αυτά.
Δεδομένου, όμως, ότι η πλειοψηφία των ασθενών επιλέγει τα ιδιωτικά εργαστήρια, από τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, που ανέρχεται σε 110 εκ. ευρώ για τις αιμοκαθάρσεις και 24 εκ. ευρώ για τα φίλτρα, «περισσεύει» ένα σημαντικό ποσό της τάξης των 15-20 εκ. ευρώ. Ποσό το οποίο εφόσον διατεθεί για τους νεφροπαθείς που επιλέγουν τις ιδιωτικές κλινικές για τις αιμοκαθάρσεις τους, καλύπτει στην ουσία εξ' ολοκλήρου τη δαπάνη που απαιτείται για αυτήν την κατηγορία των νεφροπαθών.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται να μεταφέρει από τον προϋπολογισμό το ποσό που περισσεύει, για την κάλυψη του κόστους των αιμοκαθάρσεων των ατόμων που αναγκάζονται να επιλέξουν τις ιδιωτικές κλινικές;