Κατασκευή μαρίνας στο παραλιακό μέτωπο της Πυλαίας

Κατασκευή μαρίνας στο παραλιακό μέτωπο της Πυλαίας Κύριο

Αρ. πρωτ.: 6099

Θεσσαλονίκη, 28 Φεβρουαρίου 2019

Προς Υπουργό
-Τουρισμού

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Κατασκευή μαρίνας στο παραλιακό μέτωπο της Πυλαίας»

Σε αδιέξοδο φαίνεται να οδηγείται η δημιουργία μίας σύγχρονης μαρίνας στην παραλιακή ζώνη της Πυλαίας του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη, ένα έργο που βρίσκεται αντιμέτωπο με τη γραφειοκρατία εδώ και χρόνια.
Ο «Τουριστικός Λιμένας Πυλαίας» αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό έργο πνοής και ανάπτυξης για την περιοχή με τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών. Το εμβαδόν της θαλάσσιας ζώνης του λιμένα προβλέπεται στα 127.780 τμ και η συνολική χερσαία έκταση του έργου στα 39.118 τμ, όπου θα αναπτυχθούν επτά κτίρια συνολικής έκτασης 5.547 τμ. Στις κτιριακές εγκαταστάσεις θα φιλοξενηθούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, λιμενικός σταθμός, χώροι υγιεινής, γραφεία διοίκησης, ιατρείο, τράπεζα, αποθήκη αποσκευών, καταστήματα yachting και εμπορικά καταστήματα. Παράλληλα θα υπάρχει πύργος ελέγχου της μαρίνας, ελικοδρόμιο, εγκαταστάσεις αθλοπαιδιών, χώροι πρασίνου και χώρος στάθμευσης 270 θέσεων οχημάτων.
Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει εκπονηθεί πρόκειται για ένα έργο που θα έχει δυναμικότητα φιλοξενίας 440 σκαφών, εκ των οποίων τα εννέα προβλέπεται να είναι "mega yachts", ενώ θα διαθέτει κυματοθραύστη 229 μέτρων και τρεις πλωτούς προβλήτες 170, 200 και 180 μέτρων για να δένουν τα σκάφη.
Ωστόσο, μετά από τόσα χρόνια διαβουλεύσεων και γραφειοκρατικών διαδικασιών φαίνεται πως ακόμα δεν είναι εφικτό να υπερκεραστούν και να αποσαφηνιστούν ζητήματα, όπως η εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου, αλλά και ο διαχωρισμός ρόλων και ευθυνών ανάμεσα στον φορέα διαχείρισης και τον φορέα εκμετάλλευσης, δηλαδή του αναδόχου για την υλοποίηση της κατασκευής του έργου.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να προχωρήσει τελικά μετά από τόσα χρόνια αναμονής η υλοποίηση του έργου;