Αναμόρφωση της νομοθεσίας για την εγκατάλειψη θυμάτων από τροχαία

Αναμόρφωση της νομοθεσίας για την εγκατάλειψη θυμάτων από τροχαία Κύριο

Αρ. πρωτ.: 5457

Θεσσαλονίκη, 7 Φεβρουαρίου 2019


Προς Υπουργούς:
-Δικαιοσύνης
-Προστασίας του Πολίτη

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Αναμόρφωση της νομοθεσίας για την εγκατάλειψη θυμάτων από τροχαία»

Μία από τις μεγαλύτερες μάστιγες που πληγώνει την κοινωνία μας είναι τα τροχαία ατυχήματα που σημειώνονται και ο τραγικός απολογισμός που αφήνουν πίσω τους, με τα στατιστικά στοιχεία κάθε χρόνο να φανερώνουν μια μικρή γενοκτονία.
Δυστυχώς, η εγκατάλειψη θυμάτων άψυχων ή βαριά τραυματισμένων στην άσφαλτο από τους δράστες παίρνει καθημερινά μεγάλες διαστάσεις με τα περιστατικά αυτά να σημειώνονται όλο και πιο συχνά. Πρόκειται για μία απάνθρωπη συμπεριφορά που σε πολλές περιπτώσεις θα μπορούσε να είχε σωθεί το θύμα, εάν είχε λάβει της απαραίτητης φροντίδας έγκαιρα και δεν είχε παραμείνει για ώρες τραυματισμένο και αβοήθητο στο δρόμο.
Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, το αδίκημα της εγκατάλειψης θύματος, που οδηγεί σε έκθεση της ζωής σε κίνδυνο τιμωρείται με βάση το άρθρο 306 του Ποινικού Κώδικα και ποινή έξι ετών.
Σε περίπτωση όμως που το ίδιο αδίκημα, δηλαδή η εγκατάλειψη θύματος τελεσθεί από οδηγό μηχανοκίνητου μέσου, τότε ισχύει το άρθρο 43 του Κ.Ο.Κ που προβλέπει ποινή φυλάκισης έξι μηνών, ενώ από τον δράστη δεν αφαιρείται το δίπλωμα ή η άδεια οδήγησης όταν αυτός ταυτοποιηθεί και παρουσιαστεί στις αρχές.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Προβλέπεται το αρμόδιο Υπουργείο να εξετάσει το ενδεχόμενο κατάργησης του άρθρου 43 του ΚΟΚ και την εκδίκαση όλων των υποθέσεων εγκατάλειψης θυμάτων που οδηγεί σε έκθεση ζωής σε κίνδυνο με βάση το άρθρο 306 του Ποινικού Κώδικα, ώστε να εφαρμοστεί η ισονομία στην πράξη;

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες απέναντι στα θύματα τροχαίων και σταματήσουν τα φαινόμενα εγκατάλειψης τραυματιών ή θυμάτων στους ελληνικούς δρόμους;