Μοριοδότηση της «Μακεδονικής» γλώσσας σε προκήρυξη της ΕΥΠ

Μοριοδότηση της «Μακεδονικής» γλώσσας σε προκήρυξη της ΕΥΠ Κύριο

Αρ. πρωτ.: 5662

Θεσσαλονίκη, 15 Φεβρουαρίου 2019

Προς Υπουργό:
-Προστασίας του Πολίτη
-Εξωτερικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Μοριοδότηση της «Μακεδονικής» γλώσσας σε προκήρυξη της ΕΥΠ»

Η Κυβέρνηση διαψεύδει την Κυβέρνηση, λίγες μόλις ημέρες μετά την Κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελληνική Βουλή. Παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις ακόμα και από το βήμα της Βουλής στελεχών της Κυβέρνησης ότι η ελληνική πλευρά δεν αναγνωρίζει «μακεδονική» γλώσσα και ιθαγένεια στη γειτονική χώρα έρχεται η προκήρυξη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για να αποδείξει τη διγλωσσία και την αναξιοπιστία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Η πρώτη επίσημη από την ελληνική πλέον πολιτεία παραδοχή της αναγνώρισης «μακεδονικής» γλώσσας έρχεται μέσα από την προκήρυξη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο ΦΕΚ της 14ης Φεβρουαρίου 2019 που κυκλοφόρησε με αριθμό φύλλου 4 και όπου αναφέρεται η «Προκήρυξη πλήρωσης με Μεικτό Σύστημα Αντικειμενικών Κριτηρίων (Μόρια) και Αξιολόγησης Ειδικότερων Προσόντων, 302 Κενών Τακτικών Θέσεων (Κλάδων ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ) της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών».
Στη λίστα με τις μοριοδοτούμενες ξένες γλώσσες που ζητείται από τους υποψηφίους να γνωρίζουν και για τις οποίες μοριοδοτούνται αναφέρεται ανάμεσα στην αραβική, βουλγαρική, κινεζική, ρωσική και τουρκική και η Μακεδονική (νοτιοσλαβική) γλώσσα. Μάλιστα αναφέρεται αναλυτικά ότι «οι ανωτέρω γλώσσες μοριοδοτούνται εφόσον υπάρχει πιστοποιημένος τίτλος αντίστοιχου ή ανώτερου του αιτούμενου επιπέδου γνώσης».

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Αναγνωρίζει τελικά η Ελληνική Κυβέρνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών την ύπαρξη «μακεδονικής» γλώσσας και «μακεδονικής» ιθαγένειας στους πολίτες της γείτονος;

-Ποιους τίτλους σπουδών, από ποια εκπαιδευτικά ιδρύματα θα αναγνωρίσει το αρμόδιο Υπουργείο και συνεπώς η ελληνική πολιτεία ως πιστοποιημένους προκειμένου να βεβαιώνει ο υποψήφιος τη γνώση της «μακεδονικής» γλώσσας στην συγκεκριμένη προκήρυξη;