Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πολιτική Δράση Ιανουαρίου 2021 Κύριο

 

Συνεχίζουμε μαζί στο δρόμο της ευθύνης και του καθήκοντος!

Φίλες και φίλοι, 
καλημέρα και καλό μήνα!

Στη ζωή μου έχω μάθει να υπηρετώ αρχές και αξίες, όχι καρέκλες και αξιώματα! Έχω διδαχθεί να δίνω τη μάχη των ιδεών, να στέκομαι δίπλα στους συμπολίτες μου και να πορεύομαι μαζί τους στο δρόμο της ευθύνης και του καθήκοντος.

Να τιμώ την ιερή αποστολή που μου ανέθεσαν με την εμπιστοσύνη και την ψήφο τους, λειτουργώντας ως εγγυητής της ομαλής πορείας της πατρίδας μας και έχοντας ως πυξίδα ζωής και δράσης την ειλικρίνεια, την πίστη, την αφοσίωση, τη σκληρή δουλειά, την αγάπη στην πατρίδα μας.

Όσοι διακονούμε τα κοινά οφείλουμε να είμαστε χρήσιμοι και ωφέλιμοι στον τόπο μας. Να αγωνιζόμαστε, να υπερασπιζόμαστε, να υπηρετούμε τον πολίτη, δρώντας ως «προσάναμμα» νέων ιδεών που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολλών και λειτουργώντας ως «μήτρα» παρεμβάσεων προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. 

Χωρίς να παρεκκλίνω ούτε στο ελάχιστο από τα πιστεύω μου, ανοίγω το βηματισμό προς το αύριο με την ίδια ευθύτητα και συνέπεια, ανεξαρτήτως εάν δίπλα στο ονοματεπώνυμό μου αναγράφεται η ιδιότητα του Βουλευτή ή του Υπουργού. Προτιμώ να αυτοσυστήνομαι ως «ενεργός πολίτης», διότι στον πυρήνα της η πολιτική υπηρετεί τα κοινά και προσφέρει λύσεις.
Αυτή ήταν η έννοια μου και κατά τη δεύτερη θητεία στο ιστορικό κτήριο του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης.

  

Δήλωση κατά την ανάληψη των καθηκόντων στο Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) Ιούλιος 2019
Δήλωση στην τελετή παράδοσης-παραλαβής (Ιανουάριος 2021)

Η δεύτερη θητεία μου στο ιστορικό κτήριο του Διοικητηρίου

Επί 18 μήνες εργάστηκα σκληρά προκειμένου να επαναφέρω τη Βόρεια Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης, της προόδου, της σταθερότητας, της ευημερίας και της αποτελεσματικότητας, συμβάλλοντας στην εθνική προσπάθεια οι πράξεις να ανακτήσουν τη δυναμική και τη σημασία τους. Για το λόγο αυτό έδωσα έμφαση στην πολιτική και όχι στις παραπολιτικές στήλες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, επιλέγοντας συνειδητά το δρόμο της ουσίας και όχι των πρόσκαιρων εντυπώσεων.

Το αποτέλεσμα που παράχθηκε είναι μετρήσιμο και η ικανοποίησή μου μεγάλη, διότι οι στόχοι που τέθηκαν από τον Πρωθυπουργό  επιτεύχθηκαν εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Το αποδεικνύει η πορεία υλοποίησης των δυο mega projects (Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς και Ανάπλαση ΔΕΘ- Helexpo) που ανέλαβα και τα οποία αλλάζουν τη  μοίρα της Μακεδονίας και της Θράκης.

Τα σημαντικά βήματα προόδου που καταγράφηκαν είναι πολλά. Για παράδειγμα, το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς «Thess Intec» μπήκε σε τροχιά υλοποίησης και το καλοκαίρι του 2023 ετοιμάζεται να υποδεχθεί επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα που δραστηριοποιούνται και πρωταγωνιστούν στους κλάδους της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας.   

Οι σημαντικοί σταθμοί στην εξέλιξη του έργου είναι οι εξής:
-Στις 13 Μαΐου 2020 μεταβιβάστηκε η έκταση των 761 στρεμμάτων που βρίσκεται εντός του Δήμου Θερμαϊκού από το ΤΑΪΠΕΔ στο Υπουργείο Οικονομικών και κατ' επέκταση στο Ελληνικό Δημόσιο.
-Στις 29 Μαΐου 2020, με την ψήφιση του Νόμου 4690/2020 το οικόπεδο μεταβιβάστηκε στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, η οποία είναι ο θεματοφύλακας του έργου.
-Στις 06 Ιουνίου 2020 ο Δήμος Θερμαϊκού αποφάσισε πρώτος (σχεδόν ομόφωνα) να συμμετέχει ως ιδρυτικός μέτοχος στο Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς.
-Στις 06 Αυγούστου 2020 υπογράφηκε το καταστατικό για τη σύσταση της εταιρείας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου «Thess Intec».

Το ίδιο ισχύει και με την ανάπλαση της ΔΕΘ-HELEXPO αφού τον Σεπτέμβριο του 2026, 100 χρόνια από τα πρώτα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης, η Θεσσαλονίκη θα διαθέτει ένα νέο υπερσύγχρονο εκθεσιακό κέντρο.

Και σε αυτό το έργο τα βήματα ήταν στοχευμένα.
-Τον Απρίλιο 2020 εγκρίθηκε το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το Συμβούλιο Μητροπολιτικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
-Τον Ιούνιο του 2020 αναρτήθηκε το Πολεοδομικό Σχέδιο  Εφαρμογής στο Δήμο Θεσσαλονίκης.
-Τον Αύγουστο του 2020 εγκρίθηκε ομόφωνα το Πολεοδομικό Σχέδιο Εφαρμογής του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου της ΔΕΘ σε συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων.
-Τον Σεπτέμβριο του 2020 προκηρύχθηκε ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για την ανάπλαση της ΔΕΘ-HELEXPO.
-Τον Δεκέμβριο του 2020 επιλέχθηκαν οι 15 διαγωνιζόμενοι που προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση τους Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού.
 
Σε επίπεδο αρμοδιοτήτων, πετύχαμε το Διοικητήριο να λειτουργεί ως ένα μικρό «Υπουργείο Ανάπτυξης», αναβαθμίζοντας και αξιοποιώντας τη Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων που στεγάζεται στο κτήριο του ΥΜΑΘ. Εντός του 2020 εγκρίθηκαν 342 επενδυτικά σχέδια, με το ποσό ενίσχυσης να ανέρχεται σε 104.228.763.92 εκ. ευρώ και τους ωφελούμενους επενδυτικούς φορείς να ανέρχονται σε 145.
Την ίδια στιγμή υλοποιήσαμε πέντε προγράμματα Interreg και πιο συγκεκριμένα:

  • BENEFIT (Επικεφαλής εταίρος-Αναβάθμιση δημοσίων κτηρίων)
  • BORDERLESS CULTURE (Εταίρος-προώθηση πολιτισμικής και φυσικής κληρονομιάς)
  • TERRA VINO (Εταίρος- Ανάπτυξη οινοτουριστικού τομέα)
    HELP (Εταίρος-Βελτίωση ετοιμότητας Δημόσιας Διοίκησης στη διαχείριση φυσικών καταστροφών)
  • BLACK SEA BASIN PROGRAMME 2014-2020 (Επικεφαλής εταίρος-Υποστήριξη βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών της Μαύρης Θάλασσας) 

Επίσης, δώσαμε έμφαση στον έλεγχο της αγοράς βιομηχανικών προϊόντων, καθώς πριν την έξαρση της πανδημίας πραγματοποιήθηκαν δεκάδες δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε εταιρείες των 16 Περιφερειακών Ενοτήτων της Μακεδονίας και της Θράκης.

Ιδιαίτερης αξίας είναι και το πρόγραμμα «Παράγω», αφού κατορθώσαμε να διπλασιάσουμε (από 58 σε 100) τα πιστοποιημένα ποιοτικά παραδοσιακά (ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΠΙΠ) της Μακεδονίας και της Θράκης, σύμφωνα με πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (κανονισμός 1151/2012).

Βαρύνουσας σημασίας είναι και το πρόγραμμα προστασίας αρχιτεκτονικής και φυσικής κληρονομιάς των παραδοσιακών οικισμών και διατηρητέων κτηρίων της Βόρειας Ελλάδας, αφού στην Κεντρική Μακεδονία αξιολογήθηκαν 1.547 διατηρητέα, στη Δυτική Μακεδονία 598 διατηρητέα και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 1.093 διατηρητέα.

Τέλος, σταχυολογώ 22 από τις πιο σημαντικές δράσεις που υλοποιήθηκαν από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2021 και οι οποίες ανέδειξαν τον πολυεπίπεδο και πολυσήμαντο ρόλο του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης).

Πεπραγμένα 

1) Στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου 2020 διοργανώσαμε το 2ο Balkan Forum.  
2) Σε όλη της διάρκεια της πανδημίας ανέλαβα πρωτοβουλία για χορηγικές δράσεις στις υπηρεσίες αιχμής που μάχονται τον κορωνοϊό. Διανεμήθηκαν δεκάδες χιλιάδες γάντια μιας χρήσης, μάσκες μια χρήσης και τεράστιες ποσότητες απολυμαντικών.
3) Στις 20 Μαΐου 2020 δημοσιεύτηκε η πρόσκληση του προγράμματος "ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ 2" (240.000 ευρώ).
4) Στις 17 Φεβρουαρίου δημοσιεύτηκε η δεύτερη πρόσκληση για το πρόγραμμα "ΣΤΗΡΙΖΩ 2" (68.0000 ευρώ) και στις 03 Νοεμβρίου 2020 η τρίτη πρόσκληση για το "ΣΤΗΡΙΖΩ 3" (116.000 ευρώ).
5) Το 2019 ξεκίνησε η ενεργειακή αναβάθμιση του Διοικητηρίου κατά δυο κατηγορίες ενεργειακής κατάταξης.
6) Εξασφαλίστηκαν νέες χορηγικές συμφωνίες (LIDL HELLAS-ALUMIL) για τον επιφανειακό καθαρισμό του Θερμαϊκού κόλπου, αν και δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης)
7) Στις 17 Ιουνίου 2020 εγκαινίασα τα νέα γραφεία της ΑΖΚ επί της οδού Φιλικής Εταιρείας 12 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Εποπτευόμενος φορέας ΑΖΚ Α.Ε.).
8) Την 1η Ιουνίου 2020 ξεκίνησαν οι εργασίες στον αγωγό της Αραβησσού, χάρη στις οποίες η Θεσσαλονίκη δεν θα κινδυνέψει να διψάσει ξανά (Εποπτευόμενος φορέας ΕΥΑΘ Α.Ε).
9) Τον Ιούνιο του 2020 αποκαταστάθηκε ο χώρος που λειτούργησε το πρώτο σύστημα βιολογικού καθαρισμού λυμάτων της Θεσσαλονίκης (Εποπτευόμενος φορέας ΕΥΑΘ Παγίων).
8) Συμμετοχή στο οικονομικό φόρουμ του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στο Παρίσι.
9) Συμμετοχή στις Διεθνείς Τουριστικές Εκθέσεις Σόφιας και Βελιγραδίου.
10)Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση συστήματος λειτουργίας Τηλεμετρικών Σταθμών στη δυτική παρόχθια ζώνη του Θερμαϊκού κόλπου.
12) Ολοκληρώθηκε η σύνταξη μελετών για την αποχέτευση των ακαθάρτων στον οικισμό Ν. Αγχιάλου του Δήμου Χαλκηδόνος, επιλύοντας ένα χρονίζον πρόβλημα (Εποπτευόμενος φορέας ΕΥΑΘ Α.Ε.).
13) Τον Νοέμβριο του 2020 εγκρίθηκε η άμεση αποκατάσταση του δρόμου Δάφνη-Καρυές στο Άγιο Όρος, ο οποίος καταστράφηκε από τις καταρρακτώδεις βροχές και κατολισθήσεις του περασμένου Απριλίου (Εποπτευόμενος φορέας ΚΕΔΑΚ).
14) Τον Δεκέμβριο του 2020 το Δ.Σ. του ΚΕΔΑΚ ενέκρινε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πεδίων σε 21 θέσεις του Αγίου Όρους για τη δημιουργία σύγχρονων ενεργειακών συστημάτων για την κάλυψη του 75% των ενεργειακών αναγκών των Ιερών Μονών. 
15) Στις 26 Οκτωβρίου του 2019 διοργανώσαμε στο Διοικητήριο την έκθεση έργων τέχνης με θέμα «Σύγχρονες όψεις του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη», αναδεικνύοντας μια άγνωστη για όλους μας σχέση της ιστορίας του Έθνους και της πόλης με τον «ακριβό της φρουρό».
16) Τον Νοέμβριο του 2019 ξεκινήσαμε την περιοδική έκθεση "Η Ελληνίδα στον Πόλεμο", που ήταν αφιερωμένη στην προσφορά των Ελληνίδων στους αγώνες του Έθνους. Περιόδευσε στη Νάουσα, την Κατερίνη, τον Πολύγυρο, τα Γιαννιτσά και το Κιλκίς.
17) Στις 17 Ιανουαρίου 2020 διοργανώσαμε στην Αθήνα μεγάλη εκδήλωση αφιερωμένη στη Θράκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό.
18) Δημοσιεύσαμε βίντεο-αφιέρωμα με τον σπουδαίο καλλιτέχνη Χρόνη Αηδονίδη για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θράκης.
19) Στις 25 Ιουνίου 2020 διοργανώσαμε συσκέψεις με κρατικούς φορείς του Πολιτισμού και Ομοσπονδίες για να συντονίσουμε δράσεις για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.
20) Στις 31 Αυγούστου 2020 συγκροτήσαμε ομάδα εργασίας για την καταγραφή προτάσεων σχετικά με την ανάδειξη των πρώην "Απολυμαντηρίων" της Αρετσούς σε τόπο μνήμης του προσφυγικού Ελληνισμού.
21) Τον Αύγουστο του 2020 εγκαινιάσαμε ως μόνιμη έκθεση, το Κέντρο Ιστορικής Τεκμηρίωσης Κτηρίου, με θέμα το Διοικητήριο.
22) Πριν την έξαρση της πανδημίας επισκέφθηκα πολλές φορές όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Μακεδονίας και της Θράκης.

Στους 18 μήνες αυτής της διαδρομής επιτεύχθηκαν πολλά και κατά την άποψή μου σημαντικά, συμμετέχοντας ενεργά στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019 για την αναγέννηση της Μακεδονίας και της Θράκης. Συνεχίζουμε μαζί το ίδιο δυναμικά, το ίδιο αποφασιστικά, το ίδιο παρεμβατικά, γιατί μπορούμε περισσότερα.
 

Τα καλύτερα είναι μπροστά μας!

Στιγμιότυπα από την παρουσία μου στο Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) 

Εδώ μπορείτε να ενημερωθείτε για το σύνολο των πολιτικών μου δράσεων, τις εκδηλώσεις που οργανώνουμε ως πολιτικό γραφείο αλλά και την παρουσία μου σε εκδηλώσεις που έχω κληθεί από φορείς της περιφέρειάς μου.
"Ο Δήμος Λαγκαδά είναι η πρωτεύουσα του πρωτογενούς τομέα στη Δυτική Θεσσαλονίκη"
"Ο Δήμος Θέρμης είναι αναπτυξιακός κόμβος της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης"
To 2021 να μη μας κάνει ποδαρικό ο κορωνοϊός 
Χαιρετισμός στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος "Borderless Culture"
"Ο προϋπολογισμός του 2021 είναι το "εμβόλιο" που θωρακίζει με αντισώματα την ελληνική οικονομία"
Με φωτοβολταϊκά συστήματα θα καλύπτονται οι ενεργειακές ανάγκες του Άγιου Όρους
"H Θεσσαλονίκη ορθώνει και πάλι το ανάστημά της" 
Το δίκτυο φυσικού αερίου επεκτείνεται σε όλη τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης
Το υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) θωρακίζει υγειονομικά τα τελωνεία Ευζώνων και Προμαχώνα 
Χαιρετισμός στη συνεδριακή διαδικασία της ΚΕΔΕ για την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας
"Στρέφουμε το βλέμμα και στην επόμενη ημέρα της πανδημίας"
"Φωτεινό παράδειγμα προσφοράς το νοσηλευτικό προσωπικό που στηρίζει εθελοντικά το ΕΣΥ"
Δήλωση μετά την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ ΕΥΑΘ Α.Ε. και ΔΕΥΑ Χαλκηδόνας
(Video) Ομιλία στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τα δελτία Τύπου του μήνα, να παρακολουθήσετε βίντεο με τις παρεμβάσεις μου στις επιτροπές της Βουλής που συμμετέχω, τις ομιλίες μου στην Ολομέλεια και τις ερωτήσεις που καταθέτω στους αρμόδιους Υπουργούς στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου
Δελτία Τύπου

Σε αυτήν την ενότητα μπορείτε να δείτε τις κυριότερες από τις εμφανίσεις μου σε τηλεοπτικές εκπομπές, να ακούσετε τις ραδιοφωνικές μου συνεντεύξεις και να διαβάσετε κάποια από τα άρθρα μου στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο
Στην εκπομπή "Καθημερινά" στη Δίον Τηλεόραση
Στην εκπομπή "Τηλεφημερίδα" του 4Ε 
Στην εκπομπή "Αίθουσα Σύνταξης" στον 102 Fm της ΕΡΤ-3 (25-01-2021)
Στον North98 και την εκπομπή "Βόρειος Αντίκτυπος"(26-01-2021)
"Ήρθε η ώρα να συγκροτήσουμε ένα αρραγές μέτωπο που θα προωθήσει την ανάπτυξη της Δυτ. Θεσσαλονίκης" - Συνέντευξη στην ιστοσελίδα "ThessToday.gr" (31 Ιανουαρίου 2021)
"Έδωσα το 100% των δυνάμεων μου για να υπηρετήσω τους πολίτες της Μακεδονίας και της Θράκης" - Συνέντευξη στην εφημερίδα "Karfitsa" (30-01-2021)
"Διαβάζοντας το νόημα της Επανάστασης του 1821" - άρθρο στην εφημερίδα "Αποτύπωμα" (τεύχος Ιανουαρίου 2021)
"Τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης αποκτούν σάρκα και οστά" - άρθρο στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος" (02-01-2021)
"Από "λοχίας"... στρατιώτης" (10-01-2021)
"Συγχαρητήρια και ευχαριστίες στον Θ. Καράογλου"  (09-01-2021)
Facebook
Twitter
Website
Έχετε ερωτήσεις ή σχόλια; Γράψτε μας στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομίoυ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα μπορείτε να δείτε στη σελίδα www.karaoglou.gr

Πολιτικό Γραφείο Θεσ/νίκης: Μοναστηρίου 13, Όρ. 3ος,
Τ.Κ. 546 27, Τηλ.: 2310 525545, Fax: 2310 525547

Πολιτικό Γραφείο Αθήνας: Βουλής 4
Τ.Κ. 10562

Για να αλλάξετε τις ρυθμίσεις πατήστε  Ανανέωση ρυθμίσεων,
για να καταργήσετε το όνομα σας από την λίστα πατήστε Διαγραφή από λίστα

Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*






This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*

*|REWARDS|*