"Τα έργα μας "μιλάνε" για τη Μακεδονία και τη Θράκη"

Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου στο ειδικό έντυπο της ιστοσελίδας "Myportal.gr", που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

«Τα έργα μας "μιλάνε" για τη Μακεδονία και τη Θράκη»

Μπορεί οι εξελίξεις με την πανδημία να ακύρωσαν την οικονομική διάσταση της 85ης ΔΕΘ, με τη μη υλοποίησή της, ωστόσο ο θεσμός διατηρεί τη δυναμική της πολιτικής διάστασης ως αφορμή και βήμα ανάδειξης των πολλών και σημαντικών ενεργειών που έχουν λάβει χώρα τον τελευταίο χρόνο για τη μετεξέλιξη της Θεσσαλονίκης σε σημείο αναφοράς στη Ν.Α. Ευρώπη.

Υπό αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες που διαμορφώθηκαν εξαιτίας του κορωνοϊού, μας δίνεται η δυνατότητα να συζητήσουμε ουσιαστικά για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στη Βόρεια Ελλάδα και την πατρίδα μας γενικότερα και αφετέρου να στείλουμε το μήνυμα ότι η Μακεδονία και η Θράκη αποτελούν ασφαλή επενδυτικό και τουριστικό προορισμό.

Η έλευση του Αμερικανικού κολοσσού της Pfizer που βρήκε γραφεία στη Θεσσαλονίκη και κινεί τις διαδικασίες πρόσληψης καταρχήν 200 εργαζομένων, το έντονο ενδιαφέρον που έδειξε ο Ιταλικός όμιλος Leonardo για τη Βόρεια Ελλάδα, όπως επίσης και η απόφαση της Cisco να επενδύσει περίπου 12 εκατομμύρια στην πόλη για τη δημιουργία κέντρου καινοτομίας, αποδεικνύουν οτι στον έναν χρόνο που μεσολάβησε από τις εθνικές εκλογές του 2019 η Θεσσαλονίκη ανέκτησε τη χαμένη αυτοπεποίθησή της και είναι έτοιμη να καθιερωθεί ως "πρωτεύουσα" του επιχειρείν στη Ν.Α. Ευρώπη.

Σημαντική ώθηση προς αυτήν την κατεύθυνση δίνουμε με την υλοποίηση των δυο mega projects που έχει υπό την ευθύνη του το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης). Αναφέρομαι στο Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς "Thess Intec" και την ανάπλαση της ΔΕΘ-HELEXPO, έργα τα οποία προχωρούν σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που όρισε ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Το πρώτο μετατρέπει τη Βόρεια Ελλάδα σε "θερμοκοιτίδα" καινοτομίας και ανάπτυξης, ενώ το δεύτερο θα τονώσει την οικονομική της δραστηριότητα, παρέχοντας τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις και προκλήσεις της εποχής.

Βάσει του σχεδιασμού αλλά και της σημαντικής προόδου που καταγράφεται, το "Thess Intec" θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το καλοκαίρι του 2023, έχοντας ως θεματοφύλακα την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας. Στις αρχές Αυγούστου υπογράφηκε η συμβολαιογραφική πράξη σύστασης της ΕΑΝΕΠ (Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου), ενώ με γοργούς ρυθμούς προχωρούν η πολεοδομική μελέτη και η μελέτη λειτουργίας του πάρκου.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μέχρι την Άνοιξη του 2022 θα ολοκληρωθεί το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο και το 2023 τελειώνουν τα θέματα που αφορούν στις υποδομές, ώστε οι επιχειρήσεις και τα ερευνητικά κέντρα που θα φιλοξενηθούν στην έκταση των 761 στρεμμάτων στην Περαία να υποδεχθούν περίπου 7.000 νέους εργαζόμενους.

Αναφορικά με την ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης, όλα προχωρούν βάσει προγραμματισμού. Ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει η προκήρυξη των λοιπών μελετών προκειμένου οι εργασίες ανάπλασης να ξεκινήσουν εντός του 2022 και το 2026 η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει νέο τοπόσημο.

Η επιμονή στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων είναι η επισφράγιση του "συμβολαίου αλήθειας" που υπογράψαμε με τους συμπατριώτες μας το βράδυ της 7ης Ιουλίου 2019 και η έμπρακτη απόδειξη του αδιαμφισβήτητου ενδιαφέροντος του Πρωθυπουργού για τη Μακεδονία και τη Θράκη. Γιατί, όπως τόνισε και ο ίδιος κατ'επανάληψη, "θέλουμε να μιλάνε τα έργα και όχι τα λόγια μας".