Άρθρο: Άλλη μια «προοδευτική» απόφαση της Κυβέρνησης: «Στο αυτόφωρο οι μικροοφειλέτες»

Άρθρο: Άλλη μια «προοδευτική» απόφαση της Κυβέρνησης: «Στο αυτόφωρο οι μικροοφειλέτες»

Άρθρο του Θεόδωρου Καράογλου στην εφημερίδα "Αυριανή"

Η ιδιαιτέρως «προοδευτική» απόφαση της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να οδηγήσει στο αυτόφωρο πολίτες, οι οποίοι οφείλουν ποσά άνω των 5.000 ευρώ, δημιουργεί αισθήματα αγανάκτησης. Πρωτίστως, όμως, αυτό που καταφέρνει είναι να τους ποινικοποιεί και να αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης άτομα που οφείλουν αυτά τα ποσά.

Η ενέργεια αυτή, εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης, που γνώρισε ποτέ η χώρα μας και δεδομένης της κρίσης ρευστότητας που επικρατεί, είναι σίγουρο, ότι δεν θα έχει τα αποτελέσματα, που τα κυβερνητικά στελέχη επιθυμούν. Το μοναδικό που θα κατορθώσει είναι να επιδεινώσει την αναξιοπιστία και την κρίση κύρους. Δεν είναι δυνατόν να οδηγούνται στο αυτόφωρο πολίτες που οφείλουν 5.000 ευρώ στο δημόσιο, όταν την ίδια στιγμή το κράτος οφείλει εκατομμύρια ευρώ σε πολίτες και επιχειρήσεις, αρνούμενο να τα καταβάλλει και όταν υπάρχουν παραδείγματα γνωστών επιχειρηματιών, που οφείλουν επίσης εκατομμύρια ευρώ στο δημόσιο. Άραγε ποια θα είναι η ποινή αφενός για το κράτος, αφετέρου για τους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου;

Η αυστηροποίηση των ποινικών διατάξεων για όσους δεν καταβάλλουν τα χρέη τους προς το δημόσιο με όριο τα 5.000 ευρώ, είναι τουλάχιστον προκλητική. Η αύξηση των δημοσίων εσόδων δεν επέρχεται με την ποινικοποίηση των μικροοφειλετών. Αρχικά, πρέπει να ξεκαθαριστεί το τοπίο των ληξιπρόθεσμων οφειλών και έπειτα να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για τους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου. Όπως επίσης, θα πρέπει να εξοφληθούν οι εκκρεμότητες του κράτους προς τους ιδιώτες, δηλαδή το τρέχον «εσωτερικό χρέος», που αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Δεν μπορεί το κράτος να ποινικοποιεί αυτούς που του οφείλουν 5.000 ευρώ και το ίδιο να οφείλει επιστροφές από ΦΠΑ, επιδοτήσεις, εφάπαξ συνταξιούχων, αμοιβές έργων κ.α. Δεν μπορεί το ίδιο το κράτος να αυστηροποιεί τις διατάξεις του και να επιδεικνύει αυστηρότητα, όταν το ίδιο είναι άδικο και σε μεγάλο βαθμό ασυνεπές. Μόνο η συνέπεια που επιδεικνύει το κράτος, νομιμοποιεί την απαίτησή του για συνέπεια από τους πολίτες. Σε διαφορετική περίπτωση, τα πυροτεχνήματα και οι επικοινωνιακές φιέστες διατάξεων και νομοθετικών ρυθμίσεων, θέτουν υπό αμφισβήτηση το κύρος του. Έως τώρα αυτό και μόνο κατόρθωσε η πολιτική της Κυβέρνησης.

Τη δεδομένη στιγμή, που τα μέτρα και η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική καθηλώνουν τα Ελληνικά νοικοκυριά, μειώνουν τη ρευστότητα στην αγορά και οδηγούν σε μεγαλύτερη ύφεση, διατάξεις όπως αυτή του αυτοφώρου, επιδεινώνουν το κλίμα, αντί να το βελτιώνουν. Απαιτούνται τολμηρές πολιτικές και θαρραλέες αποφάσεις για την αντιμετώπιση των αρνητικών δημοσιονομικών μεγεθών και όχι αποσπασματικά μέτρα, που ποινικοποιούν, αντί να προσφέρουν ουσιαστικές λύσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση η πολιτική της Κυβέρνησης απέτυχε και δυστυχώς εξαιτίας της αποτυχίας της αυτής, ζημιώνεται μεγάλη μερίδα πολιτών.