Άρθρο: «Η ΔΕΘ πυλώνας ανάπτυξης και εξωστρέφειας»

Άρθρο: «Η ΔΕΘ πυλώνας ανάπτυξης και εξωστρέφειας»

Άρθρο του Θεόδωρου Καράογλου στην ηλεκτρονική σελίδα www.newscode.gr, Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Λίγες ημέρες πριν ανοίξει τις πύλες της η 76η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης γινόμαστε όλοι μάρτυρες των αποτελεσμάτων της κυβερνητικής πολιτικής ή καλύτερα της κυβερνητικής απαξίωσης, παραγκωνισμού και υποβάθμισης του μεγαλύτερου οικονομικού και εμπορικού θεσμού της πόλης της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής της Βορείου Ελλάδος, της ΔΕΘ.

Δυστυχώς η ιστορία φαίνεται πως επαναλαμβάνεται. Μέσα σε δύο σχεδόν χρόνια διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ επιστρέψαμε πίσω στην εικοσαετία των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της οποίας, η όποια προσπάθεια για την ανάπτυξη της πόλης της Θεσσαλονίκης, για έργα υποδομής, έμπαιναν σε δεύτερη μοίρα και σε μια κατάσταση παρατεταμένης αναμονής.

Η Θεσσαλονίκη για άλλη μία φορά βιώνει την εγκατάλειψη της κεντρικής εξουσίας. Αυτή τη φορά, όμως, την απαξίωση τη βιώνει και ο ίδιος ο θεσμός της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Από το βήμα της ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός στο παρελθόν αποδείχθηκε ανειλικρινής και εκτέθηκε ανεπανόρθωτα απέναντι στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, αλλά και στον ελληνικό λαό. Η δε πολιτική που έχει ακολουθήσει κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας αποτυπώνεται περίτρανα στα λουκέτα που έχουν μπει σε καταστήματα και επιχειρήσεις,  στις διογκωμένες λίστες των ανέργων, στα μεγάλα έργα υποδομής που είτε δεν ξεκίνησαν ποτέ να υλοποιούνται, είτε στοιχειώνουν με τα ανολοκλήρωτα εργοτάξιά τους την πόλη.

Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται τους εκθέτες και επισκέπτες της 76ης ΔΕΘ μετρώντας τις πληγές της, χωρίς κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο, αλλά και χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική.

Τα έργα υποδομής και ανάπτυξης προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις προδιαγραφές σχεδιασμού και υλοποίησής τους χρειάζονται να λειτουργήσουν μέσα από ένα πλέγμα συντονισμένων δράσεων και δομών. Στην πράξη, όμως, τα έργα και οι μελέτες καταρρέουν.

Το μετρό της Θεσσαλονίκης κοντεύει να αντικαταστήσει στη λαϊκή συνείδηση το γνωστό δημοτικό τραγούδι «Γεφύρι της Άρτας». Το μετρό, ένα κρίσιμο έργο με πολυδιάστατη συνεισφορά στην πόλη, αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών, ένα έργο η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε ως πρώτη προτεραιότητα από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, σήμερα στοιχειώνει την πόλη και πλήττει καταστηματάρχες, οδηγούς και πολίτες.

Στο ίδιο μήκος κύματος εγκαταλείφθηκε και η εξωτερική περιφερειακή οδός. Ένα ακόμα έργο σταθμός στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση του κέντρου της πόλης, αλλά και της εσωτερικής περιφερειακής οδού, που πλέον αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες της πόλης. Στην ίδια κατηγορία της απαξίωσης και της εγκατάλειψης η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει προσθέσει την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, αλλά και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος στην ανατολική πλευρά της πόλης της Θεσσαλονίκης. Η στήριξη της έρευνας, της καινοτομίας και της ανάπτυξης, έμειναν έννοιες στα χαρτιά.

Αντίστοιχα, στη δυτική πλευρά του νομού, στην επαρχία Λαγκαδά, οι πολίτες έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους. Ο 3ος πυλώνας ανάπτυξης της Επαρχίας Λαγκαδά φαντάζει πιο μακρινός από ποτέ.

Ακόμα πιο λυπηρή είναι η εικόνα φθοράς και απαξίωσης που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τον ίδιο τον θεσμό της ΔΕΘ. Οι παλινωδίες της προηγούμενης διοίκησης της ΔΕΘ, που εκθέτουν την ίδια την κυβέρνηση για τις επιλογές της, η  εγκατάλειψη του σχεδίου μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στην περιοχή της Σίνδου, η απαξίωση του θεσμού από τον ίδιο τον Δήμαρχο της πόλης, συνθέτουν μία εικόνα παρακμής μιας μεγάλης ευκαιρίας τόνωσης της οικονομίας της πόλης.

Η ΔΕΘ αποτελεί τον κυριότερο πυλώνα ανάπτυξης και εξωστρέφειας για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Η ΝΔ αυτό το γνωρίζει καλά και για αυτό έχει στηρίξει επί της ουσίας και με πράξεις και έργα τόσο τον θεσμό, όσο και τα έργα υποδομής της πόλης.

Ειδοποιός διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας της χώρας, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είναι ότι η ΝΔ δεν χρησιμοποίησε ποτέ το βήμα της ΔΕΘ για μεγάλα λόγια. Η ΝΔ δεν φοβήθηκε ποτέ να κοιτάξει στα μάτια τον ελληνικό λαό και να πει την αλήθεια, όσο δύσκολη και αν ήταν αυτή, όποιο και αν ήταν το τίμημα. Και το τίμημα ήταν βαρύ, αλλά το σηκώσαμε. Με αυτή την αρχή ως γνώμονα πορευόμαστε και φέτος.

Στη φετινή διοργάνωση της 76ης ΔΕΘ, η ΝΔ θα συνεχίσει με ίδιο αίσθημα ευθύνης να προτείνει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που πλήττουν την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία.  Από το βήμα της ΔΕΘ θα μας δοθεί η δυνατότητα να αναπτύξουμε και να παρουσιάσουμε στους πολίτες την επικαιροποιημένη οικονομική πρόταση εξόδου της χώρας από την κρίση. Δεν εγκαταλείπουμε τα όπλα και τις προσπάθειες, δεν εγκαταλείπουμε την ελπίδα ότι η χώρα μπορεί να βγει από αυτόν τον κυκεώνα, δεν παραδίνουμε αμαχητί την τύχη της πόλης και της χώρας μας.