Άρθρο: "Ανακόλουθη η κυβέρνηση στην φορολογική και οικονομική πολιτική της"

Άρθρο: "Ανακόλουθη η κυβέρνηση στην φορολογική και οικονομική πολιτική της"

Ανοιχτός Ηλεκτρονικός Διάλογος στο in.gr

Θέμα «Έμμεσοι φόροι: Είναι αποτελεσματικοί; Φέρνουν λεφτά στο Δημόσιο Ταμείο οι κοινωνικά άδικοι έμμεσοι φόροι;

Επιμέλεια δημοσιογράφος Τζούλη Ν. Καλημέρη

Απόψεις:

Θεόδωρος Καράογλου, Βουλευτής ΝΔ Β Περιφ Θεσσαλονίκης ,Αναπληρωτής Υπεύθυνος στον Τομέα Πολιτικής  Ευθύνης της Οικονομίας στη στήλη «Αντιθέσεις» στο in.gr

 

 

Την στιγμή της οικονομικής κρίσης, την οποία βεβαίως το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση ως δια μαγείας δεν αντιλαμβάνονταν, η κυβέρνηση αυξάνει τους φόρους, «στεγνώνει» και άλλο την αγορά, δημιουργώντας αντικίνητρα και κακό οικονομικό κλίμα. Η πολιτική αυτή συνταγή, οδηγεί μεσοπρόθεσμα στην αποτυχία. Κίνητρα χρειάζονται για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας και ουσιαστικά μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής και της σπατάλης του δημοσίου και όχι επικοινωνιακά τρίκ στα οποία ήδη η κυβέρνηση τα πάει καλά. Τα δημόσια έσοδα δεν μπορεί να συνεχίζουν να στηρίζονται σε έμμεσους φόρους, πάγωμα μισθών αλλά και έκτακτα "χαράτσια" τα οποία διαπιστώνουμε ότι το ΠΑΣΟΚ τείνει να θεσμοθετήσει.

Η κυβέρνηση οφείλει πρώτα να απαντήσει που πήγαν οι προεκλογικές της δηλώσεις και μάλιστα δια στόματος του σημερινού πρωθυπουργού πως "λεφτά υπάρχουν" και πως "δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι". Όχι μόνο έρχεται φοροεπιδρομή αλλά αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει και κανένα σχέδιο. Έτσι επιλέγεται ο εύκολος δρόμος της αύξησης των έμμεσων φόρων σε τσιγάρα και ποτά κάτι που πλήττει άμεσα τα χαμηλά και μεσαία οικονομικά στρώματα. Δεν αποτελεί τη "χρυσή εφεδρεία" αλλά την εύκολη αλλά και άδικη λύση της κυβέρνησης, που επιχειρεί με τον τρόπο αυτό να συγκεντρώσει έσοδα και να κρύψει την πολιτική της αδυναμία και την ανακολουθία λόγων και πράξεων. Όσο για τη διάψευση περί αύξησης και του ειδικού φόρου στα καύσιμα, δεν θέλουμε να γινόμαστε μάντεις κακών, όμως εδώ είμαστε και να δείτε που σύντομα θα βρεθεί η δικαιολογία και θα αυξηθεί και αυτός. Η κυβέρνηση δυστυχώς αποδεικνύεται ανακόλουθη στην οικονομική και φορολογική της πολιτική και το δυστύχημα είναι πως αυτό γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την χώρα μας. Φούσκωσαν τεχνητά το έλλειμμα ώστε να δείξουν στη συνέχεια ότι το μείωσαν και να μεταφέρουν την αδυναμία τους στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Δίχως σχέδιο, με εν κρυπτώ τροπολογίες τις οποίες δεν μελετούν και αναγκάζονται να αποσύρουν, για να τις ξανακαταθέσουν στη συνέχεια, κάνουν πολιτική διαρροών, τρομοκρατώντας τους πολίτες, επιβαρύνοντας και άλλο το κλίμα στην αγορά και βάζοντας για άλλη μια φορά το χέρι βαθιά στην τσέπη των μικρομεσαίων, των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Τώρα όμως είναι μια ώρα ευθύνης της Κυβέρνησης, για τη χώρα, για την Οικονομία μας, για το συμφέρον των Ελλήνων Πολιτών.  Η κυβέρνηση οφείλει να παρουσιάσει ολοκληρωμένο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της Οικονομικής Κρίσης,  τεκμηριωμένο , υλοποιήσιμο, όχι μόνο με σταθεροποιητικό χαρακτήρα, αλλά και με έντονο αναπτυξιακό, για να μπορέσει η χώρα να ξεπεράσει την κρίση με τις μικρότερες δυνατόν επιπτώσεις.

Η «ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», όπως πάντα έπραττε, με υπευθυνότητα, με σοβαρότητα, με συνέπεια, έχοντας ως γνώμονα  το συμφέρον της χώρας και των Ελλήνων πολιτών, θα σταθεί στο πλευρό της Κυβέρνησης όπου διαπιστώνει ότι ακολουθεί ορθή πολιτική, θα είναι απέναντι της όπου ακολουθείται λάθος πολιτική, καταθέτοντας  όμως ταυτόχρονα και τις δικές της τεκμηριωμένες, υλοποιήσιμες, ρεαλιστικές  προτάσεις.