Άρθρο: "Σε λάθος κατεύθυνση ο φορολογικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης"

Άρθρο: "Σε λάθος κατεύθυνση ο φορολογικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης"

Άρθρο του Θεόδωρου Καράογλου στην εφημερίδα "Καρφίτσα"

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για αλλαγές στο φορολογικό σύστημα της χώρας. Είναι γεγονός, ότι χρόνια, πάγια, διαρθρωτικά προβλήματα στο Ελληνικό φορολογικό σύστημα, έχουν συντελέσει μεταξύ άλλων, στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή -σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ  του 2009, ανέρχεται σε 25δις € ή περίπου 50% των φορολογικών εσόδων-, σε μία απαράδεκτη σχέση έμμεσων προς άμεσους φόρους (60% προς 40% αντίστοιχα), σε τεράστια γραφειοκρατία, πολυνομία, διαφθορά, ταλαιπωρία των Ελλήνων πολιτών, αλλά και των εργαζομένων στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών.

Επομένως, μετά από όλες τις παραπάνω πανθομολογούμενες διαπιστώσεις, είναι θετικό να γίνει η όποια προσπάθεια για μια γενναία - ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση. Μια μεταρρύθμιση, η οποία πρέπει όμως, να έχει συγκεκριμένους άξονες και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως: διαφάνεια, αναπτυξιακό προσανατολισμό, λειτουργικότητα, σταθερότητα, απλότητα και φυσικά για να γίνει αποδεκτή από τους πολίτες να είναι κοινωνικά δίκαιη.

Ακόμη είναι πάρα πολύ σημαντικό για να έχει θετικά αποτελέσματα το φορολογικό σύστημα,  να αντιμετωπίζει τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με δύο τρόπους: Με την δραστική αντιμετώπιση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής, ενώ πρέπει  και με την απλότητα του να κλείνει «πόρτες και παράθυρα» στις «νόμιμες» διαδικασίες της φοροαποφυγής που ακριβώς εκμεταλλεύεται αυτά τα κενά ή τις ασάφειες της φορολογικής νομοθεσίας.

Οι παρουσιασθείσες βασικές αρχές για ένα νέο φορολογικό σύστημα από την Κυβέρνηση πριν λίγες ημέρες, δυστυχώς δεν απαντούν θετικά στα προαναφερθέντα ζητήματα. Με τις θέσεις της αυτές, η Κυβέρνηση, ξεχνάει οριστικά προεκλογικές της υποσχέσεις, ενώ ταυτόχρονα ανατρέπει βασικές προγραμματικές της δεσμεύσεις.

Η αυξημένη φορολογική επιβάρυνση που προκύπτει από τις Κυβερνητικές θέσεις αυτές, σε βάρος ιδιαίτερα, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των χαμηλόμισθων νοικοκυριών και των οικονομικά αδύνατων, είναι σε εντελώς λάθος κατεύθυνση οικονομικής πολιτικής. Στερούν αγοραστική δύναμη από τη μεσαία τάξη, πολύτιμη και απαραίτητη για την ρευστότητα στην οικονομία, για να μην «στεγνώσει» η αγορά και βαθύνει ακόμη περισσότερο η ύφεση.

Ακόμη στις κατ' αρχήν αυτές Κυβερνητικές θέσεις, υπάρχουν πολλές ασάφειες, κενά, δημιουργούνται δεκάδες ερωτήματα και ως προς την δυνατότητα εφαρμογής τους, αλλά και ως προς την επιτυχία των επιδιωκόμενων στόχων τους. Ειδικά δε, η σύνδεση του χαμηλού ήδη αφορολόγητου των 12,000€ ετησίως, με αποδείξεις ακόμη και για τους οικονομικά αδύνατους, είναι άδικη, ενώ θα προκαλέσει και ένα μεγάλο αλαλούμ σε φορολογούμενους και υπηρεσίες.

Φυσικά ανάμεσα στα ανακοινωθέντα, υπάρχουν και θετικά μέτρα, που όμως κάποια από αυτά στο παρελθόν η ΝΔ είχε ήδη  θεσμοθετήσει (πχ αυτοέλεγχος επιχειρήσεων), άλλα είχε εξαγγείλει (πχ τεκμαρτό κόστος διαβίωσης), ενώ με άλλα απ' αυτά συμφωνεί, ιδιαίτερα σε πολλά από αυτά που αναφέρονται στην μεγάλη Εθνική προσπάθεια για τη δραστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Η Νέα Δημοκρατία και στα φορολογικά θέματα, δεν πρόκειται να μηδενίσει την προσπάθεια της Κυβέρνησης, δεν πρόκειται να λαϊκίσει, δεν πρόκειται να πει «όχι σε όλα» όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

Θα περιμένει των κατάθεση συγκεκριμένου φορολογικού νομοσχεδίου, θα το μελετήσει προσεκτικά, θα τοποθετηθεί υπεύθυνα για κάθε παράγραφο, για κάθε άρθρο του. Γιατί για όλους εμάς στην ΝΔ, ο σκοπός μας δεν είναι να υπηρετούμε τα μικροκομματικά μας συμφέροντα, αλλά πάνω απ' όλα να υπηρετούμε το συμφέρον της χώρας μας, το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών.