Άρθρο: Η εκτίναξη των spreads δανεισμού, απόδειξη αποτυχίας της Κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής

Άρθρο: Η εκτίναξη των spreads δανεισμού, απόδειξη αποτυχίας της Κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής

Άρθρο του Θεόδωρου Καράογλου στην εφημερίδα «Αυριανή»

Το ανεξέλεγκτο ράλι των spreads των τελευταίων ημερών, της διαφοράς δηλαδή του επιτοκίου μεταξύ Γερμανικών και Ελληνικών δεκαετών ομολόγων, που ήδη κινείται τις τρεις τελευταίες ημέρες σταθερά περισσότερο από 400 μονάδες βάσης, αποδεικνύει την παταγώδη αποτυχία της Κυβερνητικής πολιτικής (και) στην ασκούμενη οικονομική πολιτική.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έχοντας πρόθεση να πλήξει πολιτικά τη Νέα Δημοκρατία, αμέσως μετά τις εκλογές της 9ης Οκτωβρίου 2009, «φουσκώσε» τεχνητά το έλλειμμα. Η μέθοδος της «δημιουργικής λογιστικής» ήταν γνωστή, ΠΑΣΟΚικής εμπνεύσεως, μέσω δηλαδή της μετάθεσης αρκετών προϋπολογισθέντων εσόδων από το 2009 στο 2010, και της πραγματοποίησης δαπανών εντός του 2009 που ήταν προγραμματισμένες να υλοποιηθούν το 2010.

Όμως, προσπαθώντας «να σκάψει το λάκκο της ΝΔ» η Κυβέρνηση, δυστυχώς έριξε μέσα την οικονομία της χώρας. Έτσι παρουσίασε τη χώρα ως αυτή με το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης - κάτι που σίγουρα δεν ήταν αλήθεια - και την κατέστησε με τον τρόπο αυτό «το μαύρο πρόβατο» και «το παράδειγμα προς αποφυγήν» όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά δυστυχώς σε ολόκληρη την υφήλιο.

Στη συνέχεια με τις συνεχείς παλινωδίες, διγλωσσίες της, με την αναποφασιστικότητά της να πάρει συγκεκριμένα μέτρα, απέδειξε και στον πιο φανατικό οπαδό της, ότι δεν έχει σχέδιο, δεν έχει όραμα, δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στο ξεπέρασμα της κρίσης. Όμως δυστυχώς, τις ελλείψεις αυτές, δεν τις διαπίστωσαν μόνο οι Έλληνες πολίτες, αλλά και οι Ευρωπαίοι «φίλοι» και εταίροι μας, οι διεθνείς αγορές και φυσικά οι διαχειριστές κεφαλαίων που ειδικεύονται στα κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Η Κυβέρνηση, λοιπόν, αναγκάστηκε από την Ε.Ε. να ανακοινώσει και να ξεκινήσει την υλοποίηση τριών προγραμμάτων σκληρής λιτότητας σε βάρος του Ελληνικού λαού. Όμως, και σε αυτά, τα προβλεπόμενα μέτρα κινούνται σε λάθος κατεύθυνση, γιατί αντί να προσανατολίζονται στην γενναία μείωση σπαταλών από το κράτος - όπως το κατάντησε διαχρονικά το σύστημα ΠΑΣΟΚ - και στην υλοποίηση ενός σοβαρού αναπτυξιακού προγράμματος, δυστυχώς προσβλέπουν σε φοροεπιδρομή σε βάρος κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων των Ελλήνων πολιτών.

Αποτέλεσμα να μειώνεται η καταναλωτική, η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων πολιτών, και αυτό να δημιουργεί αλυσιδωτές επιπτώσεις στην αγορά, στην πραγματική οικονομία της χώρας, ανατροφοδοτώντας την ύφεση στην οποία ήδη βρίσκεται η Ελληνική οικονομία. Αν δεν υπάρξει μια σημαντική περιστολή των κρατικών σπαταλών και ένα πραγματικά σοβαρό αναπτυξιακό πρόγραμμα, η οικονομία της χώρας  δεν πρόκειται να βγει από το έλλειμμα στο οποίο βρίσκεται. Και σίγουρα είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη της κυβέρνησης, που μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιάσει ούτε ένα μέτρο ανάπτυξης που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος, σε αντίθεση με τη ΝΔ, που με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, τεκμηριωμένα, ήδη έχει καταθέσει 23 προτάσεις, «μέτρα - ανάσες» για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας.