Άρθρο: «Στους μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες οι πολίτες θα στείλουν πολιτικό μήνυμα»

Άρθρο: «Στους μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες οι πολίτες θα στείλουν πολιτικό μήνυμα»

Άρθρο του Θεόδωρου Καράογλου στην ηλεκτρονική σελίδα www.eklogika.gr

Αναμφισβήτητα οι προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές είναι ίσως οι πιο κρίσιμες και σημαντικές αυτοδιοικητικές εκλογές μετά την μεταπολίτευση. Το μοντέλο της αυτοδιοίκησης έχει αλλάξει, οι ανατροπές που θα επέλθουν στις τοπικές κοινωνίες θα καθορίσουν το μέλλον τους και τα άτομα που θα ηγηθούν αυτής της προσπάθειας θα αναλάβουν μεγάλο μέρος αυτής της ευθύνης. Για τον λόγο αυτό, οι πολίτες θα πρέπει να ψηφίσουν και να στηρίξουν τους ικανούς και άξιους, άτομα έντιμα με διάθεση προσφοράς ανεξαρτήτως κομματικών και πολιτικών πεποιθήσεων. Η αυτοδιοίκηση δεν λειτουργεί και δεν αποδίδει όταν υπάρχουν παρωπίδες και όταν οι θεσμοί της προσκρούουν σε κομματικά στεγανά.

Επί του πρακτέου, όμως, δυστυχώς δεν συμβαίνει πάντα αυτό. Οι περισσότερες, αν όχι όλες, οι μεγάλες εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων ετών έχουν αποδείξει ότι οι πολίτες, μέσω αυτών των διαδικασιών, επιχειρούν να στείλουν ένα μήνυμα, ανάλογα με την πολιτική συγκυρία που βιώνουν. Όλες αυτές οι διαδικασίες (ευρωεκλογές, νομαρχιακές στο παρελθόν ή περιφερειακές εκλογές τώρα, δημοτικές εκλογές) αποτελούν ευκαιρία έκφρασης των πολιτών προς την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα.

Δεδομένης, λοιπόν, της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που βιώνει η χώρα μας εξαιτίας των τραγικών παραλείψεων και λαθών της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με δεδομένα τα σκληρά μέτρα λιτότητας που επέβαλε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπό τις επιταγές του Μνημονίου και της τρόικας, θεωρείται αυτονόητο ότι η ψήφος των πολιτών θα επηρεασθεί σημαντικά από τις εξελίξεις αυτές. Έτσι, ειδικότερα στις περιφερειακές εκλογές ή στους μεγάλους κυρίως Δήμους, εκεί όπου δεν υπάρχει το προσωπικό κριτήριο και η προσωπική επαφή, γνωριμία, σχέση με τους υποψηφίους, αναμένεται αναμφίβολα η ψήφος των πολιτών να επηρεασθεί από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει η χώρα μας και ο μέσος Έλληνας πολίτης. Εκεί λοιπόν, είναι αναμενόμενο να υπάρξει ψήφος καταδίκης των υποψηφίων που υποστηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ, για τα δεινά και τα βάσανα που οι Κυβερνώντες του ΠΑΣΟΚ έχουν φορτώσει στον Ελληνικό λαό.

Από την άλλη, σε μικρότερους Δήμους, εκεί όπου υπάρχει προσωπική γνωριμία, επαφή με τους υποψηφίους Δημάρχους, σίγουρα άλλα θα είναι τα κύρια κριτήρια ψήφου των Ελλήνων πολιτών. Εκεί, αναμένεται να υπερισχύσουν αυτοδιοικητικά κριτήρια κυρίως, έτσι ώστε η αυτοδιοίκηση να αποκτήσει το πραγματικό νόημα και τον ρόλο που οφείλει να έχει. Εκεί, θα υπερισχύσουν τα κριτήρια της προσωπικής γνωριμίας με τον υποψήφιο Δήμαρχο, της γνώσης του υποψηφίου των τοπικών προβλημάτων και των προτάσεων που έχει για επίλυση τους, της εντιμότητας, της εργατικότητας, το ήθος, η έντονη διάθεση προσφοράς προς τις τοπικές κοινωνίες.

Συμπερασματικά, λοιπόν, εκτιμούμε ότι στις 13 περιφέρειες της χώρας ή στους πολύ μεγάλους Δήμους της χώρας, κυρίως πολιτικά θα είναι τα κριτήρια ψήφου των πολιτών στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι πολίτες, θα βρουν την ευκαιρία να στείλουν πολιτικά μηνύματα σε όλες τις κατευθύνσεις, αναμένοντας να καταδικάσουν με την ψήφο τους την Κυβερνητική απαράδεκτη οικονομική πολιτική. Αντίθετα στους μικρότερους πληθυσμιακά Δήμους, σαφέστατα θα υπερισχύσουν τα Αυτοδιοικητικά κριτήρια επιλογής στην ψήφο των πολιτών. Εκεί σίγουρα, χωρίς να αγνοείται παντελώς και το πολιτικό μήνυμα των πολιτών, μπορεί κανείς πιο εύκολα να ισχυρισθεί ότι θα είναι με αντικειμενικά αυτοδιοικητικά κριτήρια η ψήφος των πολιτών. Εκεί μπορεί κάποιος να ισχυρισθεί ότι οι πολίτες, μπορούν να αποφασίσουν ανεξαρτήτως κομματικών πεποιθήσεων με γνώμονα την πορεία και το μέλλον των τοπικών κοινωνιών.