Άρθρο: «Η Θεσσαλονίκη θέλει έργα που να μη μένουν στη μέση»

Άρθρο: «Η Θεσσαλονίκη θέλει έργα που να μη μένουν στη μέση»

Άρθρο του Θεόδωρου Καράογλου στην ειδική συλλεκτική έκδοση για την 75η ΔΕΘ του οικονομικού και πολιτικού Περιοδικού Forum.

Κάθε Σεπτέμβριο η πόλη της Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εκθέσεως. Με το πέρας, ωστόσο, της ΔΕΘ και των επισκέψεων των πολιτικών αρχηγών, η πόλη για πολλά χρόνια παρέμενε στο περιθώριο αναμένοντας την επόμενη χρονιά, την επόμενη Έκθεση. Την εικόνα αυτή ανέτρεψε η Νέα Δημοκρατία όταν τα προηγούμενα χρόνια έθεσε τις βάσεις για την υλοποίηση πολύ σημαντικών  έργων υποδομής στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Σήμερα, με τις αλλαγές που έχουν σημειωθεί σε πολιτικό, αλλά και σε οικονομικό επίπεδο στη χώρα, η Θεσσαλονίκη κινδυνεύει να μείνει και πάλι στο περιθώριο. Παρά το γεγονός ότι σε λίγες μέρες θα κλείσει ένας χρόνος διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, μέχρι στιγμής σε ό,τι αφορά στα έργα υποδομής της Θεσσαλονίκης σημειώνονται μόνο καθυστερήσεις και αναβολές στις μελέτες και δημοπρατήσεις των έργων.

Την ίδια στιγμή και ενώ ζητούμενο αποτελεί η επίτευξη της ισόρροπης ανάπτυξης της περιφέρειας, με την πρόσφατη απόφαση της σημερινής κυβέρνησης για αιφνίδια διακοπή του αναπτυξιακού προγράμματος «Θησέας», υποθηκεύεται το μέλλον και η πορεία των έργων ανάπτυξης στην περιφέρεια του νομού Θεσσαλονίκης. 

Η πόλη της Θεσσαλονίκης δεν έχει ανάγκη από «master plan» και διεθνείς διαγωνισμούς που θα προκηρυχθούν κάποια στιγμή μέσα στο 2011, για να κοστίσουν χρήμα και χρόνο στους πολίτες, για σχέδια στα χαρτιά και θεωρητικές μελέτες προσδιορισμού του χαρακτήρα της πόλης. Χρειάζεται δέσμευση και παρουσία των φορέων καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, χρειάζονται έργα και σε αυτόν τον τομέα το ΠΑΣΟΚ έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν αναξιόπιστο στους πολίτες της περιοχής.

Τα προβλήματα της πόλης είναι σαφή. Το κυκλοφοριακό είναι μείζον θέμα και θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα στην ατζέντα των έργων για την πόλη. Το μετρό ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ με καθυστέρηση 20 χρόνων, καθώς ο οποιοσδήποτε προγραμματισμός ήταν ξεχασμένος στα συρτάρια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα οι καθυστερήσεις στο έργο είναι τραγικές, ενώ για δέκα ολόκληρους μήνες οι δύο μετροπόντικες παρέμειναν ακινητοποιημένοι.

Η εσωτερική περιφερειακή, αλλά και η υλοποίηση της εξωτερικής αποτελούν λύσεις κλειδιά. Και ενώ είχαν δρομολογηθεί οι δημοπρατήσεις των έργων μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους, η σημερινή Κυβέρνηση βρίσκεται ακόμα στις συζητήσεις, καθυστερώντας έργα πνοής με ολέθριες συνέπειες για την καθημερινότητα των πολιτών. Επιπλέον, η μέριμνα για χώρους στάθμευσης -σε συνδυασμό με τους κεντρικούς σταθμούς του μετρό-, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν καταλυτικά για την αποσυμφόρηση του κέντρου, αλλά και της περιφερειακής κίνησης στην πόλη. 

Ο προαστιακός σιδηρόδρομος σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με τη Λάρισα, είναι ένα έργο σημαντικό που έχει την υπογραφή της ΝΔ. Με την κυβέρνηση  της Νέας Δημοκρατίας η Εγνατία Οδός ολοκληρώθηκε και δόθηκε στην κυκλοφορία αναβαθμίζοντας τις μετακινήσεις και τις μεταφορές, ενώ προχώρησε η επέκταση του Αεροδιαδρόμου 10 δίνοντας λύση στα λειτουργικά προβλήματα του Αεροδρομίου Μακεδονία.

Παράλληλα, όλες οι ενέργειες στις οποίες προχώρησε η προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την αναβάθμιση του τομέα της υγείας με την δημοπράτηση δύο νέων σύγχρονων νοσοκομείων στον νομό Θεσσαλονίκης, του Παιδιατρικού και του Ογκολογικού Νοσοκομείου, έχουν τεθεί στο περιθώριο των εξελίξεων.

Σε ό,τι αφορά στην ίδια τη ΔΕΘ, η Νέα Δημοκρατία έχοντας εντοπίσει τα λειτουργικά και αναπτυξιακά προβλήματα, λόγω έλλειψης χώρου της ΔΕΘ στο κέντρο της πόλης, προχώρησε άμεσα στην εξεύρεση λύσης για την μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη περιοχή της Σίνδου. Διαδικασία, ωστόσο, που πάγωσε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για να ανακοινώσει μετά από δέκα μήνες, ότι ξεκινούν νέες μελέτες για την μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στην ίδια τελικά περιοχή.

Το γεγονός ότι οι κινήσεις στις οποίες προβαίνει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι σπασμωδικές, επιφανειακές και θα εξελιχθούν αναποτελεσματικές το καταδεικνύουν οι αντιφατικές δηλώσεις των αρμόδιων Υπουργών και το επικοινωνιακό χάσμα που υπάρχει ανάμεσά τους. Ενδεικτική είναι η περίπτωση δηλώσεων κορυφαίων αρμόδιων υπουργών για το έργο της υποθαλάσσιας αρτηρίας, για το οποίο ο Υπουργός Μεταφορών Υποδομών & Δικτύων δηλώνει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί και λίγες μέρες αργότερα η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής ανακοινώνει σε επίσκεψή της στη Θεσσαλονίκη ότι θα πεζοδρομηθεί η παραλιακή λεωφόρος Νίκης μόλις πραγματοποιηθεί το έργο της υποθαλάσσιας αρτηρίας.

Το 2012 η πόλη της Θεσσαλονίκης θα γιορτάσει την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωσή της. Μια πόλη με τέτοια ιστορία δεν αναζητά τώρα να βρει την ταυτότητά της. Η πόλη της Θεσσαλονίκης δεν χρειάζεται ούτε άλλες υποσχέσεις, ούτε άλλες βαρύγδουπες δηλώσεις για θεωρητικές μελέτες. Χρειάζεται έργα που να υλοποιούνται και να μην κινδυνεύουν να μείνουν στη μέση. Χρειάζεται συνέπεια και συνέχεια. Και αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση.