Άρθρο: «Αναγκαία τα μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας»

Άρθρο: «Αναγκαία τα μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας»

Άρθρο του Θεόδωρο Καράογλου στο Περιοδικό «Βιοτεχνικός Κόσμος»

Η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση προϋποθέτει υπευθυνότητα και συνέπεια από την πολιτική ηγεσία της χώρας. Προϋποθέτει μία σειρά γενναίων μέτρων ανάπτυξης και όχι μία σειρά μονομερών μέτρων περικοπών και υπερδιόγκωσης του ελλείμματος, όπως αυτή που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. 

Η εμπλοκή της οικονομίας της χώρας μας σε μία σειρά μέτρων εισπρακτικού χαρακτήρα, το μόνο που μπορεί να επιφέρει είναι ο παρατεταμένος εγκλωβισμός της ελληνικής οικονομίας σε μία περίοδο μακράς ύφεσης με απρόβλεπτες συνέπειες.

Η λήψη μέτρων εισπρακτικού χαρακτήρα, η περικοπή μισθών και συντάξεων, οδηγούν την αγορά σε ασφυξία, καθώς αναπόφευκτα μειώνουν την αγοραστική δύναμη των πολιτών και κατ' επέκταση τη ρευστότητα της αγοράς, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομικό αδιέξοδο τον επιχειρηματία, είτε πρόκειται για μικρή και μεσαία επιχείρηση, είτε για μεγάλη επιχειρηματική μονάδα.

Η μείωση των εισοδημάτων των πολιτών με την αντιστρόφως ανάλογη αύξηση των τιμών, την αύξηση των έμμεσων φόρων, του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης, του πληθωρισμού, προμηνύουν οικονομική δυσπραγία και το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων.

Η έξοδος της χώρας από την κρίση προϋποθέτει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό σε όλες τις παραμέτρους της καθημερινότητας. Στην εργασία, στο ασφαλιστικό σύστημα, στο συνταξιοδοτικό, στην οικονομία, στο φορολογικό σύστημα, στην ανάπτυξη, στο επιχειρείν.

Οφείλουμε να λάβουμε μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, ώστε να θέσουμε τις βάσεις και να μπει η χώρα μας στον χάρτη της παγκόσμιας οικονομίας ως μία χώρα-κοιτίδα ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων.

Άτολμη η Κυβέρνηση

Η έξοδος της χώρας από την οικονομική κρίση ισοδυναμεί με την έξοδο των παραγωγικών μονάδων της χώρας από την ύφεση, από την κρίση. Η χώρα χρειάζεται ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο, ώστε να υπάρχει σταθερότητα και εμπιστοσύνη για τη στήριξη των επενδύσεων στην Ελλάδα.

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση της χώρας παρά τις βαρύγδουπες προεκλογικές της εξαγγελίες, παρά τα φιλόδοξα μεγάλα σχέδια περί προγράμματος των 100 πρώτων ημερών της διακυβέρνησης, αποδείχθηκε πολύ οκνηρή στις αντιδράσεις της, αλλά και ιδιαιτέρως άτολμη. Οκνηρή γιατί έφερε στη εθνική αντιπροσωπεία, στη βουλή, κρίσιμα νομοσχέδια με μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις, και άτολμη γιατί επιλέγει να κρύβεται πίσω από το Μνημόνιο και την τριμερή επιτήρηση της χώρας και να μην αναλαμβάνει την ευθύνη των αποφάσεων που παίρνει και των συνεπειών τους για τον ελληνικό λαό. 

Τι έχει καταγραφεί, ωστόσο, στην οικονομία της χώρας και στους παραγωγικούς κλάδους λίγο πριν ολοκληρωθεί ο ένας χρόνος διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ;

Ο βιοτεχνικός κόσμος δέχθηκε καίριο πλήγμα από το πάγωμα και την παράταση της επιστροφής του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις, ανατρέποντας τον οικονομικό προγραμματισμό των επιχειρήσεων και απειλώντας ακόμα και τη βιωσιμότητά τους. Οι αριθμοί δυστυχώς είναι δυσοίωνοι, καθώς μόνο το πρώτο εξάμηνο του έτους, 761 επιχειρήσεις στον κλάδο της βιοτεχνίας έκλεισαν.

Η εξέλιξη των προγραμμάτων εγγυοδοσίας δανεισμού των μικρών επιχειρήσεων με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ φαίνεται να παρουσιάζει μία σειρά από προβλήματα. Η έλλειψη ρευστότητας στην ελληνική αγορά επιφέρει και δυσκολίες στις διαδικασίες δανειοδότησης των επιχειρήσεων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ο Επενδυτικός Νόμος της Νέας Δημοκρατίας ( 3299/2004 ) σήμερα βρίσκεται ανενεργός, σε κατάσταση ομηρίας, διότι όλοι μας περιμένουμε,  κάποια στιγμή η σημερινή κυβέρνηση να αποφασίσει να κάνει βελτιώσεις, σε έναν νόμο που αναγνωρίζει ως επιτυχημένο.

Και ενώ στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση της χώρας θα όφειλε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα ευρωπαϊκά προγράμματα, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται πολύ μικρή απορρόφηση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) για τη στήριξη των ΜμΕ, ιδιαίτερα στις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Η περικοπή του προϋπολογισμού του προγράμματος για την ολοκλήρωση της περιόδου 2007-2013 κατά 350 εκατ. ευρώ πλήττουν τομείς κρίσιμους, τομείς στυλοβάτες της ελληνικής οικονομίας, όπως η μεταποίηση, ο τουρισμός και το εμπόριο.

 

Στήριξη της εγχώριας παραγωγής

Η κυβερνητική πολιτική οφείλει να στηρίζει την εγχώρια παραγωγή, τους κατασκευαστές ενδυμάτων, όπου η παραγωγή σημείωσε κάμψη της τάξης του 20%, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 19%. Παράλληλα, σε αφανισμό οδηγούνται οι βιοτεχνίες υποδημάτων και δερμάτινων ειδών, που μέχρι σήμερα αποτελούσαν δύο από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής παραγωγής και οικονομίας.

Η προστασία και στήριξη της τουριστικής ανάπτυξης στη χώρα πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα της πολιτικής ατζέντας όλων των κυβερνήσεων. Ο παραδοσιακός τουρισμός, ο συνεδριακός τουρισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός, μπορούν να συμβάλλουν στην εισροή εισοδήματος στην αγορά και στη στήριξη επιχειρηματικών εγχώριων μονάδων. 

Υπάρχει εναλλακτική λύση για την ελληνική οικονομία, υπάρχει διέξοδος και τον δρόμο αυτόν τον υποδείξαμε με την παρουσίαση του ρεαλιστικού σχεδίου του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Με βασικό πυλώνα εξόδου από την κρίση την ανάπτυξη, μέλημά μας πρέπει να είναι η τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής παραγωγής, της ελληνικής παροχής υπηρεσιών, της ελληνικής οικονομίας.

Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας που πρόσφατα παρουσίασε  ο Πρόεδρος μας κ. Αντώνης Σαμαράς είναι σαφές. Και ως προς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και ως προς το αποτέλεσμα. Προκειμένου να επιβιώσει η ελληνική οικονομία σε όλα αυτά τα μέτρα περικοπών που έχουν επιβληθεί, επιβάλλεται να ληφθεί και μία σειρά αντισταθμιστικών μέτρων τόνωσης της οικονομίας, μέτρων που θα συμβάλλουν στη μείωση του κυκλικού ελλείμματος, δηλαδή στη μείωση της ανεργίας και της οικονομικής ύφεσης. Με τη λήψη και εφαρμογή αντισταθμιστικών μέτρων είναι δυνατό να επιτευχθεί η εκμηδένιση τόσο του διαρθρωτικού όσο και του κυκλικού ελλείμματος σε χρονικό διάστημα δύο μόλις ετών, αντί των τεσσάρων που υποστηρίζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με μία σειρά μέτρων που το μόνο που μπορούν να επιτύχουν είναι η διόγκωση του χρέους στο 150% προς ΑΕΠ έως το 2014.

Υπάρχει λοιπόν ΕΛΠΙΔΑ για την Ελληνική οικονομία, για την  Ελληνική κοινωνία, για την όσο το δυνατόν ταχύτερη έξοδο από την πολυεπίπεδη  κρίση που δυστυχώς όλο και περισσότερο βαθαίνει. Η  Νέα Δημοκρατία έχει ήδη παρουσιάσει τη δική της υπεύθυνη, ρεαλιστική, τεκμηριωμένη πρόταση για την έξοδο από την κρίση και τις επιταγές του μνημονίου. Και όσο πιο γρήγορα η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εφαρμόσει τις προτάσεις αυτές, τόσο καλύτερα θα είναι για την Ελληνική οικονομία, για την Ελληνική κοινωνία.