Άρθρο: Χωρίς Ελπίδα και Προοπτική ο Προϋπολογισμός του 2011

Άρθρο: Χωρίς Ελπίδα και Προοπτική ο Προϋπολογισμός του 2011

Άρθρο του Θεόδωρου Καράογλου στην εφημερίδα "Ο Κόσμος το Σαββατοκύριακο" 

Το παράδοξο με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011, δεν είναι ότι θα έχουμε  ανεργία που θα φτάσει στο 15%, ύφεση στο 2,6%, Δημόσιο Χρέος στα 350δις (142% του ΑΕΠ),  αλλά είναι ότι τα νούμερα αυτά είναι μάλλον τα πλέον αισιόδοξα. Η πραγματικότητα είναι ακόμα πιο ζοφερή.

Στη δύσκολη χρονιά που ήδη διανύουμε, όπου όλα τα οικονομικά μεγέθη έχουν επιδεινωθεί από την οικονομικά αναποτελεσματική και κοινωνικά άδικη πολιτική έρχεται να προστεθεί ο νέος προϋπολογισμός που προβλέπει πρόσθετους φόρους, περικοπές μισθών, αύξηση της ανεργίας, μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, θυσίες χωρίς αντίκρισμα. 

Μόνο για φέτος η ύφεση θα φτάσει στο 4% ενώ ταυτόχρονα υπάρχει απόκλιση 2,5 δίς στους στόχους εσόδων, καθώς όσο και αν αυξάνονται οι φόροι, τα έσοδα μένουν σταθερά αφού μειώνεται η ιδιωτική κατανάλωση. Για να μπορέσει να ανταποκριθεί στο στόχο μείωσης του ελλείμματος η κυβέρνηση επιστρατεύει το σχέδιο περαίωσης, μειώνει το πρόγραμμα εξοπλισμών και συρρικνώνει το ΠΔΕ. Ποιος ξεχνάει τη σφοδρή κριτική του ΠΑΣΟΚ το Νοέμβριο του 2008 στη συζήτηση του προϋπολογισμού όπου ζητούσε αύξηση του ΠΔΕ το οποίο ήταν κατά 1,5 δις μεγαλύτερο από αυτό του 2011.

Η πολιτική σκληρής λιτότητας δε θα οδηγήσει παρά σε μικρή μείωση του ελλείμματος και συνέχιση της αύξησης του δημόσιου χρέους και το 2011. Ο  πληθωρισμός που έχει σήμερα φτάσει στο 5,5% προβλέπεται να μειωθεί αλλά από πουθενά δε προκύπτει πως θα γίνει αυτό, αφού θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο ο Φ.Π.Α. και ο  Ε.Φ.Κ. που θα συμπαρασύρουν νέες αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες. Οι μισθοί θα μειωθούν περαιτέρω, οι επιχειρήσεις θα επιβαρυνθούν ξανά με έκτακτη εισφορά και τα τεκμήρια θα προκαλέσουν νέες επιβαρύνσεις.

Έτσι έμμεσα παραδέχεται ότι η Κυβέρνηση αδυνατεί να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και να μειώσει τις σπατάλες του Κράτους όπως είχε δεσμευτεί, εκτός αν εννοεί μείωση δαπανών τη διακοπή χρηματοδότησης των λειτουργικών δαπανών ακόμα και των σχολείων και των νοσοκομείων, το πάγωμα επιστροφής του ΦΠΑ, τη μείωση των μισθών και τη μείωση του ΠΔΕ. Αλλά πώς να πολεμήσει τη φοροδιαφυγή αφού έχει αποδιοργανώσει εντελώς τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς.

Στα μέσα του 2009 ο τότε πρωθυπουργός καλούσε το κ. Παπανδρέου σε συναίνεση για να παρθούν μέτρα για την Ελληνική οικονομία όταν το χρέος ήταν στα 260δις. Το ΠΑΣΟΚ οδήγησε με την εκβιαστική τακτική του τη χώρα σε εκλογές και έλαβε τη ψήφο των Ελλήνων για να «εξυγιάνει» την οικονομία διακηρύσσοντας παράλληλα ότι «λεφτά υπάρχουν».

Αμέσως μετά τις εκλογές εξαιτίας των εγκληματικών λαθών του οδήγησε τη χώρα στις εντολές της τρόϊκας ενώ υπέβαλλε τον Ελληνικό λαό στις σκληρότερες θυσίες που βίωσε μεταπολιτευτικά. Σήμερα μας παρουσιάζει ένα σχέδιο όπου το χρέος θα φτάσει στα 350δις ευρώ (142% του ΑΕΠ το 2011) και που θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα μέχρι και το 2015. Άραγε προς τι οι θυσίες;

Δε τρέφουμε αυταπάτες. Ο προϋπολογισμός θα αναθεωρηθεί πριν καν ξεκινήσει η υλοποίηση του. Υπάρχουν μέτρα που δεν υπάρχει περίπτωση να μπορούν να υλοποιηθούν. Πώς να αυξηθούν κατά 30% τα έσοδα από ακίνητη περιουσία όταν οι αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν μειωθεί κατά 70%;

Όσο κ αν προσπαθεί η κυβέρνηση να καθησυχάσει τους πολίτες η πραγματική οικονομία αντιδρά, αδυνατεί να ακολουθήσει τους σχεδιασμούς επί χάρτου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Οφείλει λοιπόν ο κ. Παπανδρέου να αλλάξει την οικονομική πολιτική του όσο είναι νωρίς. Άμεσα απαιτούνται νέος αναπτυξιακός νόμος, αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, σταθερό φορολογικό περιβάλλον με μειωμένους φορολογικούς συντελεστές, αξιοποίηση θεσμού ΣΔΙΤ, επαναπατρισμός κεφαλαίων και μια σειρά παρόμοιων μέτρων. Τα παραπάνω αποτελούν μονόδρομο για να υπάρξει ανάπτυξη, για να υπάρξουν επενδύσεις για να παραχθεί νέος πλούτος στη χώρα για να μπορέσει επιτέλους να βγει από τα αδιέξοδα της η Ελληνική Οικονομία, όπου εξαιτίας των εγκληματικών λαθών της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ βρισκόμαστε, για να υπάρξει χαμόγελο, ελπίδα, προοπτική στους Έλληνες πολίτες.