Άρθρο: «Να καταλάβουν και να επενδύσουν σε ανάπτυξη»

Άρθρο: «Να καταλάβουν και να επενδύσουν σε ανάπτυξη»

Άρθρο του Θεόδωρου Καράογλου στην εφημερίδα «Η Χώρα της Κυριακής»

 

 

Πλέον, ακόμα και η τρόικα επισημαίνει ότι η πορεία των εσόδων δεν πάει καλά και σύμφωνα με τους στόχους που είχαν τεθεί. Διαπιστώνει τις αδυναμίες στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και ζητάει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και  νέα μέτρα.

Αυτό που φωνάζουμε, δηλαδή, εδώ και μήνες στην κυβέρνηση, το επιβεβαιώνουν πλέον και οι επιτελείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ.

Τα έσοδα στο δεκάμηνο - σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους - συνεχίζουν να έχουν υστέρηση έναντι των στόχων. Τρέχουν με αύξηση 3,7%, έναντι αρχικού στόχου 13,7% , και αναθεωρημένου κατά 6%.

 Η μείωση του ελλείμματος είναι μικρότερη από τους στόχους που είχαν τεθεί, ενώ το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 40 δισ. ευρώ, μέσα σε ένα χρόνο και μάλιστα σε περίοδο που έχουν παρθεί τα πιο σκληρά μέτρα λιτότητας, που έχει γνωρίσει ποτέ ο τόπος. Προς τι λοιπόν οι θυσίες του Ελληνικού λαού;

Από την πρώτη στιγμή, είχαμε τονίσει ότι η αύξηση της φορολογίας σε υπέρμετρο βαθμό, σταδιακά θα μειώσει τα φορολογικά έσοδα, καθώς θα συρρικνωθεί δραματικά η κατανάλωση και η οικονομική δραστηριότητα, ενώ θα πληγεί και η ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών προϊόντων.

Όλα αυτά, τα συνεχή φορολογικά μέτρα, οι αλλεπάλληλες αυξήσεις του Φ.Π.Α. και του Ε.Φ.Κ., οι έκτακτες εισφορές, οι ρυθμίσεις χρεών, έφεραν πρόσκαιρα μια μικρή αύξηση των εσόδων, αλλά πλέον η φορολογική κόπωση είναι τόσο μεγάλη που σταδιακά θα υπάρχει μείωση.

Λόγου χάρη, τι έσοδα προσδοκά να έχει η κυβέρνηση από τη (μόνιμη) έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις, όταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία, όχι μόνο θα έχουν μειωμένα έσοδα, αλλά στο άμεσο μέλλον θα έχουν ζημιές και πρόβλημα επιβίωσης; Με σιγουριά, πλέον, μπορούμε να προβλέψουμε ότι τα έσοδα θα έχουν ακόμα μεγαλύτερη επιβράδυνση, καθώς η ύφεση ολοένα και περισσότερο πλήττει την Ελληνική οικονομία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ τους τελευταίους μήνες, έχουν φύγει στο εξωτερικό κεφάλαια ύψους 20 δις ευρώ, η περίφημη πρωτοβουλία περί επαναπατρισμού κεφαλαίων απέδωσε μόλις 135 εκατ. ευρώ, ποσό δηλαδή ελάχιστο μπροστά στην πραγματική δυναμική. Αλλά ποιος να εμπιστευτεί σοβαρά μια κυβέρνηση που αυτοσχεδιάζει και είναι αφερέγγυα όσον αφορά στη φορολογική της πολιτική;

Σήμερα δίνεται παράταση σε αυτή τη διαδικασία, αλλά τα αποτελέσματα αναμένεται  να είναι εξίσου πενιχρά. Ακόμα και η περίφημη περαίωση δεν έχει, μέχρι τώρα, τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας είχαν εισπραχθεί λιγότερα από 300 εκατ. ευρώ, αντί 700 εκατ. ευρώ, που αρχικά ήταν ο στόχος. Η παράταση, που και εδώ δόθηκε, θα έχει αποτελέσματα σίγουρα  μικρότερα των στόχων.

Σε τι λύση θα καταφύγει μετά η κυβέρνηση; Από πού θα βρει χρήματα; Θα μειώσει και άλλο μισθούς και συντάξεις; Θα αυξήσει πάλι τη φορολογία; Ή επιτέλους θα αντιληφθεί ότι αν δεν επενδύσει σε ανάπτυξη, η περιοριστική πολιτική που ματαίως ακολουθεί  δεν θα έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα;

Η χώρα χρειάζεται σταθερό φορολογικό πλαίσιο, μειωμένους συντελεστές φορολόγησης, φορολογικά κίνητρα για νέες επενδύσεις, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στον κρατικό μηχανισμό, κλίμα εμπιστοσύνης επιχειρηματικού κόσμου και κυβερνητικής πολιτικής, αναπτυξιακό προσανατολισμό. Όλα αυτά, δηλαδή, που εδώ και 14 περίπου μήνες, είναι άγνωστα για την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.