Άρθρο: "Το ΠΑΣΟΚ εμπαίζει τους Απόδημους Έλληνες"

Άρθρο: "Το ΠΑΣΟΚ εμπαίζει τους Απόδημους Έλληνες"

Άρθρο του Θεόδωρου Καράογλου στην εφημερίδα "Το Κεντρί της Μακεδονίας"

Πριν λίγες ημέρες στη Βουλή χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για τον Ελληνισμό. Το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα της αριστεράς, για μικροκομματικούς λόγους, καταψήφισαν το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο ήταν απόλυτα συμβατό με το Σύνταγμα και το πλαίσιο που είχε αποφασιστεί στην τελευταία αναθεώρηση, και στέρησαν το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες που ζουν εκτός της πατρίδας. Ένα δικαίωμα που συν τοις άλλοις αποτελούσε όνειρο για τους Έλληνες απόδημους, καθώς και πάγια διεκδίκηση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι ψήφοι των Αποδήμων θα προσμετρούνται στις ψήφους επικρατείας και ο απόδημος Ελληνισμός θα εκπροσωπείται μέσα από τα ψηφοδέλτια επικρατείας των κομμάτων, καθώς δεν ήταν δυνατή η δημιουργία αυτόνομων εκλογικών περιφερειών. Μια λύση λειτουργική και ουσιαστική, αλλά και συμβατή με το Σύνταγμα, για αυτό και οι αναφορές του ΠΑΣΟΚ σε δήθεν "αντισυνταγματικότητα" δικαίως χαρακτηρίζονται  «προφάσεις εν αμαρτίαις».

Πέρα όμως από τις διαφορετικές προσεγγίσεις που μπορεί να έχουν τα κόμματα και οι σχετικοί φορείς του απόδημου ελληνισμού στον τρόπο με τον οποίο θα συμμετέχουν στις εκλογές, αυτό που έχει σημασία και είναι το πρώτο ζητούμενο, είναι να δοθεί επιτέλους η δυνατότητα αυτή: στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο τους στις εκλογές στην πατρίδα τους. Να ενισχυθούν οι δεσμοί των απόδημων με το μητροπολιτικό κέντρο.

Το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα της αριστεράς, κυριολεκτικά άγνωστο γιατί, δεν θέλησαν να βάλουν το μείζον πάνω από το έλασσον. Ακόμη και το ΣΑΕ που είχε διαφορετικές προτάσεις αρχικά, τελικά συναίνεσε στην πρόταση ώστε να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος της ψήφου των αποδήμων. Το ΠΑΣΟΚ ωστόσο άλλαξε για άλλη μια φορά στάση. Δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του, δεν τήρησε καν τον λόγο του προέδρου του Γιώργου Παπανδρέου που παλαιότερα δήλωνε πως το δικαίωμα συμμετοχής ομογενών πρέπει να γίνει μέσα από τα ψηφοδέλτια επικρατείας. Άλλαξε για άλλη μια φορά στάση και θέση όπως τόσες φορές στο πρόσφατο παρελθόν: στην αναθεώρηση του Συντάγματος, στο άρθρο 16, στο χαρακτήρα των ευρωεκλογών. Απέδειξε την αναξιοπιστία του αλλά αυτή τη φορά εμπαίζοντας τον απόδημο ελληνισμό.

Η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία, όπως απέδειξαν και με τις περιοδείες του πρωθυπουργού, αλλά και με τις πρόσφατες συνδιασκέψεις στο εξωτερικό, θα μείνουν σταθερά στο πλευρό των ελλήνων του εξωτερικού, ώστε να μείνουν ανοικτοί και να διευρυνθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας με την πατρίδα. Κάτι που είναι καλό και για τους απόδημους συμπατριώτες μας, αλλά  και για την πατρίδα μας, την Ελλάδα