Άρθρο: «Οι εκλογές της 4ης Οκτωβρίου πράξη Πολιτικής Ευθύνης»

Άρθρο: «Οι εκλογές της 4ης Οκτωβρίου πράξη Πολιτικής Ευθύνης»

Άρθρο του Θεόδωρου Καράογλου στην Εφημερίδα Ισοτιμία

 

Η απόφαση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 4 Οκτωβρίου είναι μια πράξη ευθύνης απέναντι στο μέλλον του τόπου και όλους τους πολίτες. Η πρόθεση της κυβέρνησης, την οποία υποστηρίζουν οι πολίτες και υπαγορεύει η ανάγκη εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση, ήταν η εξάντληση της τετραετίας και η υλοποίηση των απαιτούμενων διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία και μεταρρυθμίσεων στην κοινωνία.

Όμως τους τελευταίους μήνες η αξιωματική αντιπολίτευση συστηματικά και μεθοδικά με μικροπολιτικές επιδιώξεις και αντιθεσμική συμπεριφορά δηλητηριάζει την πολιτική ζωή του τόπου και δημιουργεί συνθήκες πολιτικής αστάθειας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου για να ικανοποιήσει τη δίψα του για εξουσία δεν διστάζει να παίξει με το θεσμό και το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας και να προαναγγέλλει ότι θα χρησιμοποιήσει τις Προεδρικές Εκλογές για να προκαλέσει στη χώρα, εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, πρόωρες εκλογές τις οποίες πιστεύει πως θα κερδίσει. Όμως η πράξη του είναι μια βαθιά ανεύθυνη στάση για τη χώρα. Η χώρα και οι πολίτες απαιτούν συναίνεση και συνεργασία για την έξοδο από την κρίση. Δεν ενδιαφέρονται για τις μικροπολιτικές επιδιώξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θέτει τη χώρα, την πολιτική ζωή και την οικονομία, στη δίνη μιας εξάμηνης προεκλογικής περιόδου.

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με ευθύνη απέναντι στον τόπο δεν μπορούσαν να αφήσουν τη χώρα να χάνει ευκαιρίες και να επιδεινώνεται η κρίση εξαιτίας της μακράς προεκλογικής περιόδου. Για αυτό και η απόφαση του για εκλογές είναι "πράξη ευθύνης". Με ανάλογη ευθύνη οφείλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να καταθέσουν πλέον υπεύθυνες προτάσεις για την οικονομία. Η κυβέρνηση έχει καταθέσει συγκεκριμένο και συγκροτημένο σχέδιο με δύσκολες, αλλά υπεύθυνες αποφάσεις που οδηγούν σε βάθος χρόνου όχι μόνο στην έξοδο από την κρίση, αλλά στην ισχυροποίηση της θέσης της οικονομίας. Στην αντίπερα όχθη η αξιωματική αντιπολίτευση μοιράζει εύκολες υποσχέσεις και δεν καταθέτει προτάσεις, μια τακτική που είναι βέβαιο πως όσο ωραία και αν ακούγεται οδηγεί σε επιδείνωση της οικονομικής θέσης της χώρας και των πολιτών. Υπευθυνότητα, όμως, πρέπει να επιδείξουν και όλοι οι πολίτες. Να μην μείνουν στα εύκολα λόγια, αλλά να επιλέξουν με υπευθυνότητα τις υπεύθυνες δυνάμεις που τις δύσκολες ώρες με δύσκολες αποφάσεις θα δώσουν λύσεις. Η επιλογή αυτή είναι μονόδρομος. Ο δρόμος του ΠΑΣΟΚ των εύκολων υποσχέσεων είναι αδιέξοδο.

Στις 4 Οκτωβρίου η Νέα Δημοκρατία συμπληρώνει 35 χρόνια από την ίδρυσή της από τον μεγάλο εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή. Είμαι βέβαιος ότι την ίδια ημέρα οι πολίτες θα κρίνουν με υπευθυνότητα πως και πάλι η Νέα Δημοκρατία με τον Κώστα Καραμανλή μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.