Άρθρο: "Η Ελληνική Αστυνομία σύμμαχος και αρωγός της ελληνικής κοινωνίας"

Άρθρο: "Η Ελληνική Αστυνομία σύμμαχος και αρωγός της ελληνικής κοινωνίας"

Χαιρετισμός του Θεόδωρου Καράογλου
Βουλευτή Ν.Δ. στην Β' Περ. Θεσσαλονίκης
για την κυκλοφορία του περιοδικού «Δύναμη» της i.p.a. Ν. Θεσσαλονίκης


Όλες οι κοινωνικές έρευνες, οι οποίες καταγράφουν τις απόψεις των πολιτών, συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως το σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας και ο Έλληνας αστυνομικός χαίρουν της εκτίμησης, της αποδοχής και της εμπιστοσύνης της ελληνικής κοινωνίας. Αποτελεί ουσιαστικά πυλώνα της εύρυθμης λειτουργίας της κοινωνίας.
Η Ελληνική Αστυνομία αλλάζει και εκσυγχρονίζεται όπως καταδεικνύουν μεγάλες επιτυχίες σε μεγάλες υποθέσεις.
Τρομοκρατία, απαγωγές, οργανωμένο έγκλημα, λαθρεμπορία, διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, trafficking κ.α. έχουν δεχθεί ισχυρά πλήγματα από την συστηματική δουλειά της αστυνομίας.
Οφείλει, όμως, να δώσει πιο οργανωμένα, συντεταγμένα και μεθοδικά τη μάχη της καθημερινότητας ειδικά όταν οι πολίτες στις δημοσκοπήσεις δηλώνουν πως ανησυχούν για την εγκληματικότητα και ζητούν περισσότερη παρεμβάσεις για τη βελτίωση του αισθήματος ασφάλειας. Οι πολίτες θέλουν την παρουσία της αστυνομίας δίπλα τους, στη γειτονιά τους, την θέλουν ως σύμμαχο και αρωγό. Οποιαδήποτε, όμως, προσπάθεια οφείλει να ξεκινάει από τη βάση αν θέλει να έχει ισχυρά ερείσματα επιτυχίας.
Οφείλει να ξεκινήσει από τα στελέχη της αστυνομίας, όλων των βαθμίδων και τμημάτων. Τα προβλήματα του κλάδου είναι πολλά και μεγάλα. Ελλείψεις στην στελέχωση των τμημάτων, στην υλικοτεχνική υποδομή, στον εξοπλισμό, ακόμη και αυτόν που αφορά στην ασφάλεια των αστυνομικών λειτουργών, αλλά και στην εκπαίδευσή τους, η οποία πρέπει να είναι διαρκής.
Είναι, όμως, και γνωστά στους υπεύθυνους της ΕΛ.ΑΣ. και του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Δημόσιας Τάξης και οφείλουν να τα αντιμετωπίσουν. Είτε πρόκειται για οικονομικά και θεσμικά αιτήματα είτε για ζητήματα εκπαίδευσης, εξοπλισμού και οργάνωσης. Δεν μπορεί οι άνθρωποι που καλούνται να μας προστατεύουν να παραμένουν ουσιαστικά οι ίδιοι απροστάτευτοι στους αυξημένους κινδύνους των νέων μορφών εγκληματικότητας.
Απαιτείται ασφαλών και ένα νέο οργανόγραμμα λειτουργίας, ώστε οι αστυνομικοί να αποδεσμευτούν από άσχετες προς το αντικείμενο και την αποστολή τους δράσεις που είναι διοικητικές και γραφειοκρατικές.
Οφείλουν όμως και όλοι οι λειτουργεί του αστυνομικού σώματος να επιδεικνύουν τις προβλεπόμενες συμπεριφορές και τον απαιτούμενο σεβασμό απέναντι σε όλους. Δεν επιτρέπεται ατυχή περιστατικά και κακές συμπεριφορές να αμαυρώνουν το σύνολο της ΕΛ.ΑΣ. και των αστυνομικών. Δεν μπορεί λιγοστοί επίορκοι ή ακατάλληλοι να δημιουργούν στρεβλές εντυπώσεις για το σύνολο του σώματος και των αστυνομικών που συμπεριφέρονται ως λειτουργοί, υπερβάλουν εαυτόν για την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου και ασφαλώς διαθέτουν ένα υψηλό επίπεδο μόρφωσης.
Με τις σκέψεις αυτές χαιρετίζω την νέα έκδοση του περιοδικού «Δύναμη», που ουσιαστικά έρχεται να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση ενημέρωσης, διεκδίκησης και εντέλει βελτίωσης πρώτα του σώματος και των λειτουργών και στη συνέχεια της προσπάθειας για μια ασφαλή καθημερινότητα.