Άρθρο: "Υπεύθυνη πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης"

Άρθρο: "Υπεύθυνη πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης"

Άρθρο του Θεόδωρου Καράογλου στην εφημερίδα "Αυριανή"

Η έξοδος από την κρίση η οποία πλήττει την παγκόσμια οικονομία δεν είναι ακόμη ορατή, ενώ οι επιπτώσεις της γίνονται σταδιακά εμφανείς και στην χώρα μας. Η αντιμετώπισή της απαιτεί συστράτευση και υπευθυνότητα από το σύνολο του πολιτικού κόσμου, τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις, τα συνδικάτα. Μακριά από τις σειρήνες του λαϊκισμού, μακριά από μικροπολιτικές επιδιώξεις ή καιροσκοπικές επιδιώξεις αισχροκέρδειας το σύνολο της κοινωνίας πρέπει με ευθύνη να σταθεί σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Η αντιμετώπισή της απαιτεί όμως και το συντονισμό και τη συνεργασία όλης της διεθνούς κοινότητας, κυβερνήσεων, οικονομικών οργανισμών και τραπεζών. Η απάντηση μπορεί να είναι ο από κοινού βηματισμός, η αλληλεγγύη και η εφαρμογή ενός νέου οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου μακριά από τις νεοφιλελεύθερες ακρότητες των Ηνωμένων Πολιτειών που οδήγησαν στην κρίση και πιο κοντά στις ανάγκες της οικονομίας και των πολιτών, με ελεύθερη μεν οικονομία, υπό τις ασφαλιστικές δικλείδες του κράτους δε.
Δεδομένων των δυσοίωνων προβλέψεων της Ε.Ε. και διεθνών οργανισμών, αλλά και τον κώδωνα του κινδύνου που κρούουν επιμελητήρια, μικρομεσαίοι, εργατικά συνδικάτα, αλλά και τα νοικοκυριά, απαιτούνται άμεσα μέτρα στήριξης της οικονομίας με αναπτυξιακά κίνητρα και εξασφάλιση ρευστότητας, αλλά και των νοικοκυριών με ελαφρύνσεις και πρόσθετες επιδοτήσεις. Μέτρα ουσίας αλλά και μέτρα που θα βελτιώσουν το κλίμα και την αισιοδοξία στην παγκόσμια οικονομία.
Η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας σε συνδυασμό με τον περιορισμό του ελλείμματος στο 2,5% για το 2008 βάσει των εκτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανοίγει το δρόμο στην ελληνική κυβέρνηση για τη λήψη έκτακτων μέτρων στήριξης της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των πολιτών. Άλλωστε η ελληνική οικονομία εξαιτίας της συνετούς και σταθερής πολιτικής που εδώ και μια πενταετία εφαρμόζεται, αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της κρίσης από ισχυρή θέση, με αποτέλεσμα να περιοριστούν οι αναπόφευκτες επιπτώσεις. Την ώρα άλλωστε που η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα περιοριστεί στο 0,1% στην Ελλάδα θα κινείται στο 2,5% περίπου, κάτι που είναι ενδεικτικό για τη θετική πορεία της.
Ήδη η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα ουσίας για τη θωράκιση αφενός του τραπεζικού συστήματος, και μέσα από αυτό της πραγματικής οικονομίας, αφετέρου των πολιτών. Εγκρίθηκε και οι τράπεζες θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ενίσχυσης ρευστότητας τους με το ποσό των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία πρέπει να φθάσουν στην αγορά και τα νοικοκυριά, ενώ δόθηκαν γενναίες εγγυήσεις σε καταθέσεις και δανειολήπτες.
Η κυβέρνηση επιδεικνύοντας πολιτική και κοινωνική ευθύνη ετοιμάζει ένα νέο συνολικό σχέδιο παρεμβάσεων που θα αφορά πλέον την ενίσχυση των πολιτών που πλήττονται ιδιαίτερα από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Το πλαίσιο έχει ήδη περιγραφεί και αφορά την ενίσχυση των χαμηλών εισοδηματικά τάξεων από το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής οι πόροι του οποίου θα αυξηθούν, η αύξηση των επιδομάτων ανεργίας καθώς και η καταβολή επιδόματος θέρμανσης. Εξετάζονται και άμεσα θα ανακοινωθούν, σε συνεργασία με την Ε.Ε. έκτακτα μέτρα, δίχως να υποθηκεύεται το μέλλον της οικονομίας, ενώ η κυβέρνηση θα είναι διαρκώς σε εγρήγορση και ετοιμότητα, ώστε να παρέμβει με κίνητρα, μέτρα στήριξης ή προστασίας καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης, ώστε να προστατέψει την ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας, να διασφαλίσει τη ροή του χρήματος στις επιχειρήσεις και την αγορά και να στηρίξει τους πολίτες.
Χάρη στη συνετή οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε, καθώς και στην ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης, το βέβαιο είναι πως στη χώρα μας οι επιπτώσεις θα είναι οι ελάχιστες δυνατές. Η κρίση όμως αναμφίβολα θα μας αγγίξει, για αυτό όλοι πρέπει να είναι έτοιμοι, συνετοί, υπεύθυνοι και να προτάξουν έστω για μια φορά το «εμείς» πάνω από το «εγώ».