Άρθρο: "Να ληφθούν μέτρα κοινωνικής ευαισθησίας για τους πολίτες"

Άρθρο: "Να ληφθούν μέτρα κοινωνικής ευαισθησίας για τους πολίτες"

Άρθρο του Θεόδωρου Καράογλου στην εφημερίδα "Θεσσαλονίκη" 

"Αυτή πρέπει να είναι η απάντηση της κυβέρνησης στην κρίση"


Η κρίση η οποία πλήττει την παγκόσμια οικονομία για την αντιμετώπισή της απαιτεί τον συντονισμό και τη συνεργασία όλης της διεθνούς κοινότητας, κυβερνήσεων, οικονομικών οργανισμών και τραπεζών. Η απάντηση μπορεί να είναι ο από κοινού βηματισμός, η αλληλεγγύη και η εφαρμογή ενός νέου οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου μακριά από τις νεοφιλελεύθερες ακρότητες των Ηνωμένων Πολιτειών που οδήγησαν στην κρίση και πιο κοντά στις ανάγκες της οικονομίας και των πολιτών με ελεύθερη μεν οικονομία υπό τις ασφαλιστικές δικλείδες του κράτους δε.

Οι επιπτώσεις της αρχίζουν και γίνονται ήδη ορατές όχι μόνο στις χρηματιστηριακές αγορές, αλλά και στην πραγματική οικονομία, ενώ δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την μείωση των ρυθμών ανάπτυξης, την έλλειψη ρευστότητας και την αύξηση της ανεργίας. Ως εκ τούτου απαιτούνται άμεσα μέτρα στήριξης της οικονομίας με αναπτυξιακά κίνητρα και εξασφάλιση ρευστότητας, αλλά και των νοικοκυριών με ελαφρύνσεις και πρόσθετες επιδοτήσεις. Μέτρα ουσίας, αλλά και που θα βελτιώσουν το κλίμα και την αισιοδοξία στην παγκόσμια οικονομία.
Η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας σε συνδυασμό με τον περιορισμό του ελλείμματος στο 2.5% για το 2008 βάσει των εκτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανοίγει το δρόμο στην ελληνική κυβέρνηση για τη λήψη έκτακτων μέτρων στήριξης της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των πολιτών. Άλλωστε η ελληνική οικονομία εξαιτίας της συνετούς και σταθερής πολιτικής που εδώ και μια πενταετία εφαρμόζεται, αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της κρίσης από ισχυρή θέση με αποτέλεσμα να περιοριστούν οι αναπόφευκτες επιπτώσεις. Την ώρα άλλωστε που η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα περιοριστεί στο 0.1% στην Ελλάδα θα κινείται στο 2.5% κάτι που είναι ενδεικτικό για τη θετική πορεία της.
Ήδη η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα ουσίας για τη θωράκιση αφενός του τραπεζικού συστήματος, και μέσα από αυτό της πραγματικής οικονομίας, αφετέρου των πολιτών. Στη Βουλή συζητείται το νομοσχέδιο για την ενίσχυση ρευστότητας των τραπεζών με το ποσό των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ ενώ ψηφίσθηκε ο νόμος που προβλέπει εγγύηση του κράτους σε καταθέσεις πολιτών ως το ύψος των 100.000 ευρώ ανά κατάθεση και ανά τράπεζα, ενώ ισχύει πάντοτε η δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού για εγγύηση στο σύνολο των καταθέσεων, όλων ανεξαιρέτως των πολιτών.
Παράλληλα η κυβέρνηση επιδεικνύοντας πολιτική και κοινωνική ευθύνη, ετοιμάζει ένα νέο συνολικό σχέδιο παρεμβάσεων που θα αφορά πλέον την ενίσχυση των πολιτών που πλήττονται ιδιαίτερα από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Το πλαίσιο έχει ήδη περιγραφεί και αφορά την ενίσχυση των χαμηλών εισοδηματικά τάξεων από το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής οι πόροι του οποίου θα αυξηθούν, η αύξηση των επιδομάτων ανεργίας καθώς και η καταβολή επιδόματος θέρμανσης. Εξετάζεται ακόμη το «πάγωμα» της καταβολής δόσεων δανείων σε πολίτες με αυξημένα προβλήματα για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση, ενώ η κυβέρνηση θα είναι διαρκώς σε εγρήγορση και ετοιμότητα ώστε να παρέμβει με κίνητρα, μέτρα στήριξης ή προστασίας καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης, ώστε να προστατέψει την ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας, να διασφαλίσει τη ροή του χρήματος στις επιχειρήσεις και την αγορά και να στηρίξει τους πολίτες.
Χάρη στη συνετή οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε καθώς και στην ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης το βέβαιο είναι πως στη χώρα μας οι επιπτώσεις θα είναι οι ελάχιστες δυνατές. Η κρίση όμως αναμφίβολα θα μας αγγίξει. Οι αρμόδιοι μηχανισμοί της πολιτείας οφείλουν να ελέγχουν και να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν κρούσματα κερδοσκοπίας που αναπτύσσουν επιτήδειοι εκμεταλλευόμενοι τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Απαιτείται συνάμα και κοινωνική ευθύνη και από τις τράπεζες οι οποίες δεν μπορεί από τη μια να αρνούνται να κάνουν χρήση των μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητάς τους που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομίας και από την άλλη να μην προωθούν δάνεια στην αγορά, σε επιχειρήσεις και καταναλωτές και να κλείνουν τις στρόφιγγες του χρήματος κάνοντας το λιγότερο και ακριβότερο. Κοινωνική ευθύνη απαιτείται και από τις επιχειρήσεις ώστε να μην μετακυλύουν τις απώλειες στις θέσεις εργασίας ή τις τιμές, ενώ απαιτείται και προσοχή από όλους τους πολίτες, οι οποίοι πρέπει να γνωρίζουν πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κατάσταση με ευαισθησία, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα και είναι η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί την ομαλή και με τις ελάχιστες επιπτώσεις έξοδο από την κρίση.