Άρθρο: "Θωρακισμένη η ελληνική οικονομία στη διεθνή οικονομική κρίση"

Άρθρο: "Θωρακισμένη η ελληνική οικονομία στη διεθνή οικονομική κρίση"

Άρθρο του Θεόδωρου Καράογλου στην εφημερίδα "Σήμερα στην Θεσσαλονίκη"

Οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης αναπόφευκτα αγγίζουν και την Ελλάδα ειδικά σε ό,τι αφορά στο κόστος δανεισμού και την πτωτική πορεία των δεικτών ανάπτυξης. Επιπτώσεις που σε κάθε περίπτωση θα είναι μικρότερες από τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης, καθώς τα τελευταία χρόνια η ελληνική οικονομία εξυγιάνθηκε και κατέστη βιώσιμη στην πράξη και όχι μόνο στους λογιστικούς δείκτες.

Μακριά από καταστροφολογίες και υιοθέτηση φημών και παραπληροφόρησης, που φθάνει δυστυχώς στο σημείο να μιλά για κλείσιμο ελληνικών τραπεζών και απώλεια καταθέσεων, απαιτείται ψυχραιμία από όλους τους πολίτες και εμπιστοσύνη τόσο στις κινήσεις υποστήριξης και προστασίας που ήδη λαμβάνει η κυβέρνηση, όσο και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα που είναι στέρεα εδραιωμένο, δεν έχει εκτεθεί σε κινδύνους και έχει δικλίδες ασφαλείας.
Η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή προχώρησε στη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία των δανειοληπτών και των καταθετών. Όπως η αύξηση του ορίου στις 20.000 ευρώ, στο οποίο οι τράπεζες δεν θα έχουν δικαίωμα κατάσχεσης πρώτης κατοικίας σε περίπτωση μη αποπληρωμής δανείου, αλλά και η εγγύηση καταθέσεων για τρία χρόνια ως τις 100.000 ευρώ ανά κατάθεση και ανά τράπεζα.
Παράλληλα λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για την υποστήριξη των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, με χαρακτηριστικό την ενεργοποίηση του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, αλλά και τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης σε ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους, μέτρα τα οποία προβλέπονται και στον προύπολογισμό του 2009, το προσχέδιο του οποίου κατατέθηκε προ ημερών στη Βουλή.
Ακόμη, όπως κατέδειξε και η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στο υπουργείο Ανάπτυξης, ενεργοποιούνται νομοθετικές ρυθμίσεις και εντείνονται οι έλεγχοι με στόχο την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς δια της εγγύησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με στόχο, οι Έλληνες πολίτες να προστατευθούν από δυσανάλογα υψηλές τιμές σε προϊόντα και καύσιμα.
Η κυβέρνηση παραμένει σε διαρκή εγρήγορση, ώστε να λάβει όποια άλλα μέτρα απαιτηθούν για την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, την προστασία περιουσιών, επενδύσεων και καταθέσεων και την στήριξη που χρειάζονται οι ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.
Στην προσπάθεια αυτή, απαιτείται όμως και η προσοχή και ψυχραιμία των πολιτών, αλλά κυρίως η αρωγή της αντιπολίτευσης που δυστυχώς ελλείψει προτάσεων και θέσεων, αξιοποιεί ακόμη και τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης που συνομολογείται από όλα τα κράτη και όλους τους οργανισμούς για μικροπολιτικά οφέλη.