Άρθρο: "Η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ εγγυάται την ισόρροπη ανάπτυξη"

Άρθρο: "Η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ εγγυάται την ισόρροπη ανάπτυξη"

Άρθρο του Θεόδωρου Καράογλου στην εφημερίδα "Σήμερα στη Θεσσαλονίκη"

Η μετεγκατάσταση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης από το κέντρο της πόλης την οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της παρουσίας του στην 73η διοργάνωση αποτελεί ένα ζήτημα που εντάσσεται στην νέα ατζέντα της Θεσσαλονίκης και συνδέεται άμεσα με την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Ο Κώστας Καραμανλής ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των φορέων της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε αφενός τη δημιουργία ενός νέου σύγχρονου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου εκτός του αστικού πυρήνα και μετατροπή του χώρου των 190 στρεμμάτων που σήμερα φιλοξενεί την Έκθεση σε Μητροπολιτικό Πάρκο. Αποτελούσε άλλωστε και δική μου πολιτική πρόταση την οποία είχα εδώ και χρόνια καταθέσει στο δημόσιο διάλογο αναζητώντας την μετά των έργων υποδομής ατζέντα της Θεσσαλονίκης.

Κατ΄ αρχάς το νέο εκθεσιακό κέντρο ήταν απαραίτητη ανάγκη ώστε η πόλη, τόσο για την ετήσια γενική όσο και τις κλαδικές της εκθέσεις, να αποκτήσει σύγχρονες υποδομές για να δημιουργήσει νέες διοργανώσεις, να προσελκύσει νέους εκθέτες και νέους επισκέπτες κάτι που θα τονώσει την οικονομική ζωή και το εμπόριο της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα η δημιουργία συνεδριακού κέντρου και χώρων εκδηλώσεων θα ενισχύσει την προσπάθεια της Θεσσαλονίκης να καταστεί συνεδριούπολη όπως και τον "τουρισμό πόλεων". Εκ των ων ουκ άνευ ζήτημα θεωρείται επίσης η πλήρης απόδοση του χώρου στην τοπική κοινωνία ως χώρου πρασίνου και αναψυχής, δίχως οικοδόμηση ούτε ενός τετραγωνικού μέτρου.
Ένα από τα κεντρικά ζητήματα το οποίο αναδεικνύεται ωστόσο, είναι σε ποιο σημείο θα μεταφερθεί η Έκθεση. Πρέπει κατ' αρχάς να βρεθεί ένας μεγάλος χώρος που να προβλέπει και μελλοντικές επεκτάσεις και να είναι κοντά σε μεταφορικά δίκτυα τα οποία πρέπει αναλόγως βεβαίως να βελτιωθούν ή εγκαίρως να δημιουργηθούν νέα. Το καταλληλότερο σημείο για τη χωροθέτηση του νέου εκθεσιακού κέντρου είναι είτε στο δήμο Εχεδώρου, πλησίον της Βιομηχανικής Περιοχής και κοντά στην ΠΑΘΕ και το Λιμάνι, όπου αρχικά προβλέπονταν η δημιουργία του κέντρου που θα φιλοξενούσε την EXPO, είτε σε περιοχή του δήμου Λαγκαδά, πλησίον της Εγνατίας Οδού. Η μεταφορά της θα σηματοδοτήσει και ανάπτυξη της υπαίθρου του νομού Θεσσαλονίκης, ειδικά του δυτικού τμήματος και της επαρχίας Λαγκαδά, που την έχουν μεγάλη ανάγκη και θα αποτυπώσουν τη βούληση της κυβέρνησης για ισόρροπη ανάπτυξη και αποκέντρωση.