Άρθρο: "Σε τροχιά ανάπτυξης ο νομός Θεσσαλονίκης"

Άρθρο: "Σε τροχιά ανάπτυξης ο νομός Θεσσαλονίκης"

Άρθρο του Θεόδωρου Καράογλου στην εφημερίδα "Σήμερα στη Θεσσαλονίκη"

Σε λίγα 24ώρα ανοίγουν οι πύλες της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Το πολιτικό, οικονομικό και τοπικό πλαίσιο που διαμορφώνεται πριν την 73η διοργάνωση είναι σημαντικά διαφοροποιημένο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Τον τόνο δίνουν τα μέτρα στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων που αναμένεται να ανακοινώσει από το βήμα της Έκθεσης ο πρωθυπουργός, που θα στηρίξουν τα ελληνικά νοικοκυριά που πλήττονται περισσότερο από τη διεθνή οικονομική κρίση.


Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε συμβολική είναι και η επιλογή της κυβέρνησης να μειωθεί κατά μια ημέρα το επίσημο πρόγραμμα του πρωθυπουργού και ως εκ τούτου και οι δεξιώσεις, τα γεύματα και όλα τα στοιχεία που ξεφεύγουν από την πολιτική ουσία της ΔΕΘ και αγγίζουν τα όρια της κοσμικότητας και των πολιτικών δημοσίων σχέσεων, που δεν συνάδουν ούτε με το περιεχόμενο και το στόχο της Έκθεσης ούτε όμως και με τις επιθυμίες των πολιτών.
Επιπροσθέτως το άνοιγμα της αυλαίας της 73ης ΔΕΘ, θα αποκαλύψει μια εντελώς διαφορετική εικόνα για τη Θεσσαλονίκη η οποία έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο κερδίζοντας το χαμένο έδαφος σε ότι αφορά τις βασικές μεγάλες υποδομές, ενώ παράλληλα προετοιμάζεται για το μέλλον και την άσκηση πρωταγωνιστικού ρόλου στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης με τη δημιουργία νέων δομών ανάπτυξης. Στο πρώτο σκέλος το Μετρό προχωράει με ικανοποιητικούς ρυθμούς, η Εγνατία Οδός ολοκληρώνεται, η εξωτερική περιφερειακή μπήκε στο δρόμο της υλοποίησης, το αεροδρόμιο και το λιμάνι εκσυγχρονίζονται. Στο δεύτερο σκέλος το Διεθνές Πανεπιστήμιο, η Ζώνη Καινοτομίας, τα δίκτυα ενέργειας και διαμετακομιστικών μεταφορών αλλάζουν την εικόνα και τον προσανατολισμό της οικονομίας της πόλης και την καθιστούν κέντρο της ευρύτερης περιοχής.
Δυστυχώς, όμως, για άλλη μια χρονιά τις οικονομικές και πολιτικές προετοιμασίες για τη ΔΕΘ συνοδεύουν και οι "πολεμικές" ετοιμασίες των συνδικάτων. Με την ανοχή ή την υποστήριξη αντιπολιτευόμενων κομμάτων, αγνοούν την διεθνή συγκυρία και την τοπική πραγματικότητα και στήνουν σκηνικό εντάσεων επιδεικνύοντας ανεύθυνη στάση με μοναδική επιδίωξη να πλήξουν την κυβέρνηση. Το μόνο που εντέλει καταφέρνουν είναι όμως να χτυπήσουν το θεσμό της Έκθεσης και να «φοβίσουν» την πόλη. Για αυτό και αν δεν επιδείξουν έστω και την ύστατη ώρα υπευθυνότητα πρέπει να απομονωθούν.