Άρθρο: "Το σκάνδαλο Siemens: Αφορμή για μια νέα, ποιοτικότερη δημοκρατία"

Άρθρο: "Το σκάνδαλο Siemens: Αφορμή για μια νέα, ποιοτικότερη δημοκρατία"

Άρθρο του Θεόδωρου Καράογλου στην εφημερίδα "Θεσσαλονίκη"


Η κυβέρνηση έχει αποδείξει με την πολιτική της πρακτική πως επιδεικνύει μηδενική ανοχή στη διαφθορά και ρίχνει φως σε κάθε τι που μπορεί να σκιάζει τον πολιτικό και δημόσιο βίο.

Στην υπόθεση της Siemens η κυβέρνηση δεσμεύθηκε για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή αμέσως όμως μετά την ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας και πρότεινε, προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, για τη θωράκιση του συστήματος και την εγγύηση της διαφανούς του λειτουργίας, τη σύσταση διακομματικής επιτροπής υπό τον πρόεδρο της Βουλής, η οποία θα καταλήξει σε προτάσεις ανάληψης συγκεκριμένων μέτρων. Άλλωστε κατά πολλούς η υπόθεση Siemens μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων, ενώ αναμφισβήτητα πλήττει περαιτέρω την αξιοπιστία πολιτικών και πολιτικής.

Στη συγκυρία αυτή οφείλουν όλοι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Με παρρησία να συμβάλουν αρχικά στη δικαστική και εν συνεχεία στην πολιτική έρευνα, ώστε να βγουν όλα στο φως, να αναδειχθούν ένοχοι και ευθύνες και οι υπεύθυνοι όχι μόνο να υποστούν τις ποινικές συνέπειες των πράξεών τους αλλά να απομακρυνθούν και από την πολιτική ζωή. Δεν νοείται πολιτική αλληλεγγύη σε κανέναν εμπλεκόμενο, ούτε οφείλει η συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου που λειτουργεί έντιμα, καθαρά και ανιδιοτελώς, να επωμίζεται το βάρος και να χαρακτηρίζεται από τη δράση ελάχιστων που δεν σέβονται τον όρκο τους και τη λαϊκή εντολή και την αξιοποιούν προς ίδιο όφελος.
Για να επιτευχθεί η διαλεύκανση της υπόθεσης αλλά και κατ΄ επέκταση να αποτελέσει μια ευκαιρία για την κάθαρση και την εμπέδωση διαφάνειας στον πολιτικό βίο, προαπαιτούμενο είναι ο πολιτικός κόσμος να στηρίξει τους θεσμούς και να είναι ενωμένος, ειλικρινής και να μην συνυπολογίσει μικροκομματικά συμφέροντα.
Δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε η υπόθεση του κ. Θόδωρου Τσουκάτου, έκλεισε τα μάτια και αντί να αναγνωρίσει τις ευθύνες του και το ίδιο να συμβάλει στην αποκάλυψη της αλήθειας και την αυτοκάθαρσή του, ξεκίνησε μια μικροπολιτική και λαϊκίστική προσπάθεια μηδενισμού, ισοπέδωσης και επιμερισμού των ευθυνών στο σύνολο του πολιτικού φάσματος και ειδικά προς το κυβερνών κόμμα. Ξεκίνησε δε μια ανηλεή και επικίνδυνη επίθεση στη δικαιοσύνη ίσως φοβούμενο τα αποτελέσματα της έρευνάς του.
Μόνο που η τακτική αυτή ενέχει κινδύνους για το σύνολο της πολιτικής ζωής και της κοινωνίας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι ή να διαγράψει τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ. Διότι εν προκειμένω από τη μια πλευρά έχουμε στοιχεία, αποδείξεις και ομολογίες και από την άλλη φήμες οι οποίες -όπως ανακοίνωσε η ίδια η εισαγγελία που είπε πως δεν υπάρχουν ως τώρα ευθύνες υπουργών- δεν εδράζονται στην πραγματικότητα.
Δεν είναι όμως όλοι ίδιοι. Η κυβέρνηση της ΝΔ αφενός προώθησε συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη διαφάνεια του δημοσίου, αφετέρου πρότεινε ο πολιτικός κόσμος από κοινού σε μια διακομματική επιτροπή να καταλήξει και εφαρμόσει μέτρα θωράκισης του πολιτικού μας συστήματος.
Ο πολιτικός κόσμος πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του και να προχωρήσει σε γενναίες αποφάσεις και αλλαγές, ώστε αφενός ο κόσμος να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του στους πολιτικούς, αφετέρου η λειτουργία του πολιτικού συστήματος να καταστεί πιο εύρυθμη, πιο διαφανής και αποτελεσματική και κυρίως πιο κοντά στις σημερινές ανάγκες κράτους και πολιτών.
Ένα πρώτο βήμα θα ήταν η μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200, ένας αριθμός που αρκεί για την εκπροσώπηση των πολιτών μιας χώρας με πληθυσμό όπως η Ελλάδα. Επίσης στο πλαίσιο αυτό θα ήταν χρήσιμη η εκ βάθρων αναδιάρθρωση των εκλογικών περιφερειών ώστε να πάμε σε 200 μικρές μονοεδρικές περιφέρειες. Σε μια τέτοια περίπτωση ο βουλευτής που θα αναδεικνύεται θα γνωρίζει καλύτερα τον τόπο και τις ανάγκες του, θα εκλείπουν οι εσωτερικοί ανταγωνισμοί και θα κυρίως θα εκλέγεται όχι βάσει του ποσού που θα ξοδέψει στην προεκλογική του εκστρατεία, κάποιου σταρ σύστεμ, παρασκηνιακών συμφωνιών ή μιας μιντιακής ευνοιοκρατίας, αλλά βάσει των ικανοτήτων του καθώς θα μπορεί να γνωρίζετε προσωπικά και να βρίσκεται σε επαφή με το σύνολο των κατοίκων της μικρής περιφέρειας που θα εκπροσωπεί.
Τέλος για να αρθεί κάθε σκιά περί μαύρου πολιτικού χρήματος και των σχέσεων διαπλοκής που μπορεί να αναπτυχθούν μεταξύ πολιτικών και επιχειρηματιών, θα πρέπεί να πάμε σε ένα σύστημα δημόσιας χρηματοδότησης ώστε όλοι οι πολίτες να γνωρίζουν πριν τις εκλογές αν κάποιος υποψήφιος έχει πάρει χρήματα, πόσα και από ποιους και όλα να γίνονται υπό το φως της δημοσιότητας και όχι το σκοτάδι του παρασκηνίου.
Είναι ξεκάθαρο σε όλο τον Ελληνικό λαό, ότι η Δημοκρατία μας είναι θωρακισμένη και δεν κινδυνεύει από καμιά εξωτερική ή εσωτερική επιβολή. Όμως, σήμερα, μετά από 34 χρόνια μεταπολιτευτικής λειτουργίας της, με αφορμή το σκάνδαλο SIEMENS, δίνεται η μεγάλη ευκαιρία για ουσιαστικές αλλαγές στο πολιτικό μας σύστημα.
Ας αποτελέσει λοιπόν το συγκεκριμένο σκάνδαλο το τέλος μιας εποχής, και παράλληλα ας δώσει την αφορμή για την αρχή μιας νέας άλλης εποχής, με περισσότερη εμβάθυνση και ποιότητα στο δημοκρατικό μας πολίτευμα.