Άρθρο: "Περί της εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου"

Άρθρο: "Περί της εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου"

Άρθρο του Θεόδωρου Καράολγου στην Εφημερίδα "Σήμερα στη Θεσσαλονίκη"

H κοίμηση του προκαθημένου της Ελληνικής Εκκλησίας αφήνει για την εκκλησία και την κοινωνία ένα μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό. Η χαρισματική προσωπικότητα, η ευρυμάθεια, το έργο και το ενδιαφέρον του μακαριστού Χριστόδουλου άλλαξαν την σύγχρονη εκκλησιαστική μας ιστορία και πορεία και άνοιξαν την εκκλησία στην κοινωνία και ειδικά στην νεολαία. Αφήνει πίσω του, στα διδάγματα και το έργο του που κράτησε έως και την τελευταία ημέρα της επίγειας ζωής του, καθώς έδωσε σε όλους παραδείγματα ακόμη και με τον τρόπο που αντιμετώπισε την ασθένειά του και τον θάνατο, μια τεράστια παρακαταθήκη την οποία ο διάδοχός του, που θα εκλεγεί την Πέμπτη, οφείλει να διατηρήσει και ενισχύσει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης ο μακαριστός Χριστόδουλος βρίσκονταν στις πρώτες θέσεις της δημοφιλίας και της αναγνώρισης από το κοινό, ενώ η εκκλησία στις πρώτες θέσεις των θεσμών που εμπιστεύονταν οι πολίτες.

Με δεδομένα αυτά το ενδιαφέρον των ελλήνων πολιτών, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία αποτελούν και το πλήρωμα της εκκλησίας, είναι μεγάλο. Και κατά συνέπεια εστιάζεται στα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο νέος Αρχιεπίσκοπος. Τα γνωρίσματα αυτά αποτυπώνονται με σαφήνεια στα εκκλησιαστικά κείμενα και συγκεκριμένα στις επιστολές του Αγίου Παύλου. Και με αυτά τα θεολογικά και πνευματικά δεδομένα πρέπει οι ιεράρχες μας να επιλέξουν τον νέο επικεφαλής ως "πρώτο μεταξύ ίσων". Η εκλογή δεν πρέπει να είναι το αποτέλεσμα παρασκηνίου ανάλογο με αυτών των Βυζαντινών χρόνων, ούτε προϊόν υπόγειων διεργασιών και συμφωνιών. Ούτε στο χώρο της εκκλησίας έχει θέση προεκλογικός αγώνας, αλλά και δια των τηλεοράσεων αντιμαχίες και διακηρύξεις.
Οι πιστοί αλλά και όλοι οι πολίτες θέλουν τον νέο ιεράρχη να είναι πνευματικός. Να εκπέμπει εμπιστοσύνη, γνώση. Να είναι κοντά στην κοινωνία και όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με υλική, πνευματική και ηθική βοήθεια. Να είναι κοντά στην νεολαία προετοιμάζοντάς την για τον αγώνα που θα δώσει όταν βγει στην κοινωνία. Να έχει άποψη, θέση, αλλά και πρόταση για τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα ώστε να αποτελεί εστία ελπίδας.
Ο λαός θέλει τον νέο Αρχιεπίσκοπο ως έναν μικρό Απόστολο. Να ανοίξει με κλειδί τον Ιησού Χριστό τις πόρτες της εκκλησίας για όλους και η εκκλησία να γίνει μια κοιτίδα αγάπης, αλληλεγγύης, πνευματικής γνώσης. Έναν τέτοιο αρχιεπίσκοπο θέλουμε, έναν τέτοιο αρχιεπίσκοπο χρειαζόμαστε.