Άρθρο: "Εξυπηρετεί τα συμφέροντα του τόπου ο νέος εκλογικός νόμος"

Άρθρο: "Εξυπηρετεί τα συμφέροντα του τόπου ο νέος εκλογικός νόμος"

Άρθρο του Θεόδωρου Καράογλου στην Εφημερίδα "Σήμερα στην Θεσσαλονίκη"

Είναι πραγματικότητα πως το τελευταίο διάστημα έχει διαμορφωθεί στη χώρα ένα πνιγηρό κλίμα. Η πολιτική, οι προτάσεις, οι πρωτοβουλίες, οι μεταρρυθμίσεις, ο πολιτικός διάλογος και η πολιτική διεργασία μένουν στο περιθώριο της επικαιρότητας εγκλωβισμένοι πίσω από μια ατέρμονη σκανδαλολογία, πίσω από παρασκήνια, υποθέσεις, εικασίες, σενάρια, γενικεύσεις. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι μια ευθεία απειλή για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας και ουδείς μπορεί να μην το αναγνωρίζει και προβληματίζεται, αλλά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ουδείς μπορεί να την τροφοδοτεί και συντηρεί για το οποιοδήποτε μικροπολιτικό του συμφέρον πολλώ δε μάλλον για να πλήξει την κυβέρνηση.

Η καλύτερη απάντηση σε αυτό το νοσηρό κλίμα είναι η θωράκιση του συστήματος με την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών. Για αυτό η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής συνεχίζουν με ακόμη εντονότερους ρυθμούς την προώθηση των μεταρρυθμίσεών. Μεταξύ αυτών και θεσμικές-πολιτικές πρωτοβουλίες όπως για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Χωρίς αιφνιδιασμούς η κυβέρνηση της ΝΔ είχε εκδηλώσει την πρόθεσή της ήδη πριν τις εκλογές. Ώστε πολίτες και πολιτικός κόσμος να γνωρίζουν. Γιατί να προχωρήσουμε σε αλλαγή του νόμου; Διότι το προηγούμενο εκλογικό σύστημα δοκιμάστηκε και δεν απέδωσε. Δεν μπορεί με ποσοστά ακόμη και 42% να υπάρχει πάνω από το πολιτικό σύστημα η "Δαμόκλειος Σπάθη" της έλλειψης σταθερότητας. Η χώρα, η οικονομία, η προώθηση των μεταρρυθμίσεων απαιτούν σταθερότητα. Απαιτούν ισχυρές και σταθερές κυβερνήσεις οι οποίες με την -αντίστοιχη της λαϊκής εντολής- κοινοβουλευτική πλειοψηφία να είναι σε θέση να προωθούν την υλοποίηση των προγραμμάτων τους. Και όχι να στηρίζονται σε μετεκλογικές θνησιγενής και ετερόκλητές συμμαχίες που δημιουργούνται όχι βάσει προγραμματικών συγκλήσεων αλλά κομματικών συμφερόντων. Είναι στοιχεία που απαξιώνουν την πολιτική και την ποιότητα της Δημοκρατίας μας.
Επομένως χρειάζεται ένας νέος νόμος, ένα νέο εκλογικό σύστημα το οποίο να κινείται προς την κατεύθυνση ισχυρών κυβερνήσεων αλλά δίχως παράλληλα να πλήττει τα μικρότερα κόμματα άλλα και ουσιαστικά το ποσοστό αναλογικότητας. Και αυτόν τον στόχο εξυπηρετεί στον καλύτερο βαθμό ο νόμος που ψηφίσθηκε.
Η χώρα δεν θέλει μονολιθικές αρνήσεις που μπορεί να κρύβουν τα εσωκομματικά προβλήματα αλλά δεν βοηθούν την πολιτική μας ζωή. Απαιτεί συνεργασία. Για αυτό και πάλι εγκαίρως και συναινετικά η ΝΔ απευθύνει κάλεσμα στο ΠΑΣΟΚ να επιδείξει θεσμική σοβαρότητα και σεβασμό σε πολίτες και θεσμούς και να συμμετάσχει στην ύψιστη διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος. Και στη συνέχεια από κοινού να συζητήσουμε θετικά την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που άλλωστε ήταν μια παλαιότερη ανάλογη δική μας, για αλλαγές στο εκλογικό σύστημα.