Άρθρο: "Η Θεσσαλονίκη που ονειρευόμαστε"

Άρθρο: "Η Θεσσαλονίκη που ονειρευόμαστε"

Άρθρο του Θεόδωρου Καράογλου στην Εφημερίδα Τα Νέα


Ο 21ος αιώνας συνοδεύεται για την Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη από μεγάλες προκλήσεις και προοπτικές τις οποίες όλοι μαζί, πολίτες και πολιτικοί, μπορούμε να κατακτήσουμε αρκεί να συνεργαστούμε. Η Ελλάδα οικοδομεί το σύγχρονο ευρωπαϊκό της πρόσωπο και αρμολογεί τη διεθνή της φερεγγυότητα με το βλέμμα εστιασμένο στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η ελληνική κοινωνία ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία βλέποντας, αργά μεν, σταθερά δε, προβλήματα και παθογένειες του παρελθόντος να βρίσκουν λύσεις μέσα από διαρθρωτικές τομές και μεταρρυθμίσεις. Ο πολιτικός κόσμος αγωνίζεται για να ανακτήσει την αξιοπιστία του στα μάτια της κοινωνίας και να κερδίσει την εμπιστοσύνη ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Η Θεσσαλονίκη τρέχει να κερδίσει το χαμένο έδαφος και τη θέση που της αξίζει στην ευρύτερη βαλκανική περιοχή.

Προαπαιτούμενο για την επίτευξη όλων των παραπάνω στόχων είναι μια κυβέρνηση αξιόπιστη και αποτελεσματική και τα όσα συμβαίνουν στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία 3.5 χρόνια αποτελούν την ζωντανή απόδειξη πως η χώρα γενικά και ο βορειοελλαδικός χώρος ειδικά, προχωρούν μπροστά σφυρηλατώντας ένα ανταγωνιστικό και πρωταγωνιστικό προφίλ στο διεθνές στερέωμα.
Η καταγραφή των όσων κοσμογονικών συμβαίνουν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης μπορούν να παραλληλιστούν μόνο με όσα έγιναν στην Αθήνα την προολυμπιακή περίοδο. Η κατασκευή του Μετρό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και εντός των ημερών ξεκινούν και οι πρόδρομες εργασίες για την υποθαλάσσια οδική αρτηρία. Το λιμάνι, με την 6η προβλήτα, αναβαθμίζεται και μαζί με τις διεθνείς επιχειρηματικές συμφωνίες που συνάπτονται, καθίσταται πύλη εισόδου προϊόντων προς την ευρωπαϊκή ενδοχώρα, ομοίως και το αεροδρόμιο, με τα έργα εκσυγχρονισμού που ήδη έχουν ξεκινήσει, ένα νέο δημαρχείο, που θα αποτελεί διοικητικό στρατηγείο της μητροπολιτικής διοίκησης, κατασκευάζεται, το παραλιακό μέτωπο που αποτελεί σήμα-κατατεθέν της πόλης αλλάζει ριζικά, δύο νέα νοσοκομεία, το παιδιατρικό και το ογκολογικό, δρομολογούνται και ένα ακόμη, το στρατιωτικό 424, ολοκληρώθηκε, ο εξωτερικός περιφερειακός οδικός δακτύλιος δημοπρατείται, η Εγνατία Οδός ολοκληρώθηκε σε όλο το σύνολο της που διαπερνά το νομό Θεσσαλονίκης και πολλές άλλες μικρότερες υποδομές προωθούνται ώστε να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών και να αποτελέσουν την βάση της ανάπτυξης.
Παράλληλα όμως η κυβέρνηση φρόντισε να περιβάλει την κατασκευή των έργων υποδομής με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες όπως η Ζώνη Καινοτομίας, η Τεχνόπολη, το Διεθνές Πανεπιστήμιο, που είναι παρεμβάσεις που διαμορφώνουν την νέα Θεσσαλονίκη της παιδείας, της επιστήμης, των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας.
Είναι πολλά ακόμη τα όσα βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν ήδη ολοκληρωθεί αλλάζοντας και την εικόνα και το μέλλον της Θεσσαλονίκης, όπως ο Φορέας Διαχείρισης του Θερμαϊκού Κόλπου. Απομένουν όμως για την πόλη πολλά ακόμη. Χρειάζονται επίσης ακόμη πιο γρήγοροι ρυθμοί, χρειάζεται κοινή πορεία των τοπικών παραγόντων, χρειάζεται ένας νέος αναπτυξιακός στόχος, χρειάζεται μια νέα ατζέντα, χρειάζεται ενδιαφέρον και για τις μικρότερες ανάγκες της περιφέρειας που όμως είναι μεγάλης σημασίας για τις τοπικές κοινωνίες. Στο πλαίσιο αυτό πρώτη προτεραιότητα είναι η προώθηση ενός νέους αεροδρομίου στα δυτικά του νομού που με τις νέες μεταφορικές και οδικές υποδομές θα εξυπηρετεί την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και όλη την νότια βαλκανική. Επίσης η μεταφορά της ΔΕΘ σε περιοχή εκτός του Ευρύτερου Πολεοδομικού Συγκροτήματος και μετατροπή του χώρου που σήμερα τη φιλοξενεί στο κέντρο της πόλης σε Μητροπολιτικό Πάρκο. Ακόμη δημιουργία προαστιακού σιδηροδρόμου, επέκταση των αστικών συγκοινωνιών σε όλο το νομό, αποκέντρωση πανεπιστημιακών σχολών, γρήγορη κατασκευή εξωτερικής περιφερειακής οδού, προστασία του περιβάλλοντος, τουριστική ανάδειξη και αξιοποίηση, δημιουργία βιοτεχνικού πάρκου κ.ά.
Και είναι αυτή η νέα διακυβέρνηση της χώρας, η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, που μπορεί να εγγυηθεί όλα τα παραπάνω, είναι αυτή που η κυβερνητική της δράση για τη Θεσσαλονίκη, το νομό μας, εγγυάται το αύριο!
Το αύριο της Θεσσαλονίκης του 21ου αιώνα, όπως όλοι μας οι Μακεδόνες, όλοι οι Έλληνες, ονειρευόμαστε.