Άρθρο: "Το μήνυμα των εκλογών"

Άρθρο: "Το μήνυμα των εκλογών"

Άρθρο στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος"


To αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών θα επέτρεπε στην Κυβέρνηση να θριαμβολογήσει μπροστά από τον ''μπλέ'' χάρτη της χώρας και να μιλήσει για πολιτική κυριαρχία. Η Νέα Δημοκρατία, όμως, δεν πρόκειται να το κάνει καθώς προσεγγίζει αυτές τις εκλογές και ερμηνεύει τα αποτελέσματά τους με αυτοδιοικητικούς και όχι κομματικούς όρους δείχνοντας εμπράκτως την υπεύθυνη πολιτική της στάση, αλλά και το πώς εννοεί τη σύγχρονη αυτοδιοίκηση και λειτουργία του κράτους.

Στον πρώτο γύρο των νομαρχιακών εκλογών οι υποψήφιοι που υποστήριξε η ΝΔ επικράτησαν σε 28 νομούς, μεταξύ των οποίων και στο νομό Θεσσαλονίκης όπου το αποτέλεσμα και η καθαρή επικράτηση του Παναγιώτη Ψωμιάδη προσλαμβάνει ξεχωριστής βαρύτητας πολιτικό συμβολισμό δεδομένου ότι για άλλη μια εκλογική διαδικασία παρατηρήθηκαν συντονισμένες επιθέσεις πολιτικών σκοπιμοτήτων εις βάρος του. Στους δήμους ο στηριζόμενος από τη ΝΔ στην Αθήνα επέτυχε μια μεγάλη νίκη, ενώ στη Θεσσαλονίκη, αν και απρόσμενα θα απαιτηθεί και δεύτερος γύρος, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος συγκέντρωσε ένα υψηλό ποσοστό (σχεδόν υπεδιπλάσιο από την υποψήφια του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου) κρίνοντας από τα δεδομένα όπως η φθορά της 8ετούς διοίκησης, οι παράλληλες υποψηφιότητες των κυρίων Μπουτάρη και Καρατζαφέρη, αλλά και ο σκληρός πόλεμος εναντίον του. Και είναι δεδομένο ότι την Κυριακή θα επανεκλεγεί πανηγυρικά και με υψηλό ποσοστό διότι από τη μια οι πολίτες θα κρίνουν και θα αξιολογήσουν το έργο του από την άλλη θα συγκρίνουν τους δύο υποψηφίους όπου και εκεί ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος υπερέχει κατά κράτος.
Το θετικό αποτέλεσμα των υποψηφίων που στήριξε η ΝΔ αποτελεί δικαίωση της αυτοδιοικητικής πρότασης και πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση η οποία ενισχύει μέσα από σειρά πρωτοβουλιών οικονομικά και θεσμικά τους δήμους και τις νομαρχίες. Αποτελεί και δικαίωση των επιλογών της σε πρόσωπα αλλά και της στρατηγικής που ακολούθησε που τοποθετεί πρώτα το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών.
Κάθε εκλογική διαδικασία ωστόσο είναι μια πράξη πολιτική επομένως εμπεριέχει και πολιτικά μηνύματα ενώ από τα αποτελέσματά της εξάγονται και πολιτικά συμπεράσματα. Οι πολίτες με τη ψήφο τους επέλεξαν πρόοδο αντί για στασιμότητα, διάλογο αντί για στείρα άρνηση, συναίνεση αντί για πόλωση. Έστειλαν μήνυμα συνέχισης με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς της στρατηγικής επιλογής των μεταρρυθμίσεων σε οικονομία, λειτουργία του κράτους, παιδεία και υγεία. Παράλληλα όμως έστειλαν και μήνυμα καταδίκης της πολιτικής τακτικής του ΠΑΣΟΚ, ειδικά όπως αυτή εκφράστηκε προεκλογικά από τον Γιώργο Παπανδρέου, που επιχειρεί να πολώσει και να οξύνει το πολιτικό κλίμα και να διχάσει την κοινωνία για να συσπειρώσει το κόμμα του.
Η ΝΔ όπως καταδεικνύεται από το αποτέλεσμα των εκλογών αλλά και για άλλη μια φορά από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη και έχει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Αυτή η νέα εντολή αποτελεί ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη. Για αυτό και η Κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει, δεν θριαμβολογεί ούτε εκμεταλλεύεται την αυτοδιοικητική επιλογή και ψήφο των πολιτών για πολιτικό όφελος. Αλλά λαμβάνει το μήνυμά τους και συνεχίσει ακόμη πιο γρήγορα και αποφασιστικά στον δρόμο της υπευθυνότητας, της ενότητας και των μεταρρυθμίσεων.