Άρθρο: "Πορεία στον δύσκολο δρόμο της υπευθυνότητας"

Άρθρο: "Πορεία στον δύσκολο δρόμο της υπευθυνότητας"

Άρθρο στην εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος" (Δ. Ρίζου)


Ασφάλεια είναι η λέξη κλειδί που χαρακτηρίζει τον προϋπολογισμό του 2007 το προσχέδιο του οποίου κατέθεσε η κυβέρνηση την προηγούμενη Δευτέρα στη Βουλή για δημόσια διαβούλευση. Αποτελεί ένα ακόμα σταθερό βήμα στην πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης, που αποδίδει καρπούς, με κοινωνικό πρόσωπο και ήπιες επιλογές για αυτό και δημιουργεί ασφάλεια τόσο στην πορεία της οικονομίας όσο και των πολιτών, ιδιαίτερα για όσους ανήκουν στα χαμηλά και μεσαία οικονομικά στρώματα.

Είναι ένας προϋπολογισμός αναπτυξιακός, κοινωνικά δίκαιος και αναπτυξιακός που επιλέγει το δύσκολο δρόμο και όχι τον εύκολο της παροχολογίας και του λαϊκισμού.
Ο νέος προϋπολογισμός αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τα αποτελέσματα της σταθερής και συνεπούς οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η νέα διακυβέρνηση. Το αποτυπώνει στους δημοσιονομικούς δείκτες οι οποίοι δεν είναι απλώς αριθμοί αλλά -καταγράφοντας την σημερινή κατάσταση της οικονομίας που επιτέλους έχει βρει το δρόμο της εξυγίανσης- αποκτούν κοινωνική και ανθρώπινη διάσταση. Και αυτό διότι στον προϋπολογισμό του 2007 προβλέπεται η μετακύλιση των θετικών αποτελεσμάτων στον τομέα της οικονομίας στους πολίτες.
Προβλέπεται η αύξηση του αφορολογήτου ορίου στα 12000 ευρώ, η μείωση των φορολογικών συντελεστών με τον κεντρικό να μειώνεται σταδιακά την τριετία 2007-2009 από το 30 στο 25% και τον ανώτατο του 40% να μειώνεται στο 35%. Η κυβέρνηση παραμένει συνεπής και στις δεσμεύσεις της για αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ στα 330 ευρώ έως το τέλος της πρώτης της τετραετίας και του επιδόματος του ΕΚΑΣ στα 230 Ευρώ. Επιπροσθέτως αυξάνεται το επίδομα ανεργίας ενώ προβλέπεται και η επιστροφή της 2ης και 3ης δόσης του ΛΑΦΚΑ. Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη προβλέπεται περαιτέρω μείωση του ελλείμματος που φέτος εκτιμάται ότι θα κλείσει στο 2,6% του ΑΕΠ στο 2.4% αλλά και μείωση της ανεργίας στο 8,2%.
Τα στοιχεία αυτά οδηγούν εύκολα στο συμπέρασμα πως ο προϋπολογισμός του 2007 αποτελεί ένα ακόμα βήμα για την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά και ένα ακόμα βήμα για την ενίσχυση των πολιτών. Διότι προχωρά με βήματα σταθερά και όχι λαϊκιστικά, δεν υποθηκεύει το μέλλον της οικονομίας και εν τέλει της χώρας και των πολιτών με παροχές οι οποίες μπορεί να προκαλούν οφέλη αλλά τελικά αυτά αποδεικνύονται πρόσκαιρα καθώς επιστρέφονται πίσω πολλαπλάσια.
Η νέα διακυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει τον εύκολο δρόμο. Και αυτό είναι πράξη ευθύνης από μια υπεύθυνη κυβέρνηση. Αυτό είναι υπεύθυνη πολιτική, πολιτική υπέρ των πολλών. Και η ΝΔ θα την εφαρμόσει προχωρώντας μακριά από τους δρόμους του λαϊκισμού που δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ αναζητεί για άλλη μια φορά.