Άρθρο: "Το νέο αναπτυξιακό όραμα για το Νομό Θεσσαλονίκης"

Άρθρο: "Το νέο αναπτυξιακό όραμα για το Νομό Θεσσαλονίκης"

Άρθρο στην εφημερίδα "Αυριανή"


Στο επίκεντρο του πανελλαδικού ενδιαφέροντος μπαίνει η Θεσσαλονίκη με αφορμή την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που για 71η φορά θα ανοίξει σε λίγες ημέρες τις πύλες της. Βεβαίως οι πολίτες της Θεσσαλονίκης γνωρίζουν πλέον καλά πως δεν χρειάζεται να έρθει ο Σεπτέμβριος και η ΔΕΘ ώστε να έρθει η Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο και του κυβερνητικού ενδιαφέροντος, όπως συνέβαινε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, διότι η Θεσσαλονίκη και η ελληνική περιφέρεια είναι διαρκώς στο επίκεντρο της πολιτικής της νέας διακυβέρνησης. Γι΄ αυτό και από το βήμα της Έκθεσης, η Θεσσαλονίκη δεν θα ακούσει υποσχέσεις. Θα δει αποδείξεις για τα αναπτυξιακά βήματα που συντελούνται, για τις δεσμεύσεις προηγούμενων χρόνων που ήδη έχουν προωθηθεί.
Η Θεσσαλονίκη και η ελληνική περιφέρεια μετά από μια μακρά περίοδο κενών και ουδέποτε εκπληρούμενων εξαγγελιών, τις οποίες έδιναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, περνάει επιτέλους από την εποχή των λόγων σε αυτήν των έργων.
Με δεδομένη την πολιτική βούληση της νέας διακυβέρνησης για έμφαση στην ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη και την προσωπική εγγύηση του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή.
Έμπρακτη απόδειξη το σύνολο των έργων υποδομής και των άλλων παρεμβάσεων που προωθούνται ήδη στη Θεσσαλονίκη. Το Μετρό, ένα έργο-σύμβολο της αναξιοπιστίας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, κατασκευάζεται. Ξεκίνησε ήδη και μέσα στα επόμενα χρόνια θα ολοκληρωθεί. Το αμέσως προσεχές διάστημα ξεκινά η κατασκευή της υποθαλάσσιας οδικής αρτηρίας, ομοίως και του 6ου προβλήτα στο Λιμάνι και της επέκτασης του διαδρόμου προσγείωσης 10-28 του αεροδρομίου Μακεδονίας. Το σιδηροδρομικό δίκτυο αναβαθμίζεται και οι συνδέσεις επεκτείνονται, η Εγνατία Οδός προχωρά με ταχείς ρυθμούς, ενώ προχωρά και το τμήμα Μαλιακός-Κλειδί της ΠΑΘΕ.
Δεν είναι, όμως, μόνο τα έργα αλλά ένα πλέγμα δράσεων και δομών που έρχονται να οικοδομήσουν ισχυρές βάσεις και προϋποθέσεις προόδου όπως η Ζώνη Καινοτομίας Ανατολικής Θεσσαλονίκης και ο Φορέας Διαχείρισης και Προστασίας του Θερμαϊκού Κόλπου, το νομοσχέδιο για την ίδρυση των οποίων έχει πάρει ήδη τον δρόμο προς τη Βουλή, αλλά και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η διοικούσα επιτροπή του οποίου ήδη ορίστηκε.
Όλα αυτά έρχονται να βγάλουν από την απομόνωση τη Θεσσαλονίκη και το σύνολο του νομού και να δώσουν επιτέλους στην περιοχή όλα όσα δικαιούται. Απομένει βέβαια από τώρα να δούμε μπροστά και να κοιτάξουμε τις μελλοντικές ανάγκες του νομού Θεσσαλονίκης ώστε εγκαίρως να σχεδιάσουμε, να μελετήσουμε και να προωθήσουμε λύσεις και νέα έργα και παρεμβάσεις, ώστε η Θεσσαλονίκη να μην χάσει ξανά τις ευκαιρίες που απώλεσε από την 20ετία του ΠΑΣΟΚ. Να βρούμε το νέο αναπτυξιακό όραμα και πρότυπο της Θεσσαλονίκης και να χαράξουμε το νέο της στρατηγικό σχέδιο το οποίο θα συνδέει το χθες με το σήμερα και θα εγγυάται ένα ισχυρό αύριο στο σύνολο της Νοτιανατολικής Ευρώπης στην οποία πρέπει να έχουμε διαρκώς στραμμένο το βλέμμα και το ενδιαφέρον μας.
Το 2012 η Θεσσαλονίκη γιορτάζει έναν αιώνα ελεύθερου βίου, έναν αιώνα από την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους. Η Θεσσαλονίκη μπορεί και αξίζει να γιορτάσει την επέτειο αυτή με μια διοργάνωση παγκόσμιας εμβέλειας. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να διεκδικήσει, και μπορεί να κερδίσει, τη διοργάνωση της παγκόσμιας έκθεσης ΕΧΡΟ για το 2012. Αρκεί να το κάνει με μεθοδικότητα, σχέδιο και ενότητα και να γίνει η ΕΧΡΟ το σήμα κατατεθέν της σύγχρονης Θεσσαλονίκης του 21ου αιώνα, αλλά και το αναπτυξιακό της όχημα, ακριβώς όπως λειτούργησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 για το λεκανοπέδιο της Αττικής.
Η εξέλιξη αυτή μπορεί να οδηγήσει και σε μετεγκατάσταση της ΔΕΘ εκτός του Πολεοδομικού Συγκροτήματος από το κέντρο στο οποίο βρίσκεται σήμερα, ώστε και να δημιουργηθούν σύγχρονες και άνετες εκθεσιακές και συνεδριακές εγκαταστάσεις, αλλά και ο χώρος της ΔΕΘ να μετατραπεί σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου και αναψυχής κάτι που χρειάζεται η πόλη.
Ακόμα απαιτείται η κατασκευή νέου σύγχρονου αεροδρομίου στα δυτικά του νομού, το οποίο να είναι σε θέση να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες του μέλλοντος, όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά του συνόλου της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και της νότιας Βαλκανικής. Πρέπει, όμως, μέχρι τότε να προχωρήσουν κανονικά τα έργα αναβάθμισης του «Μακεδονία».
Στο πλαίσιο της ισόρροπης ενδοπεριφερειακής ανάπτυξης θα πρέπει να υπάρξει προαστιακός σιδηρόδρομος, αλλά και αποκέντρωση των πανεπιστημιακών σχολών προς περιοχές της υπαίθρου. Ο νομός έχει ακόμα ανάγκη από αύξηση των αναπτυξιακών κινήτρων και προτεραιότητα σε θέματα όπως το επαρχιακό οδικό δίκτυο, η σχολική στέγη και η προστασία του περιβάλλοντος. Θα πρέπει παράλληλα να δημιουργηθεί βιοτεχνικό πάρκο στην επαρχία Λαγκαδά, καθώς επίσης και Ιπποδρομιακό Κέντρο στην ύπαιθρο του Νομού μας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι αδιαμφισβήτητο πως η Θεσσαλονίκη τυγχάνει του κυβερνητικού ενδιαφέροντος, βαδίζει το δρόμο της ανάπτυξης και βλέπει το μέλλον της με αισιοδοξία.