Άρθρο: «Ήρθε η ώρα της Θεσσαλονίκης και της ελληνικής περιφέρειας»

Άρθρο: «Ήρθε η ώρα της Θεσσαλονίκης και της ελληνικής περιφέρειας»

Άρθρο στην εφημερίδα "Μακεδονία"

Πολιτική βούληση της νέας διακυβέρνησης, που ήδη υλοποιείται, είναι η έμφαση στην ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής έχει πολλές φορές δεσμευθεί προσωπικά πως ήρθε η ώρα της -για πολλά χρόνια ξεχασμένης και αδικημένης από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ- ελληνικής περιφέρειας, η οποία εξαιτίας των αδυναμιών και αστοχιών των προηγούμενων κυβερνήσεων παρουσιάζει σήμερα αναπτυξιακό έλλειμμα.
Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα και έμπρακτη απόδειξη ότι ήδη η κυβέρνηση αναπτύσσει τις πολιτικές της με προτεραιότητα στην περιφέρεια, είναι τα όσα βρίσκονται σε εξέλιξη στην Θεσσαλονίκη. Όπως προέκυψε από την πρόσφατη νέα επίσκεψη του πρωθυπουργού στην πόλη και τη σύσκεψη που είχε στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ο νομός Θεσσαλονίκης και το σύνολο του βορειοελλαδικού χώρου εισέρχονται σε αναπτυξιακή τροχιά και δημιουργούνται όλες οι απαραίτητες υποδομές και προϋποθέσεις ώστε να καταστούν κέντρο των Βαλκανίων και να πρωταγωνιστήσουν στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σε ό,τι αφορά τα μεγάλα έργα υποδομής, όπως το μετρό η υποθαλάσσια οδική αρτηρία, το λιμάνι και το αεροδρόμιο, που για χρόνια παρέμεναν ανεκπλήρωτες υποσχέσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και μνημείο εμπαιγμού των Θεσσαλονικέων, πλέον ξεκινά η κατασκευή τους. Τα έργα αυτά σε συνδυασμό με την Εγνατία Οδό και το τμήμα Μαλιακός-Κλειδί της ΠΑΘΕ συμβάλουν στην ανάπτυξη Μακεδονίας και Θράκης. Δεν είναι, όμως, μόνο τα έργα αλλά ένα πλέγμα δράσεων και δομών που έρχονται να οικοδομήσουν ισχυρές βάσεις και προϋποθέσεις προόδου όπως η Ζώνη Καινοτομίας Ανατολικής Θεσσαλονίκης, το Διεθνές Πανεπιστήμιο και ο Φορέας Διαχείρισης και Προστασίας του Θερμαϊκού Κόλπου.
Όλα αυτά έρχονται να βγάλουν από την απομόνωση τη Θεσσαλονίκη και το σύνολο του νομού και να δώσουν επιτέλους στην περιοχή όλα όσα δικαιούται. Απομένουν βέβαια ακόμα πολλά να γίνουν για το νομό, όπως μια σειρά μικρότερων αλλά απαραίτητων για τις τοπικές κοινωνίες έργων υποδομής και φυσικά εφαρμογή της ισόρροπης ανάπτυξης και της αποκέντρωσης που η κυβέρνηση υλοποιεί ήδη κεντρικά και στο επίπεδο του νομού.
Ωστόσο είναι σαφές και αυτό κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει πως ο νομός Θεσσαλονίκης κερδίζει πλέον καθημερινά το στοίχημα της ανάπτυξης και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Το σύνολο δε των όσων ήδη υλοποιούνται ή προωθούνται για τη Θεσσαλονίκη σε συνδυασμό με το ότι ο κ. Κώστας Καραμανλής τα παρακολουθεί ο ίδιος εκ του σύνεγγυς, στέλνουν τρία πολιτικά μηνύματα: πως ήρθε η ώρα του νομού Θεσσαλονίκης και της ελληνικής περιφέρειας, πως οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης θα υλοποιηθούν στο ακέραιο και πως ο πρωθυπουργός έχει προσωπικό ενδιαφέρον για την περιοχή και την ελληνική ύπαιθρο.