Άρθρο: "Νέα αναπτυξιακή τροχιά"

Άρθρο: "Νέα αναπτυξιακή τροχιά"

Άρθρο στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος της Κυριακής»


Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι με αφορμή την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αθήνα και την πετυχημένη διεξαγωγή τους εκεί τον Αύγουστο του 2004, πολλά σημαντικά έργα έγιναν στο λεκανοπέδιο της Αττικής συνολικά, με αποτέλεσμα η διαφορά ανάπτυξης μεταξύ Αθηνών και υπόλοιπης Ελληνικής περιφέρειας, να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο.
Επίσης, όλοι γνωρίζουμε, ότι ο νομός Θεσσαλονίκης, τα τελευταία 20 χρόνια, με κύρια ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, δεν πήρε όλα όσα δικαιούνταν, δεν έγιναν μεγάλα έργα, υποδομές που είχε και έχει ανάγκη ο τόπος, για να μπει σε μια δυναμική τροχιά ανάπτυξης, να μπορέσει να διαδραματίσει τον ιστορικό και γεωγραφικό ρόλο του, να αναδειχθεί σε μητροπολιτικό κέντρο των Βαλκανίων, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης συνολικότερα.

Ήδη η νέα διακυβέρνηση της χώρας, η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή πιστή στις προεκλογικές της διακηρύξεις, ανακήρυξε τα χρόνια που ακολουθούν μετά την επιτυχή διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, χρόνια της Ελληνικής περιφέρειας. Ήδη ειδικότερα στην περιοχή μας, μια σειρά μεγάλων αναπτυξιακών έργων, έχουν ξεκινήσει ή ετοιμάζονται το αμέσως προσεχές διάστημα να ξεκινήσουν (π.χ. Μετρό Θεσσαλονίκης, υποθαλάσσια αρτηρία, ολοκλήρωση 6ης προβλήτας στο λιμάνι, τεχνολογικό πάρκο στην Θέρμη, Ζώνη καινοτομίας κλπ.)
Όμως, σίγουρα είναι γεγονός , ότι δεν υπάρχει ισόρροπη ανάπτυξη στο Νομό Θεσσαλονίκης. Η επαρχία Λαγκαδά, μια περιοχή κυριολεκτικά ευλογημένη από το Θεό, μια που συνδυάζει βουνά (Βερτίσκος - Κερδύλια απ' τη μια πλευρά, Χορτιάτης - Χολομώντας από την άλλη), λίμνες (Κορώνεια - Βόλβη), τον πανέμορφο Στρυμονικό κόλπο με τις μαγευτικές του παραλίες, δυστυχώς, υστερεί τραγικά σε ανάπτυξη, έχοντας το 1/3 της ανάπτυξης σε σχέση με τον υπόλοιπο νομό.
Έτσι αν εξαιρέσουμε μια μικρή περιοχή γύρω από την πόλη του Λαγκαδά, και τα τουριστικά θέρετρα της περιοχής (Σταυρός - Άνω Σταυρός - Βρασνά-Ασπροβάλτα), όλα τα υπόλοιπα πανέμορφα χωριά της Επαρχίας Λαγκαδά, μαραζώνουν στην κυριολεξία, αδειάζουν από πληθυσμό, ειδικότερα από νέους ανθρώπους, τα σχολεία συνεχώς κλείνουν, το ένα μετά το άλλο.
Οι αιτίες πολλές, οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων ακόμη περισσότερες. Ανεργία, αποτέλεσμα έλλειψης κινήτρων για τη δημιουργία επιχειρήσεων στην περιοχή, έλλειψη βασικών υποδομών (ύδρευσης, αποχέτευσης), κακό επαρχιακό οδικό δίκτυο, έλλειψη τουριστικής προβολής και αξιοποίησης των ασύγκριτων σε ομορφιά και πλούσια πολιτιστική παράδοση χωριών της επαρχίας μας.
Μπορούμε όμως και πιστεύουμε ότι με συντονισμένες προσπάθειες και κοινή δράση όλων των θεσμικών φορέων του Νομού (Πολιτικά Κόμματα - Βουλευτές - Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση - Εκκλησία - Πολιτιστικοί και Αθλητικοί Σύλλογοι και Σωματεία), αλλά και των ενεργών πολιτών της επαρχίας Λαγκαδά, μπορούμε να ανατρέψουμε την υπάρχουσα τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η περιοχή μας. Αρκεί να το πιστέψουμε και όλοι μαζί ΕΝΩΜΕΝΟΙ να αγωνιστούμε για να το πετύχουμε. Να βάλουμε την επαρχία Λαγκαδά, σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά, ελπίδας και προοπτικής για ένα καλύτερο μέλλον.

Στον διάλογο που με θαυμάσια πρωτοβουλία της εφημερίδας "Αγγελιοφόρος" ξεκινάει, και για το λόγο αυτό θερμά τη συγχαίρω και εύχομαι - ελπίζω να συνεχίσει τέτοιου είδους σημαντικές πρωτοβουλίες, θα καταθέσω επιγραμματικά τις προτάσεις μου, προτάσεις που επανειλημμένα μέσα από διάφορες ομιλίες, άρθρα, συνεντεύξεις έχω προβάλλει, και έχω προσπαθήσει μέσω διαφόρων υπουργείων, αλλά και Κοινοβουλευτικής δράσης να προωθήσω.

1) Αλλαγή από την Β' στη Γ' Ζώνη Κινήτρων του αναπτυξιακού νόμου για όλη την επαρχία Λαγκαδά
Με την ευκαιρία της αναθεώρησης στις 31/12/2006 του χάρτη κρατικών ενισχύσεων περιφερειακού χαρακτήρα για αντιμετώπιση ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, επιβάλλεται να υπάρξουν ουσιαστικά κίνητρα, για εγκατάσταση βιομηχανικών - βιοτεχνικών μονάδων στην περιοχή μας.

2) Δημιουργία Βιοτεχνικού πάρκου στην επαρχία Λαγκαδά
Σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση της επαρχίας μας, να χωροθετηθεί περιοχή για την δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου για εγκατάσταση εκεί επιχειρήσεων, που θα μπορούν οργανωμένα - χωροθετημένα - με όλες τις απαραίτητες υποδομές (ύδρευση - αποχέτευση - ηλεκτρικού ρεύματος- οδικού δικτύου), με σεβασμό στον περιβάλλον, να λειτουργήσουν και να αναπτυχθούν απρόσκοπτα.

3) Την αποκατάσταση του οικοσυστήματος της λίμνης Κορώνειας
Ήδη με την κατασκευή βιολογικού σταθμού ακαθάρτων της πόλης του Λαγκαδά, την έναρξη κατασκευής του αποχετευτικού δικτύου Λαγκαδά, την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση του αναθεωρημένου Master Plan για την διάσωση της λίμνης, μπορούμε να κοιτάμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον για το συγκεκριμένο θέμα.

4) Κατασκευή νέων σύγχρονων οδικών υποδομών
Η «Εγνατία Οδός» είναι σε ό,τι αφορά στην Επαρχία Λαγκαδά, ήδη μια πραγματικότητα που έχει αρκετά θετικά αποτελέσματα. Αλλά δεν αρκεί μόνον αυτή. Πρέπει να συνοδευτεί από μια σειρά άλλων συμπληρωματικών οδικών έργων, που είναι απαραίτητα για να δημιουργήσουν ένα πλέγμα σωστών οδικών αξόνων εξυπηρέτησης των κατοίκων όλης της περιοχής. Ενδεικτικά αναφέρονται, η κατασκευή του δρόμου Άσσηρος - Λαγκαδά, η κατασκευή του οδικού άξονα Χορτιάτης - Αρδαμέρι - Σαρακήνα -Ζαγκλιβέρι, ο κάθετος οδικός άξονας της Εγνατίας οδού που από Προμαχώνα - Νιγρίτα - Σοχό - Ασκό - κόμβο Προφήτη - Λαγκαδίκια - Ζαγκλιβέρι - θα καταλήγει στο αεροδρόμιο. Φυσικά εξυπακούεται η σωστή συντήρηση και βελτίωση όπου χρειάζεται, του υφιστάμενου Επαρχιακού οδικού δικτύου.

5) Επέκταση των Αστικών Συγκοινωνιών σε όλο το Νομό
Αυτή τη στιγμή, εννέα Δήμοι, οι πιο φτωχοί της επαρχίας Λαγκαδά, περίπου 30 χωριά, στερούνται συγκοινωνιών. Απαιτείται στα πλαίσια της ισονομίας, όλος ο Νομός να αποκτήσει ενιαία αστική συγκοινωνία. Δεν είναι δυνατόν στον ίδιο νομό να υπάρχουν πολίτες 2 κατηγοριών, πολίτες που έχον ποιοτικές - πυκνές - φθηνές συγκοινωνίες και άλλοι, που δεν έχουν καθόλου στην ουσία συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση.

6) Δημιουργία προαστιακού σιδηρόδρομου
Δεν αρκεί η δημιουργία μόνο του Μετρό στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Αυτή πρέπει να συνδυασθεί με ένα δίκτυο προαστιακού σιδηρόδρομου, προς όλες τις πλευρές του Νομού, αλλά και σε γειτονικούς Νομούς. Ειδικότερα για την επαρχία μας, πρέπει το συντομότερο δυνατόν να ξεκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες για την επαναλειτουργία της παλιάς Σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη - Λαγκαδάς - Σταυρός.
Οι συνέπειες από την επαναλειτουργία μιας τέτοιας σιδηροδρομικής γραμμής, θα ήταν πραγματικά ιδιαίτερα θετικές για τους πολίτες, αλλά και για την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή.

7) Τουριστική ανάδειξη και αξιοποίηση της Επαρχίας Λαγκαδά
Πλούσιες φυσικές ομορφιές, πλούσια ιστορική - λαογραφική παράδοση, γραφικά ορεινά χωριά, πανέμορφες ακτές στο Στρυμονικό κόλπο, περιμένουν την προβολή τους, την τουριστική αξιοποίηση τους. Η επαρχία Λαγκαδά, μπορεί και πρέπει να αποκτήσει τουριστική ταυτότητα κα να προσελκύσει Έλληνες και ξένους τουρίστες.


Πολλές ακόμη προτάσεις θα μπορούσαν να γίνουν, πολλές απόψεις να διατυπωθούν για την προσπάθεια της ανάπτυξης στην επαρχία Λαγκαδά. Αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι πρέπει το στοίχημα αυτό, σε ένα χρονικό ορίζοντα μιας δεκαετίας το αργότερο, να κερδηθεί. Η υστέρηση ανάπτυξης στην επαρχία Λαγκαδά, οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες εντός του Νομού μας, πρέπει, μπορούν να αρθούν.
Στόχος όλων, πρέπει να είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, η προστασία ενός πανέμορφου περιβάλλοντος που τόσο βάναυσα στο παρελθόν κακοποιήθηκε. Και οφείλουμε στον τόπο, οφείλουμε στις επερχόμενες γενεές, στα παιδιά μας, να το προστατεύσουμε, να το αναδείξουμε, να προβάλλουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της επαρχίας Λαγκαδά, να πετύχουμε την ισόρροπη ανάπτυξη του νομού μας.

Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε.