Άρθρο: "Η Κυβέρνηση και οι “οι ιδέες” του κυρίου Παπανδρέου"

Άρθρο: "Η Κυβέρνηση και οι “οι ιδέες” του κυρίου Παπανδρέου"

Eφημερίδα: Η Αξία

Τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φόρεσε ξανά τον μικροπολιτικό του μανδύα, στον οποίο τελευταία καταφεύγει όλο και συχνότερα, επιχειρώντας να αμβλύνει το εσωκομματικό κλίμα δυσαρέσκειας προς το πρόσωπό του και να αυξήσει την συσπείρωση στο κόμμα του. Ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίζεται για άλλη μια φορά ως "Γκόρτζος" και "Μαυρογιαλούρος", αποφεύγει οποιαδήποτε αυτοκριτική και ζητάει ευθύνες από την νέα διακυβέρνηση για προβλήματα που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, στις οποίες συμμετείχε, δημιούργησαν ή δεν μπόρεσαν επί μια 20ετία να αντιμετωπίσουν. Επιρρίπτει ευθύνες για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας την ώρα που η κυβέρνηση εκ του θεσμικού της ρόλου δεν μπορεί να παρέμβει, αλλά παρά ταύτα έχει στείλει ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα καλώντας πλέον τους εργοδότες να προχωρήσουν σε καλύτερες προτάσεις σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις.
Την ίδια ώρα σιωπά, παρά τις δικαιολογίες που τραυλίζουν από τη Χαριλάου Τρικούπη, για την "θολή" πρόταση που ο ίδιος είχε υποβάλει καταχειροκροτούμενος σε προεκλογική κομματική εκδήλωση στο Λαύριο για την ανασφάλιστη εργασία των νέων, μια πρόταση που δεν απέχει στη φιλοσοφία της και πολύ από το νόμο Ντε Βιλπέν, που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στη Γαλλία.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ., όπως αποτυπώθηκε και στο μεταρρυθμιστικό έργο που ήδη έχει προωθήσει αυτά τα δύο χρόνια, θα παραμείνει μακριά από τις σειρήνες της μικροπολιτικής και του λαϊκισμού, δεν θα ακολουθήσει τον πολιτικό δρόμο του ΠΑΣΟΚ, της δημαγωγίας και της έλλειψης προτάσεων, και θα παραμείνει προσανατολισμένη στην προώθηση του προγράμματός της το οποίο θα εφαρμοστεί στο σύνολό του στη διάρκεια της τετραετίας, υλοποιώντας όλες τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες τυγχάνουν της αποδοχής και υποστήριξης της ελληνικής κοινωνίας που αναγνωρίζουν την αναγκαιότητά τους, θα συνεχιστούν σε κράτος, οικονομία, παιδεία και υγεία. Μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν την εικόνα της χώρας και την καθημερινότητα των πολιτών, αντιμετωπίζοντας παθογένειες και αδυναμίες δεκαετιών, δημιουργώντας συνθήκες ανάπτυξης, εξυγίανσης των οικονομιών, διαφάνειας στη δημόσια διοίκηση και καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών.
Οι μεταρρυθμίσεις όμως -οι οποίες όπως αποτυπώθηκε με σαφήνεια στην πρόσφατη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνουν τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας- θα προωθηθούν με κοινωνικό πρόσωπο. Η μείωση του ελλείμματος και συνολικότερα η επίτευξη των οικονομικών στόχων ανοίγει και τον δρόμο για ουσιαστικές παροχές και ελαφρύνσεις προς τους πολίτες και κατά προτεραιότητα στους συνταξιούχους και τους οικονομικά ασθενέστερους. Τόσο με την αύξηση των συντάξεων και των επιδομάτων όσο και με την ουσιαστική και γενναία μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 2007. Μέτρα που θα ανακουφίσουν τους πολίτες, αλλά παράλληλα θα προκύπτουν από μια υγιή ελληνική οικονομία.
Στο πλαίσιο του μεταρρυθμιστικού της έργου η κυβέρνηση προωθεί και την Συνταγματική Αναθεώρηση που ουσιαστικά αποτελεί το επιστέγασμα του μεταρρυθμιστικού προγράμματός της και έρχεται όχι απλά να ολοκληρώσει έναν κύκλο διαρθρωτικών αλλαγών και τομών στο κράτος και την οικονομία τις οποίες έχει πραγματοποιήσει η νέα διακυβέρνηση, αλλά και να ενισχύσει και επιταχύνει την προώθηση νέων.
Η κυβέρνηση το 2004 έλαβε από τους πολίτες μια ρητή εντολή. Να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, σε νέες πολιτικές ανάπτυξης και κοινωνικής αλληλεγγύης. Και χρέος της απέναντι σε όσους την εμπιστεύτηκαν αλλά πολύ περισσότερο προς τη χώρα και τις επόμενες γενιές είναι να προχωρήσει ακόμα πιο δυναμικά με γνώμονα το να είναι χρήσιμη.