Άρθρο "Έγιναν βήματα μπροστά"

Άρθρο "Έγιναν βήματα μπροστά"

Εφημερίδα: Μακεδονία της Κυριακής

Το 2005 ήταν μια σημαντική χρονιά για την Ελλάδα, μια χρονιά που ο τόπος έκανε βήματα μπροστά, βήματα ανάπτυξης και προόδου.
Η νέα διακυβέρνηση τόλμησε να υλοποιήσει τις αναγκαίες για τη χώρα μεταρρυθμίσεις σε οικονομία και κράτος, να συγκρουστεί μετωπικά με τη διαφθορά και κατεστημένες νοοτροπίες της συντήρησης που καθήλωναν τη χώρα σε ένα τέλμα αδιαφάνειας, αντιπαραγωγικότητας, έλλειψης ισονομίας και ανάπτυξης. Μέσα σε λίγους μήνες υλοποιήθηκαν πολιτικές, διαρθρωτικές αλλαγές που δεν προωθήθηκαν επί χρόνια, όπως ο νέος αναπτυξιακός και φορολογικός νόμος, οι συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, το ασφαλιστικό των τραπεζών, αποκρατικοποιήσεις, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και φυσικά οι αλλαγές στη λειτουργία των ΔΕΚΟ που εξασφαλίζουν ορθολογική λειτουργία, αποδοτική και με σεβασμό στο χρήμα των φορολογουμένων.
Ταυτόχρονα μέσα στο 2005 φάνηκαν και τα πρώτα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής που θα επιτρέψει σταδιακά από το 2007 να υπάρξουν ουσιαστικές παροχές και ελαφρύνσεις στους πολίτες, σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Το έλλειμμα περιορίζεται και στο τέλος του επόμενου έτους θα διαμορφωθεί στο 2.6% ενώ την ίδια ώρα μειώνεται η ανεργία, ενώ παράλληλα οι ρυθμοί ανάπτυξης κινούνται σε υψηλά επίπεδα.
Η χρονιά έκλεισε για την Ελλάδα και με μια μεγάλη εθνική επιτυχία που αναμφισβήτητα μπορεί να θεωρηθεί το σημαντικότερο πολιτικό γεγονός του 2005. Η διασφάλιση για τη χώρα 20.1 δισεκατομμυρίων Ευρώ για το Δ' ΚΠΣ αποτελεί μια βάση ανάπτυξης και δημιουργίας πάνω στην οποία η νέα διακυβέρνηση ήδη σχεδιάζει συστηματικά και οργανωμένα να οικοδομήσει μια νέα δυναμική ανάπτυξης.
Βέβαια στο 2005 ξεχωρίζει και η εκλογή του κ. Κάρολου Παπούλια στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας κατόπιν της πρότασης του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή. Μια πολιτική απόφαση που αποδεικνύει την φιλοσοφία της νέας διακυβέρνησης, που θέλει τη συνένωση όλων των δημιουργικών δυνάμεων, το ξεπέρασμα των διαχωριστικών γραμμών του χθες και την πορεία με το βλέμμα στο μέλλον και όχι το παρελθόν.