Άρθρο "Προϋπολογισμός ευθύνης, ελπίδας και προοπτικής"

Άρθρο "Προϋπολογισμός ευθύνης, ελπίδας και προοπτικής"

Εφημερίδα: Εγνατία

Για την Νέα Δημοκρατία οικονομική πολιτική δεν είναι μόνο αριθμοί, δείκτες και ποσοστά. Είναι πρώτα και πάνω από όλα άνθρωπος και ανάγκες. Για τον λόγο αυτό κεντρική της απόφαση από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ήταν να ακολουθήσει τον δύσκολο δρόμο, τον δρόμο της ευθύνης. Οι κεντρικοί στόχοι της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι η δημοσιονομική εξυγίανση μέσω του περιορισμού του δημοσίου ελλείμματος και χρέους, η διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, η τόνωση της επιχειρηματικότητας, η ενίσχυση του ανταγωνισμού, η αύξηση της απασχόλησης και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Η πολιτική αυτή θα οδηγήσει από το 2007 σε πραγματικές και ουσιαστικές παροχές και ελαφρύνσεις στους πολίτες που θα αντικατοπτρίζουν και την οικονομική κατάσταση της χώρας και δεν θα κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί και δεν θα παρουσιάζουν μια ωραιοποιημένη εικόνα όπως για χρόνια έκαναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Η επιτυχία της οικονομικής μας πολιτικής είναι ορατή και αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρά τη διεθνή δυσμενή συγκυρία, την άνοδο των τιμών των πετρελαιοειδών αλλά και το γεγονός πως η χώρα διένυε μια μετα-ολυμπιακή χρονιά το δημόσιο έλλειμμα περιορίστηκε από το 6.6% στο 4.3% του Α.Ε.Π., οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας παρέμειναν υψηλοί, ξεπερνώντας το 3.6% ενώ και η ανεργία μειώθηκε κατά μία περίπου ποσοστιαία μονάδα.
Όλα αυτά, όμως, σαφώς και δεν προέκυψαν τυχαία. Είναι τα αποτελέσματα της εφαρμογής των πρώτων μέτρων ενός συνολικού και γενναίου, αλλά αναγκαίου μεταρρυθμιστικού προγράμματος που υλοποιείται. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, η φορολογική μεταρρύθμιση, οι αποκρατικοποιήσεις, ο περιορισμός των δημοσίων δαπανών και της σπατάλης, η επιτάχυνση των ρυθμών απορρόφησης του Γ' Κ.Π.Σ., η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η ρύθμιση του ασφαλιστικού των τραπεζών, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και η τομή στη λειτουργία των ΔΕΚΟ αποτελούν συνιστώσες αυτής της πολιτικής, που θα συνεχιστεί πάντα στο πλαίσιο της ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής δίχως αιφνιδιασμούς, με κοινωνική συναίνεση αλλά και με αποφασιστικότητα διότι η χώρα δεν μπορεί να χάσει άλλες ευκαιρίες.
Δεν μπορεί επί παραδείγματι να περιμένει η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, δεν μπορεί να περιμένει η αύξηση της παραγωγικότητας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, δεν μπορεί να περιμένει η αύξηση της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας.
Τους στόχους αυτούς εξυπηρετεί ο προϋπολογισμός του 2006, ένας προϋπολογισμός δίκαιος, αναπτυξιακός και κοινωνικά ευαίσθητος. Προβλέπει την περαιτέρω μείωση του ελλείμματος στο 2.6% του Α.Ε.Π., περιορισμό του δημοσίου χρέους και ενίσχυση της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. Κυρίως όμως προβλέπει την στερέωση της ελληνικής οικονομίας σε υγιείς και σταθερές βάσεις ώστε στη συνέχεια και οι πολίτες να καρπωθούν τα αποτελέσματα των προσπαθειών.
Τα αποτελέσματα της πολιτικής μας είναι ορατά και μαζί με την ελληνική επιτυχία στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, όπου η Ελλάδα κατάφερε να πάρει για το Δ' Κ.Π.Σ. 20.1 δισεκατομμύρια Ευρώ όταν μάλιστα η «πίτα» της Ε.Ε. μίκρυνε και μαζί αυξήθηκαν από 15 σε 25 τα κομμάτια, δείχνουν τον δρόμο.
Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να πορεύεται στον δρόμο αυτό, της ευθύνης, με αποφασιστικότητα και σταθερότητα για το καλό της οικονομίας και της χώρας.