Άρθρο: "Στο φως τα "έργα και αι ημέραι" του ΠΑΣΟΚ

Άρθρο: "Στο φως τα "έργα και αι ημέραι" του ΠΑΣΟΚ

Εφημερίδα: Αυριανή

Όλες οι "ύποπτες'' υποθέσεις, κάθε "σκιά'' που άφησε πίσω της η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα διερευνηθεί, οι ένοχοι θα αποκαλυφθούν και οι ευθύνες θα αποδοθούν.
Δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης αυτής της χώρας που να μην έχει βιώσει το πρόβλημα της διαφθοράς, όπως δεν υπάρχει ούτε ένας που να μην πιστεύει βαθιά πως η χώρα για χρόνια ήταν δέσμια εξωθεσμικών συμφερόντων και κέντρων διαπλοκής. Η διαφθορά και η διαπλοκή γιγαντώθηκαν στη χώρα μας υπό την ανοχή ή ακόμη και ενθάρρυνση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ δημιουργώντας ένα περιβάλλον στο οποίο οικονομικά συμφέροντα αποκτούσαν δύναμη συνδιοίκησης, ένα καθεστώς ευνοιοκρατίας των ολίγων και αρεστών, ένα κλίμα το οποίο έπνιγε κάθε δημιουργική προσπάθεια, και κυριολεκτικά δηλητηρίαζε την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου.

Όταν πριν ενάμιση χρόνο η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου, μετά την νίκη της στις εθνικές εκλογές, οι πολίτες εμπιστεύτηκαν στη νέα διακυβέρνηση τις ελπίδες τoυς για σπάσιμο των γραναζιών της διαπλοκής, που πλέον είχαν γίνει μέρος του συστήματος και ουσιαστικά κινούσαν την οικονομική πολιτική της πρώην κυβέρνησης. Οι πολίτες εμπιστεύτηκαν τη ΝΔ ως μια υγιή, καθαρή και ειλικρινή δύναμη, εκτιμώντας και αξιολογώντας την αταλάντευτη πορεία της στην κατεύθυνση της πλήρους διαφάνειας. Η ΝΔ άλλωστε το πλήρωσε αυτό. Πλήρωσε την απόφασή της να μην συμβιβαστεί με τα συμφέροντα αλλά να συγκρουστεί μαζί τους, καταφέρνοντας όμως έτσι να ανέλθει στην εξουσία αδέσμευτη, δίχως να χρωστά τίποτα και σε κανέναν.
Η κυβέρνηση 19 μήνες τώρα προχωρά στην ίδια πορεία, παρά τα ''μηνύματα'' των οικονομικών συμφερόντων που πλέον, μπροστά στην απώλεια των προνομίων που απολάμβαναν εις βάρος της ισονομίας και των πολιτών, έχουν περάσει στα "χτυπήματα''.
Παρά ταύτα η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, όχι μόνο να θωρακίσει με το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο, αλλά παράλληλα να συνεχίσει την σε βάθος έρευνα και την απόδοση ευθυνών σε όσους ολίγους και ισχυρούς για χρόνια καταπατώντας και εξαπατώντας πλούτισαν εις βάρος της χώρας και των πολλών. Αυτό είναι και μια λαϊκή βούληση και εντολή και η κυβέρνηση θα προχωρήσει εφεξής με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα και αποφασιστικότητα.
Οι πολίτες θέλουν να ξέρουν επί παραδείγματι που πήγαν τα χρήματα που επένδυσαν στο Χρηματιστήριο την περίοδο Σεπτεμβρίου '99-Μαρτίου 2000. Θέλουν να δουν ποιοι κρύβονται πίσω από την μεγαλύτερη απάτη στη σύγχρονη ελληνική ιστορία που οδήγησε στο εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες να χάσουν τις οικονομίες από τους κόπους μιας ζωής. Η κυβέρνηση δεν είναι εδώ για να σκεπάσει και κουκουλώσει αλλά για να αποκαλύψει. Η δίκη της διοίκησης της ΔΕΚΑ και του ρόλου που έπαιξε κατόπιν εντολών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στην εξαπάτηση των πολιτών είναι ένα δείγμα. Η διερεύνηση και η αποκάλυψη της υπόθεσης που αποτελεί ένα μέρος του «σκανδάλου του Χρηματιστηρίου» ξεκίνησε από τη ΝΔ και συγκεκριμένα μηνυτήριες αναφορές που κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος κ.Έβερτ.
Οι πολίτες θέλουν να ξέρουν για τις «δραστηριότητες» του κ.Βασιλείου Τσιτσιρίγκου, και γενικότερα της οικογένειας Τσιτσιρίγκου. Μια σειρά αποκαλύψεων που έρχονται στο προσκήνιο κάνουν τους πολίτες να απορούν πως τα προηγούμενα χρόνια ανέπτυξε τις δραστηριότητες για τις οποίες κατηγορείται και κανείς δεν τον έλεγξε αλλά και να ζητούν διερεύνηση των σχέσεων του με στελέχη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και της δημόσιας διοίκησης επί της προηγούμενης κυβέρνησης.
Ζητούν να μάθουν για τις καθυστερήσεις και την κακοδιαχείριση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στο θέμα του Εθνικού Κτηματολογίου. Η διαδικασία κτηματογράφησης αν και ξεκίνησε το 1995, χρηματοδοτούμενη από το Β' ΚΠΣ, και αποσκοπούσε στην κάλυψη 19 εκ. δικαιωμάτων, με αρχικό προϋπολογισμό 138 εκ. ευρώ και στόχο ολοκλήρωσης το 2000 τελικά προχώρησε μόνο για 5,8 εκ. δικαιώματα, ενώ το προβλεπόμενο τελικό κόστος του έργου εκτινάχθηκε στα 500 εκ. ευρώ, με ορίζοντα παράδοσης μόλις το 2006. Και λόγω αυτών των καθυστερήσεων και παρατυπιών επεβλήθη στην Ελλάδα από την Ε.Ε. το 2001 πρόστιμο ύψους 100 εκ. ευρώ
Όλες οι "ύποπτες'' υποθέσεις, κάθε "σκιά'' που άφησε πίσω της η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα διερευνηθεί, οι ένοχοι θα αποκαλυφθούν και οι ευθύνες θα αποδοθούν. Τα έργα και οι ημέρες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ σταδιακά έρχονται στη δημοσιότητα, όπως και η αποκάλυψη του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τον τρόπο που στο Υπουργείο Εσωτερικών έδιναν ως το 2003 στους "δικούς τους'' τα έργα του προγράμματος «Πολιτεία».
Κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσουν στην πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, παρά τον πόλεμο που ήδη το «σύστημα ΠΑΣΟΚ» έχει ξεκινήσει υπό το φόβο των αποκαλύψεων. Το επικοινωνιακό σκηνικό που επιχειρεί να στήσει αυτό το «σύστημα» θα καταρρεύσει παταγωδώς διότι δεν είναι τίποτα άλλο από μια προσπάθεια που ο ελληνικός λαός περιγράφει με την παροιμία «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης». Θα συνεχίσουμε δίχως να λογαριάσουμε το πολιτικό κόστος διότι αυτό είναι το χρέος μας προς την χώρα και τους πολίτες.