Άρθρο: "Ένα νέο αναπτυξιακό όραμα για τον νομό Θεσσαλονίκης"

Άρθρο: "Ένα νέο αναπτυξιακό όραμα για τον νομό Θεσσαλονίκης"

Περιοδικό: Αλάρμ

"Ένα νέο αναπτυξιακό όραμα για τον νομό Θεσσαλονίκης ή η Θεσσαλονίκη του μέλλοντός μας"

Επί είκοσι και πλέον χρόνια, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, η Θεσσαλονίκη γνώρισε από κοντά και βίωσε την αδιαφορία και την εγκατάλειψη της κεντρικής εξουσίας. Εγκλωβισμένη σε έναν κύκλο ατέρμονης υποσχεσιολογίας, μπροστά σε δεκάδες ενιαύσια επαναλαμβανόμενες δεσμεύσεις και εξαγγελίες που τελικά ποτέ δεν υλοποιήθηκαν -ή όσες κατάφεραν και απεγκλωβίστηκαν από τη δίνη της αδιαφορίας προχώρησαν με βραδύτατους ρυθμούς- έχασε ευκαιρίες για να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή και τελικά κατέληξε ένα σύμβολο της πολιτικής ανευθυνότητας και αβελτηρίας των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Σήμερα η Θεσσαλονίκη, με έναν δικό της άνθρωπο στο τιμόνι διακυβέρνησης της χώρας, έχει περάσει ανεπιστρεπτί σε μια νέα περίοδο ανάπτυξης και προοπτικής. Τα μεγάλα έργα υποδομής, όπως το Μετρό, η Υποθαλάσσια Αρτηρία και η αναβάθμιση του αεροδρομίου «Μακεδονία» επιτέλους βρήκαν το δρόμο τους και μέσα στους επόμενους μήνες, έπειτα από δεκαετίες συζητήσεων και αμφιταλαντεύσεων, θα ξεκινήσει η κατασκευή τους. Το πλαίσιο των έργων υποδομής ολοκληρώνεται με την παράλληλη τάχιστη προώθηση της Εγνατίας Οδού και των κάθετων αξόνων της και την ολοκλήρωση του συνόλου της ΠΑΘΕ.
Αναμφισβήτητα η κατασκευή αυτών των έργων είναι απαραίτητη για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή. Δικαίως αποτελεί ομόθυμο αίτημα του συνόλου της τοπικής κοινωνίας ώστε επιτέλους, όπως και η Αττική ειδικά μετά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, και ο νομός Θεσσαλονίκης να αποκτήσει σύγχρονες και λειτουργικές υποδομές ικανές αφενός να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της καθημερινότητας των πολιτών αφετέρου να αποτελέσουν προϋποθέσεις ανάπτυξης της οικονομίας.
Η Θεσσαλονίκη ωστόσο πρέπει εγκαίρως να αναζητήσει την μελλοντική της ταυτότητα, να συμφωνήσει και να συγκεκριμενοποιήσει τους στόχους για την πόλη και το νομό του 2020. Να καταρτίσει ένα αναπτυξιακό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινείται η δράση και της αυτοδιοίκησης και των φορέων αλλά ακόμη και της κυβέρνησης σε ότι αφορά το σχεδιασμό της για την περιοχή. Ο σχεδιασμός αυτός πρέπει να αρχίσει εγκαίρως από το ίδιο το δυναμικό της πόλης και όχι από κάποιο γραφείο με τεχνοκράτες των Αθηνών που δεν ζουν και δεν γνωρίζουν τις τοπικές ιδιαιτερότητες, ανάγκες και προοπτικές.
Επομένως πρέπει να αναζητηθεί το αναπτυξιακό όραμα που θα περιλαμβάνει προτάσεις και άξονες ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό έχω ήδη προτείνει τη δημιουργία ενός νέου σύγχρονου αεροδρομίου στα δυτικά του νομού που θα μπορεί να καλύπτει με επάρκεια τις νέες αεροπορικές ανάγκες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας αλλά και του συνόλου της Βαλκανικής. Παράλληλα τη μεταστέγαση των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ και της Helexpo από το κέντρο της πόλης ώστε από τη μια να μεταφερθούν σε σύγχρονα και άνετα κτίρια που θα αποτελέσουν εφαλτήριο για μια νέα αναπτυξιακή πορεία της ΄Έκθεσης και από την άλλη θα επιτρέψει στην πόλη να αποκτήσει μια όαση ελεύθερων χώρων ειδικά στο κέντρο που ασφυκτιά.
Η Θεσσαλονίκη μετά από πολλά χρόνια χαμένων ευκαιριών στέκεται μπροστά στο μέλλον της με αισιοδοξία και ισχυρές προοπτικές. Απαιτείται όμως ένας ορθολογικός και σε βάθος χρόνου αναπτυξιακός σχεδιασμός που θα καθορίσει τα βήματά της για τις επόμενες δεκαετίες.