Άρθρο: "Η Θεσσαλονίκη του μέλλοντός μας"

Άρθρο: "Η Θεσσαλονίκη του μέλλοντός μας"

Εφημερίδα: Η Αξία

Σήμερα η Θεσσαλονίκη έχει περάσει ανεπιστρεπτί σε μια περίοδο ανάπτυξης και προοπτικής

Επί είκοσι και πλέον χρόνια, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, η Θεσσαλονίκη βίωσε την αδιαφορία και την εγκατάλειψη της κεντρικής εξουσίας. Εγκλωβισμένη σε έναν κύκλο ατέρμονης υποσχεσιολογίας, μπροστά σε δεκάδες δεσμεύσεις και εξαγγελίες που επαναλαμβάνονταν κάθε χρόνο από το βήμα της ΔΕΘ και που τελικά ποτέ δεν υλοποιήθηκαν -ή όσες κατάφεραν και απεγκλωβίστηκαν από τη δίνη της αδιαφορίας προχώρησαν με βραδύτατους ρυθμούς- έχασε ευκαιρίες για να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή και τελικά κατέληξε ένα σύμβολο της πολιτικής ανευθυνότητας και αβελτηρίας των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Σήμερα η Θεσσαλονίκη, όπως αποδεικνύουν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες που υλοποιούνται ήδη, έχει περάσει ανεπιστρεπτί σε μια νέα περίοδο ανάπτυξης και προοπτικής. Τα μεγάλα έργα υποδομής, όπως το Μετρό, η Υποθαλάσσια Αρτηρία και η αναβάθμιση του αεροδρομίου «Μακεδονία» επιτέλους βρήκαν τον δρόμο τους και μέσα στους επόμενους μήνες, έπειτα από δεκαετίες συζητήσεων και αμφιταλαντεύσεων, θα ξεκινήσει η κατασκευή τους. Το πλαίσιο των έργων υποδομής ολοκληρώνεται με την παράλληλη τάχιστη προώθηση της Εγνατίας Οδού και των κάθετων αξόνων της και την ολοκλήρωση του συνόλου της ΠΑΘΕ.
Αναμφισβήτητα η κατασκευή αυτών των έργων είναι απαραίτητη για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή. Δικαίως αποτελεί ομόθυμο αίτημα του συνόλου της τοπικής κοινωνίας ώστε επιτέλους, όπως και η Αττική ειδικά μετά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, και ο νομός Θεσσαλονίκης να αποκτήσει σύγχρονες και λειτουργικές υποδομές ικανές αφενός να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της καθημερινότητας των πολιτών αφετέρου να αποτελέσουν προϋποθέσεις ανάπτυξης της οικονομίας. Ταυτόχρονα στη Θεσσαλονίκη δημιουργούνται νέες δομές και γίνονται παρεμβάσεις για την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και της ποιότητας ζωής όπως το Διεθνές Πανεπιστήμιο, τα πάρκινγκ, η δημιουργία ενός αστυνομικού τμήματος ανά δήμο, η δημιουργία κέντρων υγείας αστικού τύπου και πολλά άλλα.
Η Θεσσαλονίκη, ωστόσο, πρέπει εγκαίρως να αναζητήσει την μελλοντική της ταυτότητα, να συμφωνήσει και να συγκεκριμενοποιήσει τους στόχους για την πόλη και το νομό του 2020. Να καταρτίσει ένα αναπτυξιακό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινείται η δράση και της αυτοδιοίκησης και των φορέων αλλά ακόμη και της κυβέρνησης σε ότι αφορά το σχεδιασμό της για την περιοχή. Ο σχεδιασμός αυτός πρέπει να αρχίσει εγκαίρως από το ίδιο το δυναμικό της πόλης που ζει και γνωρίζει τις τοπικές ιδιαιτερότητες, ανάγκες και προοπτικές.
Επομένως πρέπει να αναζητηθεί το αναπτυξιακό όραμα που θα περιλαμβάνει προτάσεις και άξονες ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό έχω ήδη προτείνει τη δημιουργία ενός νέου σύγχρονου αεροδρομίου στα δυτικά του νομού που θα μπορεί να καλύπτει με επάρκεια τις νέες αεροπορικές ανάγκες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας αλλά και του συνόλου της Βαλκανικής. Παράλληλα τη μεταστέγαση των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ και της Helexpo από το κέντρο της πόλης ώστε από τη μια να μεταφερθούν σε σύγχρονα και άνετα κτίρια που θα αποτελέσουν εφαλτήριο για μια νέα αναπτυξιακή πορεία της ΄Έκθεσης συμβάλλοντας παράλληλα αποφασιστικά στην ανάπτυξη της υπαίθρου του νομού μας και από την άλλη θα επιτρέψει στην πόλη να αποκτήσει μια όαση ελεύθερων χώρων ειδικά στο κέντρο που ασφυκτιά. Επιπροσθέτως τη δημιουργία σύγχρονων campus εκτός της πόλης για τη μεταφορά του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου αλλά και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και την παράλληλη απελευθέρωση μιας μεγάλης έκτασης στο κέντρο της πόλης που θα αποτελέσει ανάσα για αυτήν.
Η Θεσσαλονίκη μετά από πολλά χρόνια χαμένων ευκαιριών στέκεται μπροστά στο μέλλον με αισιοδοξία και προοπτικές. Απαιτείται, όμως, ένας ορθολογικός και σε βάθος χρόνου αναπτυξιακός σχεδιασμός που θα καθορίσει τα βήματά της για τις επόμενες δεκαετίες.