Άρθρο: "Το νέο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα"

Άρθρο: "Το νέο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα"

Η συνταγματική συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία αποφασίσθηκε στο Συμβούλιο Κορυφής των Βρυξελλών στις 18 Ιουνίου 2004 αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για την Ευρώπη και τους θεσμούς αλλά και μια σημαντική εξέλιξη για τα κράτη-μέλη και τους πολίτες τους. Με το ευρω-σύνταγμα η Ευρώπη γίνεται ακόμη πιο ανοικτή, πιο δημοκρατική, ο πολίτης μπαίνει πιο ενεργά στο επίκεντρο της λειτουργίας της. Τα κράτη-μέλη έρχονται ακόμη πιο κοντά, ισχυροποιώντας δεσμούς σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο αλλά και σε ότι αφορά τη συνεργασία για την ασφάλεια και την ειρήνη.

Η Νέα Δημοκρατία, η παράταξη που με τον ιδρυτή της Κωνσταντίνο Καραμανλή έβαλε την Ελλάδα στην Ενωμένη Ευρώπη, σταθερά προσανατολισμένη στην ευρωπαϊκή ιδέα από την πρώτη στιγμή ενίσχυσε και υποστήριξε τη Συνταγματική Συνθήκη για τη δημιουργία μιας Ευρώπης με νέες προοπτικές, της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, της ευημερίας και της προόδου.
Το ευρω-σύνταγμα δίνει στα χέρια των πολιτών δύναμη, τη δυνατότητα δημοκρατικής παρέμβασης στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Όμως για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τη δύναμη αυτή απαιτείται πρώτα να γνωρίζουν. Και η κατά το δυνατόν πιο ευρεία ενημέρωση των πολιτών αποτελεί τον έναν από τους δύο δρόμους που άνοιξε η υιοθέτηση της Συνταγματικής Συνθήκης και πρέπει η Ε.Ε. να πορευθεί για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Ο δεύτερος είναι αυτός της επικύρωσης της συνθήκης από τα κράτη μέλη, μια διαδικασία που για τη χώρα μας έχει ανοίξει και θα κλείσει με την ψηφοφορία κύρωσης από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Για να φθάσουμε όμως εκεί προαπαιτείται ένας μεγάλος κύκλος σε βάθος ενημέρωσης όλων των Ελλήνων για τα νέα δεδομένα και τα οφέλη που θα έχει η χώρα μας από το ευρω-σύνταγμα. Ήδη με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών πραγματοποιούνται ενημερωτικές εκδηλώσεις-συζητήσεις σε κάθε γωνιά της χώρας και άλλες πρωτοβουλίες όπως ομιλίες στα σχολεία, εκδόσεις και ιστοσελίδες, εκθέσεις και διαγωνισμοί κλπ.
Σε αυτές αναλύονται οι άξονες της συνταγματικής συνθήκης και τα οφέλη για τους ευρωπαίους πολίτες γενικά και ειδικά για τη χώρα μας, όπως : η ενίσχυση της δημοκρατικότητας, της διαφάνειας και τους κοινωνικού προσώπου της Ε.Ε., η ενίσχυση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής, η κοινή διαχείριση των εξωτερικών συνόρων σε ζητήματα όπως η λαθρομετανάστευση και η καθιέρωση της αμοιβαίας συνδρομής των κρατών-μελών απέναντι σε εξωτερικές απειλές κλπ. Ειδικού ελληνικού ενδιαφέροντος είναι και τα προβλεπόμενα μέτρα για την ανάπτυξη του τουρισμού και νησιωτικών, ορεινών και παραμεθόριων περιοχών.
Η προσπάθεια της χώρας μας είναι να μπει στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης, πρωταγωνίστρια των εξελίξεων και εγγυητής της ευρωατλαντικής πορείας των χωρών της Βαλκανικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Για το λόγο αυτό θα είναι από τις πρώτες χώρες στην Ε.Ε. των «25» που θα επικυρώσει τη Νέα Συνταγματική Συνθήκη που πέρα των άλλων αποτελεί και ένα αποφασιστικό βήμα προς το ζητούμενο της ευρωπαϊκής πολιτικής ενοποίησης.