Άρθρο: "Ανάχωμα στη διαπλοκή"

Άρθρο: "Ανάχωμα στη διαπλοκή"

Εφημερίδα: Χώρα της Κυριακής

Το νομοσχέδιο για τον «βασικό μέτοχο» το οποίο ψηφίστηκε ήδη από το ελληνικό κοινοβούλιο, αποτελεί ένα κεντρικό εργαλείο στην προσπάθεια της κυβέρνησης για περισσότερο φως και διαφάνεια στο δημόσιο βίο. Αποτελεί ένα από τα πολλά μέτρα που προωθεί η νέα διακυβέρνηση ώστε στη χώρα που πρωτοεφαρμόστηκε το Δημοκρατικό πολίτευμα, να παταχθούν επιτέλους τα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής που καταδυνάστευαν επί χρόνια τη λειτουργία του κράτους, επιφέροντας σειρά δυσμενών επιπτώσεων για τη χώρα και τους πολίτες.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε χρέος να αναλάβει συγκεκριμένα θεσμικά μέτρα για την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών, δεν μπορούσε να μείνει απαθής μπροστά σε μια κατάσταση που δεν τιμούσε τη χώρα, που ευνοούσε τους λίγους και «εκλεκτούς» εις βάρος των πολλών. Και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν περιορίζεται στα λόγια στην προσπάθειά της αυτή αλλά περνάει και στις πράξεις προωθώντας τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο «βασικό μέτοχο» που αποτελεί ένα ανάχωμα μπροστά στα φαινόμενα που τραυμάτιζαν τη δημόσια ζωή και την εικόνα της χώρας δυστυχώς με την ανοχή, αν όχι με την ενθάρρυνση των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η ενοχή του ΠΑΣΟΚ στη διόγκωση των φαινομένων διαπλοκής και διαφθοράς στη χώρα μας φαίνεται και από την υποκριτική και ευθυνόφοβη στάση που κρατάει απέναντι στο νόμο. Τον αντιμάχεται με ασταθή επιχειρήματα που δεν αντέχουν κριτικής και δίχως να καταθέτει καμία πρόταση παρά το ότι η κυβέρνηση είπε πως είναι ανοικτή σε προτάσεις που θα έρθουν να τον βελτιώσουν και να θωρακίσουν ακόμη περισσότερο τις λειτουργίες του κράτους και τη Δημοκρατία.
Η κυβέρνηση προσκάλεσε-προκάλεσε το ΠΑΣΟΚ να καταθέσει τις δικές του προτάσεις και να συμπαρασταθεί στην πρωτοβουλία διαφάνειας της ώστε να δείξει έτσι εμπράκτως ότι επιθυμεί την καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς και διαπλοκής. Κάτι άλλο που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι το νομοσχέδιο του «βασικού μετόχου», παρά τις περί του αντιθέτου αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν έρχεται σε σύγκρουση με το κοινοτικό δίκαιο και δεν σκιαμαχεί με πρόσωπα αλλά έρχεται να βάλει τάξη και κανόνες σε ένα θολό τοπίο που επί χρόνια αποτελούσε μια εν δυνάμει απειλή για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Και ο κεντρικός στόχος της νέας διακυβέρνησης είναι η ποιοτική θωράκιση της Δημοκρατίας από εξωθεσμικούς παράγοντες που επιδιώκουν παρεμβάσεις στην πολιτική.