Άρθρο: "Η Θεσσαλονίκη μπροστά στις προσκλήσεις"

Άρθρο: "Η Θεσσαλονίκη μπροστά στις προσκλήσεις"

Περιοδικό: Αλάρμ


Η Θεσσαλονίκη του 2004 καλείται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μετά από μια περίοδο χαμένων ευκαιριών η πόλη και η ευρύτερη περιοχή χαράσσουν αναπτυξιακή ρότα έτοιμες να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.
Πολλά έχουν γραφεί και ειπωθεί για τη θέση που θα πρέπει να έχει η πόλη και πολλά εύηχα προσωνύμια της έχουν αποδοθεί. Την τελευταία εικοσαετία όμως όλες οι κατά καιρούς εξαγγελίες, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, έχουν μείνει στα χαρτιά και η Θεσσαλονίκη δεν στηρίχθηκε από την κεντρική διοίκηση. Όμως η πόλη εξακολουθεί να έχει προοπτικές και να διανοίγονται μπροστά της πολλές ευκαιρίες, αρκεί να υπάρχει ειλικρινής πολιτική βούληση και συγκεκριμένο και μακρόπνοο σχέδιο.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η Θεσσαλονίκη να καταστεί το οικονομικό και εμπορικό κέντρο, το κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Να γίνει η Θεσσαλονίκη και η Βόρειος Ελλάδα πραγματική πύλη για την ευρύτερη περιοχή. Να γίνει κέντρο ανάπτυξης των επιστημών, του πολιτισμού, της έρευνας, της καινοτομίας και του εμπορίου, για ολόκληρη τη Ν.Α. Ευρώπη.
Όμως για να γίνει αυτό που επί χρόνια ήταν μια κενή περιεχόμενου εξαγγελία απαιτείται κατ' αρχήν η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής της περιοχής που καρκινοβατούν. Και η έλλειψη αυτών των απαιτούμενων υποδομών αποτελούν το σημαντικότερο εμπόδιο στην προσπάθεια της πόλης για ανάπτυξη. Η κυβέρνηση, όπως έχει κατ΄ επανάληψη δεσμευθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, είναι αποφασισμένη να τρέξει με άλλους ρυθμούς, πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, τα έργα υποδομής ώστε η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα να βγουν επιτέλους μπροστά, να πρωταγωνιστήσει στις εγχώριες και διεθνείς εξελίξεις.
Στο πλέγμα των υποδομών περιλαμβάνονται η Εγνατία Οδός και οι κάθετοι άξονες που θα συνδέσουν τη Βόρεια Ελλάδα με τα Βαλκάνια και κατ' επέκταση όλη την Ευρώπη, το Μετρό, η υποθαλάσσια αρτηρία, οι υπόγειοι χώροι στάθμευσης, η ολοκλήρωση των έργων στο αεροδρόμιο και το λιμάνι, η προστασία του περιβάλλοντος, το οδικό δίκτυο, τα αντιπλημμυρικά έργα και ένα πλαίσιο μικρότερων και μεγαλύτερων παρεμβάσεων που θα βελτιώσουν το επίπεδο ζωής στην πόλη και στον Νομό γενικότερα.
Η προώθηση των έργων υποδομής συνδέεται και με το μεγάλο στόχο, την πρόκληση της δικής της «Ολυμπιάδας» που έχει μπροστά της η Θεσσαλονίκη, τη διεκδίκηση της Παγκόσμιας Έκθεσης ΕΧΡΟ 2008 η οποία μπορεί να αποτελέσει την αναπτυξιακή ατμομηχανή της ευρύτερης περιοχής. Και είναι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης η προσπάθεια ανάληψης αλλά και εν συνεχεία η επιτυχής διοργάνωση της έκθεσης. Άλλωστε η Θεσσαλονίκη, αναλαμβάνοντας τη διοργάνωση αυτή, θα μπορέσει ακόμη πιο αποτελεσματικά να αναδειχθεί στην ευρύτερη περιοχή, ως σημαντικό κέντρο στις παγκόσμιες κοινωνικο-οικονομικές εξελίξεις. Βασικός στόχος της ελληνικής υποψηφιότητας είναι η αναβάθμιση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των βαλκανικών κρατών και για αυτό λέμε ότι η ΕΧΡΟ 2008 θα αφορά όχι μόνο την Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα αλλά όλα τα Βαλκάνια. Και η θεματολογία της ελληνικής υποψηφιότητας με τίτλο ‘'Μητέρα Γη'' αφορά άμεσα όλους τους γειτονικούς λαούς, καθώς εστιάζει στο πολύ σημαντικό και επίκαιρο ζήτημα της γεωργικής οικονομίας, της διατροφικής αλυσίδας, της βιοτεχνολογίας και της οικολογίας.
Άλλωστε η Ελλάδα αποτελεί την μοναδική πύλη της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πάγια επιδίωξη της πολιτικής της είναι η συνεργασία με τους γειτονικούς λαούς ώστε τα Βαλκάνια να βγουν από τη «γωνία της Ευρώπης».
Προς αυτόν το στόχο η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να επανενεργοποιήσει την εφαρμογή του Ελληνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, ένα πρόγραμμα το οποίο παρέχει οικονομική υποστήριξη στα κράτη της Αλβανίας, της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, της Βουλγαρίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας - Μαυροβουνίου και της Ρουμανίας. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αναδείξει τη συνέπεια της εξωτερικής και οικονομικής της πολιτικής και να κεφαλαιοποιήσει, αλλά και αξιοποιήσει επ' ωφελεία όλης της περιοχής, το ρόλο της ως μέλους του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.
Σε λίγες ημέρες ανοίγει η αυλαία μιας ακόμη Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ενός γεγονότος που συνδέεται επί δεκαετίες με την ιστορία και την ανάπτυξη της πόλης. Όσο και αν η μορφή και ο στόχος της ΔΕΘ έχουν με τα χρόνια αλλάξει, παραμένει ένα ετήσιο ορόσημο για την πόλη, ένα βήμα από το οποίο εκφράζεται ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την οικονομία και τη Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα περιμένουν πολλά και η κυβέρνηση έχει έτοιμο σχέδιο και βούληση αφενός να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες παρεμβάσεις αφετέρου να υλοποιήσει όλες τις αναγκαίες υποδομές ώστε να τις καταστήσουν πρωταγωνίστριες στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.