(Video) Ομιλία στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του 2024

(Video) Ομιλία στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του 2024 Κύριο

Ομιλία του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2024 (19-10-2023)

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας

Πριν ξεκινήσω θα ήθελα να κάνω μια γενική επισήμανση και πιστεύω ότι όλοι οι συνάδελφοι θα συμφωνήσουν με αυτήν, ότι δηλαδή η οικονομία δεν είναι κάτι που λειτουργεί εν κενό αλλά είναι μία κατάσταση, η οποία προφανώς επηρεάζεται από αυτά που συμβαίνουν στο περιβάλλον ευρύτερα. Έτσι είναι λογικό και αυτονόητο λοιπόν όταν στην ευρύτερη γειτονιά μας έχουμε δύο πολέμους, εδώ και ενάμιση χρόνο τον πόλεμο Ρωσίας Ουκρανίας και εδώ και λίγες ημέρες βέβαια έναν πόλεμο -που ευχόμαστε να μην είναι μεγάλος, αλλά προς το παρόν δείχνει ότι μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλο πόλεμο- του Ισραήλ με τους Παλαιστίνιους και γενικότερα την κατάσταση που υπάρχει στη Μέση Ανατολή. Είναι λογικό, λοιπόν, ότι επηρεάζει σαφέστατα τις οικονομίες όλου του κόσμου πόσω μάλλον και τη δική μας που είναι μια οικονομία, η οποία μόλις πριν από μερικά χρόνια κατόρθωσε να βγει από την κρίση.

Με την εισαγωγή αυτή και ξεκινώντας θα έλεγα ότι ο Προϋπολογισμός του 2024 είναι ένας Προϋπολογισμός της δικαίωσης, της δικαίωσης για την Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, της δικαίωσης της Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας γιατί είναι ο πρώτος Προϋπολογισμός μετά από 13 χρόνια που καταρτίζεται έχοντας ανακτήσει η χώρα μας την επενδυτική βαθμίδα. Ήδη μέχρι τώρα τρεις μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί οίκοι η DPRS, η SCOPE, η R&I ο Ιαπωνικός οίκος έχουν δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία, κάτι που προφανώς δεν γίνεται γιατί συνωμότησε το σύμπαν υπέρ της Κυβέρνησης μας, αλλά με βάση αντικειμενικά δεδομένα αποφάσισαν να δώσουν την επενδυτική βαθμίδα. Την Παρασκευή περιμένουμε την Standard and Poor's, το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό οίκο, που η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι θα δοθεί και από αυτή η επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία.
Αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό γιατί αυτό πρακτικά σημαίνει για τον ελληνικό λαό -γιατί κάποιος μπορεί να ρωτήσει ωραία και τι σημαίνει αυτό για τον ελληνικό λαό;- σημαίνει πολλά οφέλη. Πρώτα – πρώτα για την ελληνική οικονομία, η οποία θα μπορεί να πάρει πολύ μεγάλες επενδύσεις από χώρες οι οποίες αν δεν έχεις την επενδυτική βαθμίδα δεν μπορούν να επενδύσουν στη χώρα σου. Επίσης, για το ελληνικό κράτος γιατί θα μπορεί να δανείζεται με πολύ φθηνότερα επιτόκια και βεβαίως για τις ελληνικές τράπεζες που θα μειωθεί επίσης το επιτόκιο, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρχει φθηνότερο χρήμα και για τον Έλληνα πολίτη και για την ελληνική κοινωνία. Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη, η οποία βάζει τις βάσεις για μια ακόμη πιο ενισχυμένη αναπτυξιακή προοπτική για την ελληνική οικονομία.

Ο Προϋπολογισμός του 2024 είναι το θεμέλιο για να αντιμετωπίσουμε πειστικά τις συνέπειες του πληθωρισμού και να συνδράμουμε στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και των μισθών. Αποτελεί προϊόν σκληρής δουλειάς και θυσίας της ελληνικής κοινωνίας σε συνδυασμό με τη συνετή νοικοκυρεμένη και αποτελεσματική δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόζουμε ως Κυβέρνηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Στους δείκτες του αποτυπώνεται η πολιτική σταθερότητα, η διαρκής τροχιά προόδου και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα, η επιτυχημένη απορρόφηση των κραδασμών από τις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις και η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας σε ένα δυσμενέστατο περιβάλλον.

Είναι λογικό και αυτονόητο ότι όταν μιλάμε για Προϋπολογισμό πρέπει να αναφερθούμε σε συγκεκριμένους δείκτες. Δείκτες οικονομικούς, οι οποίοι μπορούν να κουράζουν τους ακροατές, αλλά είναι απαραίτητοι για να δείξουμε ποια είναι η εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας μέσω των δεικτών αυτών. Η πρώτη επισήμανση, λοιπόν, τα βασικά έσοδα του κράτους αυξήθηκαν χωρίς να αυξηθούν οι φόροι. Απεναντίας, έχουμε αύξηση των αμοιβών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μεγέθυνση της οικονομίας και περαιτέρω μείωση της ανεργίας. Το εξειδικεύω, ο ρυθμός ανάπτυξης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος δηλαδή της ελληνικής οικονομίας το 2023 εκτιμάται ότι θα κλείσει στο 2,3% ενώ το 2024 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 3% και είναι υψηλότερος από τις εαρινές προβλέψεις της Commission. Ο πληθωρισμός που εκτιμάται ότι φέτος θα κλείσει γύρω στο 4%, του χρόνου εκτιμάται ότι θα πάει στο 2,4%. Η ανεργία από το 11,2% που εκτιμάται ότι θα κλείσει φέτος, του χρόνου θα μειωθεί στο 10,6%. Το πρωτογενές πλεόνασμα από 1,1% φέτος του χρόνου εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,1% του ΑΕΠ. Ενώ είναι εντυπωσιακή η αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους το οποίο από το 171,4% του ΑΕΠ το 2022 θα κλείσει στο 159,3% το 2023 και θα μειωθεί έτι περαιτέρω το 2024 στο 152,2%. Είμαστε η χώρα, η οποία έχει πετύχει παγκόσμια το μεγαλύτερο ρυθμό μείωσης του δημόσιου χρέους.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν όπως είπα θα ανέβει. Ήταν σε απόλυτους αριθμούς 208 δισεκατομμύρια το 2022, 224 δισεκατομμύρια το 2023 και θα κλείσει στα 235 δισεκατομμύρια το 2024 ενώ και οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν από 8,3% που θα κλείσουν φέτος στο 12,1%.
Μπορεί, βεβαίως, κάποιος φίλος καλοπροαίρετος να ρωτήσει πώς όμως αυξήθηκαν τα έσοδα δίχως να αυξηθεί η φορολογία;
Τα έσοδα από τη φορολογία θα αυξηθούν το 2024 κατά 9,1% και θα διαμορφωθούν σε 61,3 δις από 56,2 δις την τρέχουσα περίοδο. Το τονίζω, δίχως να αυξηθεί κανένας νέος φόρος και δίχως να αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές. Γι' αυτό υπάρχουν οι διαβεβαιώσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης.

Πού οφείλεται αυτό;
Οφείλεται καταρχήν στη μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας. Έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ελληνικής οικονομίας. Δεύτερον, στη σημαντική αύξηση των εσόδων του τουρισμού που ξεπέρασε τα αντίστοιχα έσοδα της περιόδου με ιστορικό ρεκόρ στον τουρισμό του 2019. Τρίτον, στην αύξηση μισθών και συντάξεων, μισθών στον ιδιωτικό τομέα και συντάξεων γενικότερα για όλους που επηρεάζει τα έσοδα από τους άμεσους φόρους, αλλά και την πολύ σημαντική βοήθεια που δέχεται το φορολογικό επιτελείο της Κυβέρνησης από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και την εκτεταμένη χρήση πιστωτικών καρτών.

Επίσης, αποδεικνύοντας η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι είναι μια Κυβέρνηση, η οποία νοιάζεται για το κοινωνικό κράτος πρέπει να τονίσω ότι έχουμε ενίσχυση των δαπανών για την υγεία. Ειδικότερα το 2024 η επιχορήγηση προς νοσοκομεία και πρωτοβάθμια υγεία αυξάνεται κατά 15% συγκριτικά με το 2023. Διαμορφώνεται δηλαδή σε 2,65 δισ. ενώ το 2023 είναι 2,31 και το 2022 ήταν 2,04. Η αύξηση υπερκαλύπτει την άνοδο των λειτουργικών δαπανών καθώς επίσης και της μισθοδοσίας.

Τέλος, γιατί είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό που δεν πρέπει να ξεχνάμε και με αφορμή τα τραγικά γεγονότα των πλημμυρών και των φωτιών έχουμε μεγαλύτερη κάλυψη των αναγκών λόγω φυσικών καταστροφών. Έτσι, λοιπόν, το 2024 διπλασιάζονται σε 600 εκατομμύρια από 300 εκατομμύρια οι πόροι Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την κάλυψη των δαπανών κρατικής αρωγής έναντι φυσικών καταστροφών.
Όμως, αγαπητοί συνάδελφοι, πολιτική πρέπει να κάνουμε για τον άνθρωπο και όχι μόνο για τους αριθμούς. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να πετύχουμε την κοινωνική δικαιοσύνη έτσι ώστε ο πολίτης να αισθάνεται ότι γίνεται συμμέτοχος της καλής οικονομικής πορείας που έχει η χώρα δημοσιονομικά. Έτσι, λοιπόν, ο προϋπολογισμός του 2024 ενισχύει το εισόδημα των πολιτών. Η μόνιμη ενίσχυση του εισοδήματος μεταφράζεται σε μόνιμη αύξηση των αποδοχών και περαιτέρω κατάργηση φορολογικών βαρών. Το συνολικό όφελος στους πολίτες ξεπερνάει τα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024.

Ειδικότερα και επιγραμματικά θα έχουμε από 1/1/2024 αύξηση κατά 10,55 στις αποδοχές των 660.000 περίπου δημοσίων υπαλλήλων κάτι που γίνεται μετά από 14 χρόνια στασιμότητας, μια που εδώ και 14 χρόνια οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν πάρει αύξηση. Θα έχουμε νέα αύξηση του βασικού κατώτατου μισθού για τον ιδιωτικό τομέα από τον Απρίλιο του 2014. Θα έχουμε αυξήσεις στις συντάξεις για δεύτερη συνεχή χρονιά εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 3%. Θα έχουμε αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Θα έχουμε αύξηση κατά 8% στα επιδόματα αναπηρίας που ξεκίνησε ήδη από τα μέσα του 2023. Θα έχουμε εφάπαξ ενίσχυση στα τέλη του 2023 στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά. Θα έχουμε κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης και στο δημόσιο και στους συνταξιούχους. Θα έχουμε αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά. Θα έχουμε μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για κατοικίες που ασφαλίζονται από φυσικές καταστροφές. Θα έχουμε τη θέσπιση του youth pass για νέους ηλικίας 18 και 19 χρόνων. Ενώ οι εργαζόμενοι οι συνταξιούχοι δεν θα έχουν πλέον καμία παρακράτηση και βέβαια όλοι μας θυμόμαστε ή πρέπει να θυμόμαστε ότι από το 70% παρακράτησης που είχαν στη σύνταξή τους εφόσον εργάζονταν με το νόμο Κατρούγκαλου τώρα πάμε σε ουσιαστικά κατάργηση της παρακράτησης αυτής.
Κλείνοντας η υπεραπόδοση του προϋπολογισμού, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στηρίζεται στην υπεραπόδοση της οικονομίας. Η οικονομία μας, τα δημοσιονομικά της μεγέθη εξελίσσονται πάρα πολύ θετικά.

Τα παραπάνω, λοιπόν, στοιχεία πιστοποιούν ότι η πατρίδα μας βαδίζει στον ορθό δρόμο, μειώνει το χρέος και επιτυγχάνει θετικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και πρωτογενή πλεονάσματα περισσότερα μάλιστα από αυτά που εκτιμάται. Τα καταφέρνουμε καλύτερα από το αναμενόμενο παρά τις δυσκολίες και τις διεθνείς αντιξοότητες. Συνεχίζουμε, λοιπόν, στην ίδια πολιτική διαθέτοντας εφεδρείες που μας επιτρέπουν να βρισκόμαστε διαρκώς δίπλα στους συμπατριώτες μας διαθέτοντας στοχευμένα δημοσιονομικούς πόρους προκειμένου να πετύχουμε τη μέγιστη οικονομική και κοινωνική αποτελεσματικότητα γιατί μετά από χρόνια βλέπουμε ότι η Ελλάδα νοικοκυρεύεται, προοδεύει, εξελίσσεται.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.