«Σε αδιέξοδο αγρότες που έχασαν τις συνδεδεμένες του 2019»

«Σε αδιέξοδο αγρότες που έχασαν τις συνδεδεμένες του 2019» Κύριο

Αρ. πρωτ.: 3355/18.01.2021

Θεσσαλονίκη, 18 Ιανουαρίου 2021

Προς:
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ερώτηση

«Σε αδιέξοδο αγρότες που έχασαν τις συνδεδεμένες του 2019»

Σε οικονομικό αδιέξοδο βρίσκονται 2.000 παραγωγοί της Μακεδονίας, καθώς οι εκτάσεις που νοίκιαζαν και καλλιεργούσαν κρίθηκαν μη επιλέξιμες για ενισχύσεις που έχουν ήδη λάβει. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε αγροτικούς συλλόγους από τις Σέρρες, τα Γιαννιτσά, το Κιλκίς, τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη, όπου οι παραγωγοί έχουν βρεθεί να «χρωστάνε» στον ΟΠΕΚΕΠΕ «αχρεωστήτως καταβληθέντα» ποσά που ξεκινούν από τις 30 χιλιάδες ευρώ και φτάνουν έως και τις 70 χιλιάδες ευρώ.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων δεν είχαν ξεκαθαρίσει το κληρονομικό καθεστώς, σε κάποιες περιπτώσεις δεν είχαν προχωρήσει ούτε καν στην αποδοχή της κληρονομιάς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στη συνέχεια οι παραγωγοί να μην λάβουν τις συνδεδεμένες ενισχύσεις του 2019, ενώ για το έτος 2020 έλαβαν το 70% της προκαταβολής.
Πλέον, ενώ οι ίδιοι ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και πλήρωναν ενοίκιο και έχουν φορολογηθεί για την παραγωγή τους, έχουν βρεθεί να χρωστάνε υπέρογκα ποσά στον ΟΠΕΚΕΠΕ, γεγονός που για κάποιους μπορεί να σημάνει την οικονομική τους καταστροφή.
Επιπλέον οι παραγωγοί αδυνατούν εντός των προθεσμιών να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα έγγραφα και δικαιολογητικά, καθώς δεν είναι τακτοποιημένο το ιδιοκτησιακό καθεστώς των καλλιεργήσιμων εκτάσεων από τους ιδιοκτήτες.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να αποσαφηνισθεί η κατάσταση που έχει προκύψει με τα «αχρεωστήτως καταβληθέντα» ποσά στον ΟΠΕΚΕΠΕ των παραγωγών της Μακεδονίας;